Premiär för jäskorgarna :)

surdeg

I går bakade jag skållat havrebröd av surdeg – igen..! Jag använder samma recept varje gång, men resultatet blir alltid olika. Alltid gott, men degen beter sig olika.
.

surdeg 1

Så här lättflytande har inte surdegen varit tidigare. Degen kom inte igång ordentligt (få bubblor, vilket är ett tecken på dålig jäsning), så jag lät den stå i rumstemperatur fler dagar än vanligt. Och så förstärkte jag jäseffekten med att två gånger tillsätta en tesked honung. Inte den flytande, som jag läst inte skall vara lika effektiv, utan en fastare sort.  Jag var väldigt osäker på hur resultatet skulle bli.
.

surdeg 2

Trots att surdegen varit så lättflytande var jag tvungen att tillsätta mer vatten än det stod i receptet. När degen blir som en klump som bara snurrar runt i assistenten är det ett tecken på att degen innehåller för litet vätska. Tillsätter man inte vatten blir brödet torrt. Här ser ni mina nya jäskorgar! Supersnabb leverans från Bagaren & Kocken, på två dagar var de hemma. Jäskorgarna var mycket mindre än jag trodde att de skulle vara, men alldeles lagom visade det sig.
.

surdeg 3

Tjejerna och jag hjälptes åt i köket i går. Jag bakade surdegsbröd och de bakade kanelsnurror. Här håller Isabella den första plåten med surdegsbröd som skall in i ugnen. De små jäskorgarna var toppen. De höll ihop bröden när de jäste så att de inte flöt ut som surdegsbröd, som är ett vekt bröd, annars lätt gör.
.

surdeg 4

In i 250 grader. Häll samtidigt en kopp med vatten på en plåt längst ned i ugnen. Öppna och ånga ut efter 10-15 minuter. Samtidigt brukar jag sätta i en termometer. När den visar 98 grader, eller när termometern är torr när man drar ut den, är bröden klara. Kolla termometern ibland. Min gamla visade 40 grader i rumstemperatur, så den stämde ju inte alls.
.

surdeg 5

Så här blev resultatet. Visst blev det fint med mönstret från rottingkorgarna?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.