Recension: Vända hem, av Yaa Gyasi

Recensionsexemplar från Norstedts - stort tack!
Recensionsexemplar från Norstedts – stort tack!

 

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2017-01-12
Originaltitel: Homegoing
Översättare: Inger Johansson
Form: Sara R Acedo
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113070964
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris, CDON med flera

 

 

Om innehållet, från förlagets hemsida

Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning. Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.

.

Så tyckte jag om boken

Manuset till Vända hem fick de amerikanska förlagen att föra ett budgivningskrig om utgivningsrättigheterna. Jag förstår varför, för vilken debutroman det är. Yaa Gyasi skildrar nio olika generationers liv och öden, med början i Ghana i slutet av 1700-talet då europeiska handelsstationer bedrev slavhandel med hjälp av Ashantifolket, en folkgrupp med egen stat i Ghana, vars makt under den här perioden underbyggdes av bland annat afrikansk slavhandel som en av de viktigaste inkomstkällorna. Ashantifolket tillfångatog och sålde slavar till de europeiska slavhandlarna fram till dess slavhandel förbjöds i Ashanti på 1850-talet.

I Vända hem skildrar författaren en persons liv och öden i taget, generation för generation, kapitel för kapitel fram till modern tid då slaveriet avskaffats och Ghana blev självständigt år 1957. Boken inleds enormt starkt. Man ser personerna framför sig, känner deras rädslor, sorg och glädje. Man känner dofterna, både de behagliga som kryddor, mat och växter, men även de vämjeliga, när människor ligger travade på varandra i sin egen avföring i fängelsehålorna.

I första kapitlet möter vi Effia, en vacker flicka som av en i början av boken obegriplig anledning sviks av sin familj och gifts bort med en engelsk guvernör på Fästningen i Cape Coast. Författaren till Vända hem är själv född i Ghana, men uppvuxen i delstaten Alabama i sydöstra USA. Idén till Vända hem fick hon när hon gjorde just det, vände hem, och besökte Fästningen i Cape Coast, där brittiska soldater bodde och arbetade under den europeiska kolonisationen, och också ofta gifte sig med kvinnor från lokalbefolkningen. Parallellt med Effia lever hennes okända syster, Esi, som på sin fjortonårsdag blir tillfångatagen och såld som slav till britterna. Utan att veta om varandra lever Effia som soldathustru i Fästningen, och Esi hålls till att börja med inlåst under Fästningen i fängelsehålorna där slavar hölls fångna till dess de såldes vidare.

Fadern lade handen på hennes axel och kysste henne på pannan, men när han drog sig undan var blicken bekymrad och avmätt. ”Ja, vi får järn och hirs, men vi måste ge dom nåt i utbyte. Den här mannen kom från Cape Coast för att hämta Adwoa och gifta sig med henne, och snart kommer det fler och hämtar våra döttrar. Men du, min egen, för dig har jag större planer än att du ska leva som en vit mans hustru. Du ska gifta dig med en man från vår by.” (Citat från sidan 17.)

När jag var barn såg jag teveserien Rötter. Berättelsen om en amerikansk familj, baserad på boken med samma namn av Alex Haley. I en nästan hälften så tjock bok lyckas Yaa Gyasi förmedla samma känsla som jag kände när jag såg teveserien Rötter om slavhandeln, livet på bomullsplantagerna och livet som fri men ändå ofri, på grund av regelverk och fördomar som försvårade livet för människor med afrikanskt ursprung.

Den här boken kommer jag inte att glömma i första taget. Så rakt och avskalat språk, och kanske bland annat därför så enormt fängslande och gripande att jag ibland måste ta ett djupt andetag, se upp från boken och smälta det jag just läst. En fantastisk släktkrönika, läs den!

 

8 reaktioner till “Recension: Vända hem, av Yaa Gyasi

  1. Det var det första jag tänkte på – Rötter. Tänkte i alla fall inte fel där, då du också jämför boken med tv-serien Rötter.
    Boken låter riktigt intressant. Tack för recensionen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.