Mina fem bästa tips på bak- och kokböcker

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Kok- och bakböcker

Det här är mina fem favoriter som jag ofta återvänder till. Ni skall strax få se bilder på omslagen till var och en av dem, och jag skall länka till mina recensioner av dem.

Jag har väldigt många bak- och kokböcker. Jag gillar att följa med i vad som händer i bak- och matlagningsvärlden och jag gillar att testa nya recept. Vi äter i princip aldrig snabbmat när vi är hemma, då lagar vi från grunden.

När jag lagar mat till vardags till hela familjen lagar jag oftast mat utan recept, sådant som vi äter ofta, som viltkött, fisk och kyckling tillagad i ugn med något vegetariskt tillbehör och en sås eller en röra av något slag, men jag testlagar ofta mat från recept till mig själv innan jag lagar till oss allihop, och faktiskt ganska ofta när vi skall få gäster, om jag vet att de inte är av det kinkigare slaget. Det har blivit ganska många missar som våra gäster har fått stå ut med, men jag brukar ha fler rätter att följa upp med, så ingen behöver svälta ;)

Under en period blev jag alldeles salig av att baka surdegsbröd från recept ur den här boken. Och nu när jag tar fram den igen kommer suget tillbaka. I det här inlägget berättar jag hur jag gör när jag bakar surdegsbröd, och receptet i det inlägget kommer från boken här ovanför.

Den här boken är makalöst bra. Recepten är lätta att laga, nyttiga och det blir väldigt gott. Dessutom innehåller boken mycket information om olika livsmedel, hur de bidrar till en bra hälsa.

Här är ett exempel på de fina bilderna i Paulúns Fastfood och på hur ett recept kan se ut. Dessutom en spalt med mycket matnyttig information. Och så ser ni ju hur jag läser kokböcker, med överstrykningspenna ;)

Boken har hängt med ett tag, jag lade upp ett recept från den här i bloggen för fyra år sedan, här är inlägget på bönbiffar med valnötter och broccoli.

Ni får inte missa Kålboken. Den innehåller 130 olika recept med kål, och jag är sugen på att laga allihop med några få undantag. Jag gillar att recepten innehåller ett begränsat antal ingredienser, och dessutom sådana som man kan tänkas ha hemma. Det finns lätta, mättande, festliga och snabba recept. Dessutom olika förslag på dressingar och tilltugg som passar till, som caesardressing, vitlöks- och fildressing, chilidressing, parmesanchips och kålchips. Här har jag skrivit om Kålboken.

Det Lotta Lundgren skrivit är inte bara en otroligt vacker kokbok, det är samtidigt en kåserisamling som fullkomligt flödar över av torr humor. Lotta Lundgren har vunnit priser för sin bok och recensenterna älskade den när den kom ut. Det gör jag också! Här har jag skrivit om den, och följer du länken får du också receptet på en väldigt god mazarinkaka.

Gemensamt för alla recepten, fotografierna och för de tillhörande kåserierna är att de fullkomligt sprudlar av lust till matlagning och mat. Det är så befriande! Finns det något härligare än att använda sin fantasi och passion i köket och laga till en riktigt god rätt! Kanske när gästerna skippar återhållsamheten och ängsligheten och vågar släppa loss och njuta av maten. Lotta Lundgrens bok inbjuder till det. Fram för mer lustfylld matlagning och matpassion vid middagsbordet!

Det här är min baskokbok. Jag gör alltid julskinkan och pepparkaksdegen ur den, och även en väldigt god och färgglad matpaj. Här finns recept och bilder på den och här finns recept och bild på en saftig och väldigt god julskinka.

Fler tips på bak- och kokböcker får du hos Johanna.

12 reaktioner till “Mina fem bästa tips på bak- och kokböcker

 1. Det var många bra tips på kokböcker. Gillar att många är lite mer nischade i sitt innehåll. Äger bara Lotta Lundgrens av de du tipsade om och den gillar jag verkligen:)

  Gilla

 2. Lortta Lundgrens bok är helt underbar. Anna Bergenströms alla böcker har jag.Brödboken blir jag nyfiken på eftersom brödbak är det enda roliga en kan hitta på i ett kök

  Gilla

 3. Härliga böcker! Mina favoriter är Vår Kokbok, Yotam Ottolenghis Jerusalem och Plenty, Annas mat och Paolo Robertos Mina fastrars mat. Jag har gjort mig av med många av kokböckerna som aldrig öppnades, men en del har jag mest till ögonfröjd. Just nu testar jag Maten från min by med ayurvediska recept. Väldigt smarrigt och betydligt lättare än jag trodde.

  Gilla

 4. Du älskar ju att laga mat, så det är ju ganska logiskt att du har många kokböcker. Nu fick du mig förresten att gå till bokhyllan och kolla vad jag har i den genren. Lätt räknat – nio av Jamie Olivers kokböcker (han fick mig att laga mat när han som 17-åring fick sin egen tv-show och visade att det inte behöver ta mera än 20 minuter att ”slänga upp” en middag), två av Rick Stein, även han en ”tv-chef”, samt en fransk kokbok med speciella recept för hummer. Bakböcker har jag inga, då jag aldrig bakat nåt i hela mitt liv.

  PS. Som du förstår har det mest varit min man som stått för matlagning. Nu brukar vi mest köpa hem mat, dock så gott som aldrig pizza och skräpmat. Det är en himla tur att vi har Melanders, Sawadee och ICA i Täby Centrum;-) DS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.