Jag överlevde första dagen med nya bilen

Sanna håller i fotoutmaningen Gems weekly photochallenge. Den här veckan är temat: fil. Min tolkning av temat är den nära-döden-upplevelse jag hade i går och som faktiskt handlar om just fil.

Det här är min nya bil. Jag gillar det mesta med den. Utom att den nästan fick mig att köra ihjäl mig i dag.

På väg hem från bilfirman i helgen trodde jag att däcken inte satt fast ordentligt. Eller att något var fel med styrningen. Nu har jag själv upplevt innebörden av ”med hjärtat i halsgropen”, för det var precis så det kändes. Jag blev så otroligt rädd. Jag ringde Patrik som körde hem vår andra bil, och bad honom stanna och byta bil med mig så att han kanske kunde känna vad som var fel. Men han kände ingenting konstigt alls.

Jag visste ju vad jag själv känt, så när jag kom hem googlade jag på vinterdäck och väghållning och lärde mig att nya dubbdäck kunde vara väldigt svajiga och läskiga att köra med de första tio milen. Ok. Bara att ha is i magen och vänja mig alltså.

I morse när vägarna var helt vita med snö på vägen och snödrivor att ta oss igenom gick allt helt perfekt, så jag tänkte att jag kanske hade inbillat mig trots allt. Men nu i eftermiddags, när jag skulle hämta tjejerna i skolan, då upprepades allt igen…

När jag styrde åt ett visst håll var det som om bilen höll emot och styrningen reagerade någon sekund senare hela tiden. Och plötsligt började det tuta frenetiskt i bilen, och så blev det lugnt igen. Tills det började tuta igen. Att jag var livrädd är en underdrift. Men jag tog mig till skolan och under tiden jag väntade på Jackie och Bella ringde jag till bilförsäljaren och berättade hur jag upplevt körningen och frågade om det berodde på däcken och att jag bara behövde vänja mig vid det här.

Han förstod direkt vad orsaken var, nämligen att bilens filhållningsassistans förhindrar att man kör över mittlinjen in i mötande fil. När det är snö litet här och var på vägen tror bilens system att det är väglinjer, och försöker motverka att man styr över dem. Problemet blir när man kör mitt i sin egen fil och bilen försöker förhindra det… Han rådde mig att genast koppla ur den funktionen tills det är sommar och torra vägbanor.

Systemet varnar med ljus- och ljudsignal, samt assisterar föraren med ett mjukt tryck mot styrutslaget, om ett oavsiktligt filbyte är på väg att ske.

Tänk er känslan att bilen inte reagerar när du vrider på ratten, och det kommer stora lastbilar i mötande fil. Ganska stressande när bilen dessutom börjar varna med upprepade ihållande signaler och du inte har en aning om vad som händer.

När jag hade kopplat ur den där assistansfunktionen fungerade bilen perfekt. I morgon skall jag ge bilen en ny chans, så får vi se om jag tycker mer om den än i dag.

Hoppas att ni fått en lugnare start på veckan. God natt.

30 reaktioner till “Jag överlevde första dagen med nya bilen

 1. Heisann, det der hadde jeg også vært vettskremt på grunn av, hadde ikke ant at det var noe slikt, men det høres fornuftig å ha filhållningsassistans når man kjører bil og er trøtt og sliten, nei, da skal man absolutt IKKE kjøre bil. Litt flaks at du opplevde dette den uka, for maken til innlegg er det ingen som har!
  I april kan du ta beina fatt og være med på BSW, som du antyder…. til da, håper det blir mange fine turer med og uten bil ;:OD)

  Gilla

 2. Men hjälp så läskigt att känna att man inte har kontroll på bilen. Jag förstår att du blev rädd! En kollega har en bil som varnar när man närmar sig ett föremål, typ kommer för nära en bil eller människa. Den varnar alltid på samma ställe längs en vägsträcka som är helt öde. Hon börjar fundera att det står ett spöke där som utlöser varningen.

  Gilla

 3. Jag har också kopplat ur ”filvarningen” för det blir knasigt på vintervägar. Jag förstår din känsla över att inte ha ”kontroll” över bilen. Jag har också ny bil med ny teknik att lära mig samt att det är en automatväxlad bil efter många år med manuell låda. Det blir en lite annan vinterkörning kan jag tycka.

  Gilla

 4. Fy vad obehagligt samtidigt som jag tänker att det är på vinter sådant mest behövs men kanske lite mindre känsliga. Skönt att de förstod direkt vad som var problemet. Vi som är i bilköpartankar få ha det i åtanke och våra vintervägar i norr är ju under en lång period, lite mycket finesser i alla nya bilar kan jag tycka. Men lycka till med nya bilen.

