Recension och en smakbit ur: Brokeback Mountain, av Annie Proulx

Mari, på bloggen Flukten fra Virkeligheten, håller tillsammans med Astrid Terese, på bloggen Betraktninger ~ tanker om bøker, i ett inlägg som återkommer varje söndag, där alla som deltar bjuder på en smakbit ur en intressant bok, utan spoilers. I dag är det Astrid Terese som håller i utmaningen, och jag bjuder på en smakbit ur den här boken:

Brokeback Mountain är en novell som i den här upplagan är på bara 50 sidor. Den publicerades första gången i The New Yorker år 1997. Jag såg den fantastiska och hjärtekrossande filmen när den kom 2006 och blev så bedrövad av historien och filmens slut att jag var tvungen att se så många filmer jag bara kunde med Jake Gyllenhaal, som spelade en av karaktärerna i filmen, som slutade på ett positivt sätt. Inte förrän nu har jag läst novellen.

Det här är en historia om två homosexuella män som av tradition och sociala koder inte får möjlighet att vara öppna med sin kärlek till varandra, men den skulle lika gärna kunna handla om kvinnor som inte får gifta sig med den de vill på grund av religion och så kallad släktheder. Det är så outsägligt sorgligt, och den här berättelsen fångar den sorgen i sitt raka språk utan att vara det allra minsta melodramatisk. Det är så mycket som är outsagt och undertryckt, men ändå så smärtsamt tydligt. Här finns inga uttalade budskap och inga pekpinnar, berättelsen handlar helt och hållet om Ennis och Jack och hur de upplever och försöker hantera situationen på två olika sätt.

Historien börjar på 1960-talet och slutar tjugo år senare. De två nittonåringarna, Ennis och Jack, kommer från Wyoming och Utah för att valla får under en sommar på Brokeback Mountain. De drabbas av en plötslig och våldsam passion för varandra. Efteråt är Ennis bestämd på att han inte är homosexuell: ”Jag är ingen bög.” ”Inte jag heller. En engångsgrej.” Ennis berättar för Jack att hans far tvingade honom att som barn se två homosexuella män som slagits ihjäl på grund av sin sexuella läggning, och att det sannolikt var fadern som slagit ihjäl dem. Det här minnet förföljer honom genom hela livet och hindrar Ennis från att våga bejaka sina känslor för Jack öppet.

När uppdraget är slutfört skiljs de åt, men tar upp kontakten några år senare. De träffas två gånger om året då de reser iväg tillsammans på, som de säger till sina fruar, fiskeresa. Men de har aldrig med sig någon fisk hem. Jack vill ha mer av Ennis, att de skall lämna det liv de lever och slå sig ned på en egen gård, men Ennis vågar inte, och tillåter sig inte att inse hur mycket han älskar Jack. Han är övertygad om att den dag de visar öppet vad de känner för varandra kommer de att bli dödade, på samma sätt som de två männen som utsattes för hatbrott och slogs ihjäl när han var barn. Ennis och Jacks kärlek till varandra och att de inte får leva ut den är en tragedi, inte bara för dem själva, utan även för deras fruar som förstår att deras män älskar någon annan.

Citatet är från sidan 47: ”Skjortan verkade tung tills han upptäckte att det fanns en annan skjorta inuti den, med ärmarna omsorgsfullt nedstuckna inuti Jacks. Det var hans egen rutiga skjorta, för länge sedan försvunnen, hade han trott, på någon jäkla tvättinrättning, hans smutsiga skjorta med fickan uppriven och knappar som saknades, stulen av Jack och gömd här inuti Jacks egen skjorta. Paret var som två skinn, det ena inuti det andra, två i ett. Han pressade ansiktet mot tyget och andades långsamt in genom munnen och näsan, hoppades på den svagaste lukt av rök och bergsmalört och Jacks härliga salta stank, men det fanns ingen verklig doft, bara minnet av den. Brokeback Mountains inbillade kraft, av vilken ingenting annat fanns kvar än det han höll i sina händer.”

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 50
Utgivningsdatum: 2020-01-17
Förlag: Novellix

Jag beställde 24 noveller från Novellix för att läsa en novell varje dag i december till och med julafton, Brokeback Mountain är en av dem

30 reaktioner till “Recension och en smakbit ur: Brokeback Mountain, av Annie Proulx

  1. Visst är det ett vackert omslag! Jag tyckte faktiskt att det var en fördel att ha sett filmen först och att jag läste novellen efteråt. I det här fallet följer filmen boken väldigt nära, jag har svårt att tro att du skulle bli besviken.

   Gilla

  1. Novellen är riktigt bra, jag gillar hur sparsmakat språket är och ändå lyckas förmedla känslorna så starkt. Men filmen är bättre. Den berörde mig på djupet, jag vill fortfarande knappt tänka på vissa scener i den eftersom de var så hemska och hjärtskärande. Men däremellan, vyerna och kärleken mellan de båda, så fint!

   Gilla

  1. Då gissar jag att man inte blir lika förkrossad när man ser den igen, det kanske är allra värst första gången? Jag har den på DVD, men skall leta upp den på någon streamingsida och se den igen jag också.

   Gillad av 1 person

   1. Ja det var nog kanske värst första gången, men det har varit några år mellan gångerna. Tror jag sett den 2-3 ggr. Den är samtidigt så vacker.

    Gilla

  1. Jag också! Kan vara den bästa film jag sett, annars en av de bästa. Nu kanske man är mer förberedd på hur hjärtekrossande den är. Men det var femton år sedan jag såg den, och jag vet inte ens nu om jag orkar med alla tunga känslor igen. Historien och scenerna från filmen ligger fortfarande så nära.

   Gilla

  1. Det är svårt att förstå all intolerans. Kan inte folk fokusera på att bli sina bästa jag, istället för att försöka förändra och förhindra andra att leva de liv de vill leva.

   Gilla

 1. Jeg visste ikke at Brokeback Mountain var en novelle. Men mange filmer man ikke tror er basert på bøker er nettopp det. Boksen med noveller var kjempestilig! Den kunne jeg tenkt meg selv :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  Gillad av 1 person

  1. Novellix har många bra noveller, jag tyckte att det kunde vara ett bra sätt att få en uppfattning om olika författare innan jag läser hela romaner av dem. Ha det fint du också!

   Gilla

 2. Filmen har jag ju så klart sett, men jag har inte läst något alls av henne. Inte ens The Shipping News, som även den blev en helt fantastisk film och som jag har haft funderingar på att läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Jag visste inte ens att det var hon som skrivit den, eller att den fanns som novell, så det var en glad överraskning. Filmen följer novellen väldigt nära, så det var som att se filmen igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.