En trave med böcker som utspelar sig på 1800-talet

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: 1800-talet

Fem författare i boktraven hamnar på topplistan, övriga får vara med som bonus.

På topplistan hamnar författarna Cecilia Ekbäck, Vilhelm Moberg, Per Anders Fogelström, Sarah Perry och Yaa Gyasi, vars debutroman jag glömde att lägga med i boktraven men som jag rekommenderar alla att läsa.

Ibland ramlar man över en alldeles unik roman, som är så mycket och ger så mycket, och därför egentligen inte går att beskriva på ett kortfattat och rättvisande sätt. Ormen i Essex är en sådan roman.

Jag tyckte väldigt mycket om Midnattssolens timme. Jag blev imponerad av hur författaren skapar spänning och intresse på flera olika plan, dels för de olika människorna och deras inbördes relationer till varandra, dels för kriminalgåtan. Berättelsen börjar hastigt och dramatiskt för att sedan övergå i en lugnare, riktigt behaglig takt. Det ges nästan omärkliga antydningar och ledtrådar allteftersom historien byggs upp och ges mer djup. Jag skulle kunna stanna i den känslan länge, och fortsätta att vara en betraktare av livet som pågår vid Svartåsen. Men just när jag känner mig som mest invaggad i någon slags trygg vardagslunk, då sticker historien iväg igen, lika hastigt och dramatiskt som den började. Avslutningen är oväntad och rafflande, minst sagt. Den får mig att fortsätta att fundera på berättelsen efter att boken är utläst. Det här är ett riktigt välgjort hantverk.

Den underjordiska järnvägen har vunnit flera priser och visst var den bra, men jag är tveksam till att den verkligen är värd all uppmärksamhet och priser. Den är utan tvekan en läsvärd och välskriven berättelse om det grymma och omänskliga slaveriet och vad det gjorde med människor, både med dem som hade afrikanskt och amerikanskt ursprung, och vad det gjorde med samhället. Men jag skulle hellre lyfta fram en annan roman med samma tema som gavs i svensk översättning samma år, nämligen Yaa Gyasis roman Vända hem.

Fler tips på böcker med temat 1800-talet får ni hos Johannas deckarhörna, titta gärna in hos henne.

22 reaktioner till “En trave med böcker som utspelar sig på 1800-talet

 1. Vet inte om du har läst Mikael Niemis böcker förut, men jag har läst alla inklusive hans så kallade ungdomsböcker. Å ”Koka Björn” är helt suverän! Niemi behärskar verkligen precis alla ”stilar”. Han är outstanding i mina ögon.

  Gilla

  1. Vad roligt att du gillar den! Jag tyckte inte att den var dålig, men Yaa Gyasis roman som är skriven på samma tema tyckte jag mycket mer om. 1800-talet är ett spännande århundrade att läsa om, så mycket utveckling som skedde då, på alla plan.

   Gilla

  1. Jag tyckte inte att det var helt enkelt att välja böcker. Vissa böcker som man tänker sig att de utspelar sig på 1800-talet, utspelar sig i själva verket i början på 1900-talet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.