  Gilla

 5. Jösses så läskigt!! Vilken panik! Men tur att det gick att åtgärda. Och du fick ju till ett väldigt passande blogginlägg till temat :) Bilen ser snygg ut. Hoppas du kommer trivas med den. Jag älskar min Beetle förutom att det inte är någon vinterbil. Måste ha kupévärmaren i för att kunna öppna bildörren…
  Har googlat lite på den där serien på HBO Nordic men man måste vara medlem för att se. Kanske blir det längre fram. Filmer baserade på verkliga händelser är ofta väldigt bra. Trevlig helg! Kram

  Gilla

 6. Tänk när man körde en 3-växlad Volvo 444. Den enda finessen som fanns var väl att man kunde blinka åt höger eller åt vänster … och då vispade det ut en liten pekare som visade vartåt man skulle svänga.

  Gilla

 7. Nu har jag suttit här och kallsvettats! Fy bubblan så obehaglig upplevelse, o varför fattade inte bilfirman att koppla ur såna urdumma funktioner när dom ändå begrep att det blev problem vintertid? Och vilken tur att du ringde och kollade istället för att bara tro att felet satt i huvudet på dig ? Puh! Vilken pärs, hoppas du trivs bra med bilen nu!

  Gilla

 8. Ja, det är många finesser på Hyundai, vi är på vår tredje. Det började med en Santa Fe, sen gick vi över till i40. Det går att byta körfält med fil.ass inkopplad, men du måste blinka först. Själv använder jag sällan fil ass. Sen har du anitspinnfunktionen , den kopplar in automatiskt vid halt väglag. Jag tror att du kommer att bli riktigt nöjd med bilen. Mycket körglädje =)

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du är nöjd med Hyundai! Jag hade också en Santa Fe, men en lönn föll över den när stormen Alfrida härjade här i Roslagen. I dag gillade jag bilen mycket bättre, med filassistansen urkopplad :)

   Gilla

 9. Puh! Vilken pärs! Så obehagligt! Och hur skulle du kunna veta att ens denna funktionen fanns. Skönt att du kunde få hjälp med en förklaring. Nu är det ju en hel vetenskap att köra bil och att ta in allt det nya. Önskar dig nu turer utan problem.

  Gillad av 1 person

   1. Tack! Ja, jag brukar inte vara så lättskrämd, men det här var riktigt jobbigt faktiskt. Nya bilar har ju så många tekniska finesser, litet onödigt många tycker jag.

    Gilla

 10. Förstår din känsla. Ruggigt det där när bilen vill något annat än en själv och en inte vet varför.
  Det blev en bra tolkning av temat och nu säger jag grattis till nya bilen, som lär gå perfekt.

  Gillad av 1 person

  1. Teknik är säkert bra i många fall, men då bör man ju helst känna till den. Det gjorde inte jag. Konstigt egentligen att sälja en bil på vintern, med den funktionen inkopplad, kan jag ju tycka. Men nu har jag lärt mig något nytt, man får se det positivt :) Tack för grattishälsningen!

   Gilla

 11. Grattis till nya bilen! En riktigt läskig upplevelse, men kanske borde försäljaren berättat om detta när du hämtade den – för det var ju inte sommar igår heller …

  Gillad av 1 person

 12. Herregud!!!! Förstår paniken du kände! Å vad är ”filhållningsassistans” för nåt. Jo, nu förklarade du ju det hela men….

  Efter att ha läst ditt inlägg är så så otroligt glad att vår gamla Peugeot 206 från 1999 gick igenom bilprovningen utan minsta anmärkning för två månader sedan. Jo, visst har vi absolut råd med en ny bil, men dessa nymodigheter/inställningar/knappar/lampor med mera skulle inte jag klara av. Är liksom inte skapt för sådant. Å inte du heller verkar det som… En riktigt skön tröst för mig som är ”några” år äldre än du;-)

  Gillad av 1 person

  1. Jaa du, det där med teknik hos nya bilar… Jag kanske skulle ha köpt den där Volvo 142:an som stod hos bilförsäljaren. En sådan har jag haft och den krånglade aldrig, bara att tanka och köra och fylla på olja ibland. Men bekvämligheten i bilen var väl sådär, ärligt talat. Min plan var som er, att ha min förra bil tills den började få för många problem så att reparationerna skulle bli för kostsamma, men det kom ju en lönn och satte krokben för den planen. Helt rätt om mig och tekniska nymodigheter, jag ryggar baklänges för sådant :) Köper jag en ny telefon kan den ligga i sin förpackning i en månad tills sim-kortet måste laddas om eftersom jag inte gillar att installera tekniska prylar… har hänt… ;)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.