Söndagens smakbit ur: Ödesmark, av Stina Jackson

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers.

I dag är det Mari som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Ödesmark är Stina Jacksons andra roman. Hennes första, Silvervägen, gick hem hos både vanliga läsare och jurygrupper. Den blev årets bok 2019, fick pris för bästa svenska kriminalroman och den tilldelades Glasnyckeln, som är ett nordiskt kriminalromanpris. Personligen tyckte jag mycket om intensiteten och den lågmälda tonen, som nästan var hypnotiserande. Berättelsen höll ihop hela vägen fram till de allra sista avsnitten, då trådarna skulle knytas ihop. Där tyckte jag att författaren valde en för enkel väg ut.

I går började jag läsa Ödesmark, och jag fortsatte tills jag kommit ungefär halvvägs i boken. Stämningen och de väldigt insiktsfulla och intressanta personporträtten finns där. Så här långt är det en fantastisk roman, sättet den är skriven på är helt i min smak. Nu hoppas jag att Stina Jackson inte tagit den lätta vägen ut, med ett alltför snabbt och hafsigt avslut. Jag hoppas att alla trådar knyts ihop på ett lika proffsigt sätt som boken börjat.

I dag blir det en väldigt kort smakbit (sidan 15 f). Jag tyckte så otroligt mycket om de här två meningarna, som med några få ord ger en väldigt tydlig bild av personen att jag nästan kan se honom framför mig. Så här skickligt porträtterar författaren de människor som ingår i berättelsen:

”Den gamle satt med blicken på vägen och malde med käkarna. Han tuggade hellre på orden än delade med sig av dem.”

28 reaktioner till “Söndagens smakbit ur: Ödesmark, av Stina Jackson

 1. Jag tyckte verkligen om ”Silvervägen” och på många sätt. Tyvärr blev jag inte fast i ”Ödesmark” . Tyckte den kändes seg. Men kanske får den en ny chans. Läste/lyssnade på ”Testamente” av Nina Wähä och det var hon själv som läste. Otroliga personbeskrivningar och stundtals väl detaljerade. Så nu har jag lämnat Norrland ett tag vad gäller litteraturen Men jag återkommer nog dit och ger Ödesmark en ny chans. Kom ca 1/3. Ser i kommentarerna att många gillar den.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har inte kommit så mycket längre än halvvägs, men undrar litet vad som skall hålla intresset vid liv resten av boken. Förhoppningsvis läser jag ut den i kväll. Nu när du nämner Norrlandslitteratur, slår det mig: är inte böcker som utspelar sig i Norrland ofta väldigt lågmälda och melankoliska i stilen? Ha det fint!

   Gilla

 2. Den boken väntar jag på att den kommer ut som pocket. Gissar att du kommer lägga upp en recension innan.
  Citatet ur boken kunde ha tagits ur Hemingways ”Old man and the sea”.

  Gillad av 1 person

  1. Det har du rätt i, den liknar faktiskt den litet grand. Men Hemingways bok hade (vad jag antar nu, jag har ju inte läst ut Ödesmark än) fler bottnar och fler tolkningsmöjligheter. Större djup. Min recension kommer så snart jag läst ut och hunnit formulera tankarna :)

   Gilla

 3. Tack för smakbiten! Läst Silvervägen, tyckte väl sådär, men kan ändå tänka mig att försöka mig på även denna. Man ska väl inte ge upp efter bara en bok? ;)

  Gillad av 1 person

  1. Eller också gör man det, ger upp. Det finns ju så ofantligt många böcker att läsa, som kanske passar bättre. Jag gillar ju stämningen i de här Norrlandsböckerna, det lågmälda och litet melankoliska, men handlingen är väl kanske inte så spännande i sig. Vi får se hur andra halvan av boken håller ihop, just nu har jag litet svårt att förstå hur intresset skall kunna hållas vid liv.

   Gilla

  1. Som det väl ofta är, massor med böcker som står olästa i bokhyllan. Jag kommer nog aldrig förstå dem som säger att de har tråkigt, när det finns så mycket att läsa!

   Gilla

 4. En mycket talande mening, absolut. Jag tillhör dem som inte blev så begeistrad i Silvervägen, kanske hade jag för höga förväntningar…
  Tack för smakbit, ha en skön solig söndag

  Gillad av 1 person

  1. Silvervägen är nästan exakt samma historia och förmedlar samma stämning som i Vargarnas historia, men den senare håller ihop hela vägen, vilket jag inte tyckte att Silvervägen gjorde. Undrar om det bara är något jag inbillar mig, eller om böcker som utspelar sig i Norrland ofta blir väl mottagna?

   Gilla

   1. Hihi, jag tror du har rätt angående böcker i Norrlandsmiljö. Detsamma gäller väl tv-serier också, det blir väl kanske mer äkta och samtidigt mer exotiskt? Jag är själv svag för det norrländska, det knappare språket och den kargare naturen.

    Gilla

 5. jag har gillat Stina Jacksons båda böcker, men jag tror att Ödesmark är den bättre. jag brukar vara orolig för sluten i
  böcker, men här hade jag inget att anmärka. (för då hade jag gjort det…) tack för smakebit och påminnelse

  Gillad av 1 person

  1. Skönt att höra. Jag blev besviken på slutet i Silvervägen, eftersom man inte fick veta längs resans gång allt man behövde veta för att själv kunna dra slutsatser och förstå hur allt hängde ihop. Svaren serverades uppstaplat på slutet, det kändes inte lika proffsigt som allt annat fram till dess.

   Gilla

  1. Jag gillar när handlingen utspelar sig i Norrland, de böckerna fokuserar ofta på stämningar och är ganska lågmälda. När jag läser de här Norrlandsböckerna inser jag att uttrycket ”stressad stockholmare” har sin poäng, jag skulle säkert uppfattas som stressad om jag skulle vara en karaktär i böcker där övriga karaktärer var norrlänningar. Undrar om det är fördomar om stockholmare respektive norrlänningar, eller om vi är så olika..?

   Gillad av 1 person

 6. Läst Silvervägen och gillade stämningen i den. Låter som att du fastnat för stämning även i denna? Läser nog den så småningom, när hypen lagt sig lite ;) Tack för smakbiten!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är hittills stämningen som jag fastnat mest för. Just nu, ungefär halvvägs, funderar jag på hur intresset för själva handlingen skall hålla i sig boken ut, jag får intrycket att allt redan hänt. Men förmodligen inträffar väl något som vänder på allt. Hoppas jag.

   Gillad av 1 person

  1. Hittills är den väldigt välskriven. Stina Jackson har fått mycket uppskattning för sina miljö- och personbeskrivningar, och jag förstår verkligen varför, på dem är hon fenomenal. Nu får vi se om handlingen håller samma nivå.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.