Recension: Baby Doll, av Hollie Overton

Recensionsexemplar från Norstedts - stort tack!
Recensionsexemplar från Norstedts – stort tack!

 

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 281
Utgivningsdatum: 2017-01-12
Översättare: Hanna Svensson
Form: Kirk Benshoff/Jens Öhrström
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113071671
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris, CDON med flera

 

Om innehållet, från förlagets hemsida

Fri. Lily är äntligen fri. Hon var sexton år när hon kidnappades. I åtta år har hon levt instängd. Under fångenskapen har hon fött en liten flicka som heter Sky. Nu har de lyckats fly. Alla trodde att hon var försvunnen för alltid. Hennes familj och tvillingsyster blir alla chockerade och överlyckliga när hon kommer tillbaka. Men den största chocken kommer när de får veta vem som hållit henne fången under alla år.

 

Så tyckte jag om boken

Det här är en fiktiv berättelse och jag visste att Baby Doll var skriven av en manusförfattare, och inte av någon som själv varit utsatt för samma hemska öde och inte av någon med gedigna kunskaper om liknande trauman. Därför förväntade jag mig inte mer djup eller mer sorg, ångest och svärta än vad som framkommer i boken. Jag läste den som en thrillerbetonad roman om framför allt familjerelationer, och som sådan var den en bladvändare. Jag sträckläste boken från första sidan till den sista.

Titeln på boken är densamma på originalspråket. Det är synd. För mig ger titeln fel associationer, och om det inte varit för omslaget hade jag inte ägnat boken något intresse. Enligt mig hade Dockan som titel bättre motsvarat innehållet i boken. Dockan är vad kidnapparen kallar Lily under fångenskapen. Jag gillar att boken är skriven utifrån de olika huvudpersonernas perspektiv; den bortrövade unga kvinnans perspektiv, hennes tvillingsysters, mammans respektive kidnapparens perspektiv, och hur det skapar en tydligare bild av hur kidnappningen påverkat de olika personernas liv. Allt är inte helt trovärdigt, men å andra sidan, hur ofta är intriger i romaner det? Vissa delar hade kunnat skalas bort eftersom de inte fyller någon direkt funktion för handlingen. Men det bestående intrycket är den känsla jag fick när jag läste, med andan  i halsen och många gånger med tårar i ögonen. Totalt sett är det en väldigt spännande och berörande bok om komplicerade familjerelationer.

 

2 reaktioner till “Recension: Baby Doll, av Hollie Overton

  1. Jag hade faktiskt inte hört talas om den här boken innan smakbiten igår. Den låter onekligen spännande, men jag tror faktiskt jag hoppar över den. Det känns som att jag har läst/sett den här historien ganska många gånger.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.