I dag hämtade vi granris till julbocken

Jag brukar alltid vara sen med att klä stommen till vår julbock, och samma sak i år. Det beror nog dels på att det är svårt att få någon lust för julpyssel om det inte är snö, dels att det är ganska mycket jobb med att få hem granriset och framförallt att klä bocken. Men i dag var det dags.
.

Som vanligt visste inte mamma något annat läge än full gas, så det var bara att hålla i sig och hoppas på att hon skulle klara kurvorna och inte få sladd på isen…
.

Min bror har låtit avverka en hel del i skogen, så vi kunde hämta granris och en gran i de stora högar med ris som de samlat ihop.

Jag har så mycket minnen i den här skogen. Här lärde jag mig åka skridskor på en bottenfrusen damm, här gick jag som femåring bakom pappa hela vägen ned till sjön för att vittja mjärdar, här har jag plockat lingon, blåbär och svamp, här har jag susat fram på olika hästar och klättrat i bergen.

På vägen hem började det snöa ganska mycket. Kallt, men mysigt! Efter att ha lastat av allt ris vände mamma hemåt igen, och jag gick in för att tina upp.

I högen med granris låg en hel gran som vi tog med hem. Toppen på granen skall jag sätta i den stora gjutjärnsgrytan framför huset, resten skall jag använda till julbocken och kälken som ni kanske ser där bakom?

Stommen till julbocken har pappa svetsat av armeringsjärn och kälken stod på höskullen när vi flyttade hit. Får se om jag börjar klä julbocken i kväll, eller om Bella och Jackie vill baka pepparkakor.

Och det var det.

4 reaktioner till “I dag hämtade vi granris till julbocken

 1. Haha! Jag såg den där remmen på video-stillbilden och tänkte ”tömmar”. Blev mäkta förvånad över hur ”hästen” lät när jag tryckte igång filmen :-D
  Så praktiskt att kunna hämta granris på det där viset – bocken brukar ju vara superfin :-)

  Gilla

 2. Helt klart en win-win situation. En bror som avvecklar skog, en mamma som har en fyrhjuling för hemtransport av gran och ris, samt så fina minnen på det. Nu återstår ”bara” arbetet med att klä julbocken. Kanske ville döttrarna hjälpa till där i stället för att baka pepparkakor;-)

  Gilla

 3. Vilket fint inlägg med härliga bilder! Så jätteroligt att få ta del av erat ”arbete” som är i stor kontrast till hur vi förbereder inför julen här hemma på Malta. Inte riktigt lika mycket av traditioner i vår lilla familj men en del har vi kvar. Maken står med gläjde i köket och rullar köttbullar och fixar Jansson medan jag tar fram ljus och annat pynt mellan inköp av en och annan julklapp och långa promenader med vår fina Fanny 🐾🐾 🐕 💖

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.