Jag minns fortfarande min barndoms jular, då mamma hade gjort egen kalvsylta, kokt tunga och inkokta grisfötter. I år gjorde jag för första gången egen kalvsylta och oxtunga jag också. Jag tittade länge på grisfötterna i butiken, men avstod eftersom vi skulle ha så mycket annat på julbordet. Recept och bilder på hur jag gjorde kalvsyltan kommer i ett eget inlägg, här kommer receptet på den saftiga julskinkan.
.
När jag var 22 år köpte jag Anna Bergenströms fantastiska kokbok, Annas Mat, och där fanns receptet på skinka som ugnsbakas på låg värme, lång tid. Receptet är perfekt, det som kan skilja är vilken skinka man använder. I år köpte vi en ekologisk skinka där grisen fått gå ute året runt och böka, beta och bada och leva ett så naturligt grisliv som möjligt. Skinkan på bilden är från en tidigare jul, men årets lagade jag på samma sätt som jag gjort de senaste tjugofem åren.
- Tag bort plasten och blötlägg skinkan 4-6 timmar.
- Lägg sedan skinkan på ett ugnsfast fat eller i en långpanna. Skär ett kryss i svålen och sätt in en köttermometer så att hela termometerröret är i köttet.
- Sätt in skinkan på nedersta falsen i ugnen, 125 grader. Den låga värmen gör skinkan saftigare.
- Skinkan är klar när termometern visar 74 grader. Tag då genast ut skinkan ur ugnen och dra ut termometern.
- Ta av nät och svålen innan skinkan kallnat.
- Griljera skinkan medan den fortfarande är varm.
.
Griljera så här
- Värm ugnen till 225 grader.
- Vispa ihop 1 ägg med ca 3 msk svensk senap (till en skinka på 3-4 kilo).
- Bred ut blandningen där svålen suttit.
- Sikta över ströbröd och sätt in skinkan i ugnen.
- Låt griljeringen få fin färg, det tar ungefär 15 minuter. Passa noga, griljeringen blir lätt bränd.
.
God fortsättning på dig!
Det roliga är att vi för första gången gjorde skinkan exakt som du beskriver i ditt inlägg. Vi kollade inga recept utan bara satsade på typ ”långkok” i ugnen. Vi hade testat det med både lamm och biff med utsökt resultat. Å skinkan var inget undantag. Den saftigaste skinkan (ja, den av också ekologisk från en gård i Skövde av alla ställen) vi någonsin ätit.
Åsså tunga åt vi också, fast en vecka innan jul – i madeira sås.
Kalvsylta gillar jag, men inte maken. Har aldrig tillagat sylta själv. Däremot har vi för länge sedan gett in oss på att göra egen korv, men det tog för lång tid och tålamodet tröt…
GillaGillad av 1 person