Roadtrip i Toscana – vi besöker Ostia Antica (del 16)

Vi hade tänkt besöka Ostia Antica redan förra gången vi var i Italien, men jag tror att det var värmen som gjorde att vi tänkte om. Den här gången var det minst lika varmt, men suget efter kultur och historia var kanske större. Vilken tur för oss!

Ostia Antica var en fantastisk upplevelse, det tyckte vi allihop. Missa absolut inte ett besök där om ni reser till Rom! Glöm inte solhatt, och vatten.
.

decumanus.

decumanus maximus

Tänk att folk levde och arbetade i den här staden redan 400 f.Kr. Och nu gick vi här, på samma gatstenar…Decumanus Maximus, huvudgatan i Ostia.
.

768.

via delle tombe tomb of the Little Arches

I romerska städer hade man valv för urnor med de kremerade avlidna, och sarkofager. Den här väggen tillhör Tomb of the Little Arches.
.

plats för urnor

Här placerades urnor. I Ostia har man hittills hittat ett 60-tal sådana gravvalv i väggarna längs de större gatorna. Ofta var det en liten innergård i anslutning till dessa gravvalv. Det fanns också mausoleum för mer betydelsefulla personer.
.

a

Ostia var en hamnstad för bland annat säd och salt och som även försåg Rom med bröd som man bakade i de många ugnarna här. Som mest var det 50.000 människor som levde i Ostia.
.

lägenheter

Så här har man räknat ut att lägenheterna såg ut i Ostia.
.

799

Här fanns butiker, lagerlokaler, kontor, tempel, badhus, offentliga toaletter, torg, lägenheter och en teater. Rester av pelare som då var täckta av marmor finns kvar, och det finns kvar rester av kvarnstenar där man malde mjölet och även bakugnar. Det är otroligt fascinerade att uppleva.
.

pinjeträd

Här i Ostia fanns det mängder med de klassiska paraplypinjeträden, både då och nu.
.

pinjekotte

Under kottfjällen sitter pinjenötterna, inkapslade i skal.
.

neptunus bad

I Ostia fanns 18 offentliga badanläggningar! Och det var inte bara vanliga pooler, utan även varmvattenpooler och ångbastu också. Ångan leddes genom terrakottarör och sköttes av slavar. Här är Neptunus badhus.
.

neptunus

En sak som kännetecknar Ostia Antica är den svarta och vita mosaiken, den såg man litet överallt i det som finns kvar av staden.
.

vägen till teatern

Så här tror man att det såg ut längs vägen till teatern…
.

patrik vandrar in.

teatro b

Till skillnad från Pompeji, som var en stad dit de välsituerade begav sig, så var Ostia Antica en arbetarstad. Men en teater hade man. Italienarna förstår sig på betydelsen av kultur. Rester av den här teatern stack upp ur jorden och det var det som gjorde att man började gräva fram ruinerna av den gamla staden.
.

teatern b.

teater.

teatern valv. d.

teatern c

Bakom teatern fanns ett torg, ett tempel och ett handelscentrum där fartygsägare, importörer och handelsmän hade sina kontor. Svartvita mosaikbilder av elefanter, tigrar, skepp och bilder på korgar med en tumstock, för att mäta nivån på säd, är symboler för de olika handelshus och importörer som fanns här.
.

patrik.

capitolium

Det här templet var tillägnat Jupiter, Juno och Minerva – Capitolium. Juno var den högsta gudinnan i romersk mytologi, gifta kvinnors och barnafödandets gudinna och gift med Jupiter, gudarnas konung. Minerva var konstens, handelns, bildningens och vishetens gudinna. Ofta avbildad med sin uggla.
.

capitolium forum square.

capitoleum

Och så här såg det ut när det begav sig, för mer än 2000 år sedan…
.

tempio collegiale b

Det här är vad som finns kvar av ett tempel som troligtvis var tillägnat krigsguden Mars… Tempio Collegiale.

mars tempel

Jämför med bilden här nedanför så ser ni att delar av ingången finns kvar, liksom altaret och trappan upp till templet. Allt var täckt av vit marmor.
.

tempio collegiale

Tio dagar var vi i Toscana och en halv dag i Ostia Antica utanför Rom. En fantastisk resa som verkligen gav mersmak. Det finns ju så mycket mer att uppleva. Och det man sett vill man se igen.

 

2 reaktioner till “Roadtrip i Toscana – vi besöker Ostia Antica (del 16)

 1. Ännu ett underbart inlägg från din resa! Tänk att sonen ville så gärna åka dit när vi bodde norr om Rom förrförra sommaren, men jag var lite trött på stenar och pelare efter besöket i Tivoli. Det finns ju så mycket annat också! tack för ditt utförliga inlägg, nog svindlar det när man inser hur allt kan ha varit? Nu kan jag också tänka mig att åka dit – nästa gång vi är i Rom ;-)

  Gilla

 2. Kul att du förmedlar hur det såg ut också, sätter fantasin i rörelse, när man ser bilderna på stenarna.
  Om jag förstod dig rätt så ville du ha tips på hur man fotar oväder.
  Ta bilderna precis innan det brakar loss, sen når regnet kommer, så blir hela himlen gråvit och det är inte alls lika maffigt. När det gäller kompositionen så lägg marken ( inklusive träd hus och annat ) så det täcker bildytan en tredjedel upp inte mer. Då ser man vad som drabbas vilket skapar dramatik.
  Sen kan du i datorn, själv använder jag Mac vilket fungerar bra, men en enklare bildredigering borde finnas i din PC också, Nu menar jag inte avancerade saker som photoshop.
  Testa att dra ned exponeringen öka mättnad och kontrast. Men ta en kopia först så du kan leka utan att förstöra ursprungsbilden.
  Har du inte möjlighet till det så testa att minska tiden eller minska bländaröppningen på kameran. Jobbar du enbart med kameran så håll koll på exponeringsmätaren, den skall ligga ett par streck minus, men testa även med flera värden.
  Om jag förstod dig rätt ville du ha tips på det, var det något annat så är det bara att hojta till.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.