Kaliumbehovet enligt LCHF

Anneth är en hängiven lchf:are med en sund inställning till mat. På fyra månader gick hon ned 20 kg genom att äta enligt LCHF, och hon mår toppen av den typen av kost. Jag frågade henne hur hon ser till att få i sig tillräckligt med kalium. Äter man potatis, bananer, flingor och bröd, som jag tror känns naturligt för många i vårt land, får man sannolikt i sig tillräckligt med kalium. Men om man som jag mår bättre av att dra ned på kolhydraterna vill man hitta alternativa livsmedel.

Så här svarade Anneth
Vi tjejer rekommenderas generellt cirka 3 gram kalium om dagen. Kaliumrika livsmedel som är mer eller mindre kolhydratfattiga är olika kålsorter, baljväxter, bär, oliver, nötter och frön, kött och fisk.

1 hg av till exempel grönkål motsvarar ca. 17 % av dagsbehovet (530 mg). Kombinera några hekto kålväxter (kanske gratinerade eller ugnsrostade) med till exempel 1 hg paranötter (600 mg) eller mandel (730 mg) till kvällssnacks, ett par ägg (2 st är ca 126 mg) med avocado (över 600 mg) till frukost och så till exempel  ett par hg av exempelvis köttfärs (blandfärs har ca. 300 mg kalium per 100 gram enl. recepthjalpen.se) så är man ju uppe i det man behöver. Är man lite mer liberal går det fint att äta lite baljväxter (tex. röda linser, 790 mg) också. Recepthjalpen.se är en bra sida för att snabbt kolla upp näringsämnen.

.

Ungefär så här borde en dags kost se ut i så fall, enbart utifrån syftet att få i sig dagsbehovet av kalium

Frukost: två ägg och en avocado
Lunch: kött eller fisk med 6 dl ugnsrostad kål
Middag: kött eller fisk och 2,5 dl grönkål
Kvällssnacks: en näve mandlar och/eller paranötter

Volymerna är inte särskilt stora, så det borde inte vara några problem att täcka dagsbehovet. Problemet är nog fantasin. Det är lättare att av ren vana äta bröd och potatis, än att äta till exempel kål. Och jag skulle tro att det inte alltid är helt lätt att få resten av familjen att gilla och äta kålrätter, trots att det finns så många smarriga rätter man kan laga med kål.

Just grönkål tror jag för många är något man bara använder som granityr runt julskinkan. Därför skall jag blanda ihop en sallad som den på bilden och en grönkålspaj nu i veckan. Återkommer med recept och smakutlåtande!

 

4 reaktioner till “Kaliumbehovet enligt LCHF

  1. Låter gottgott. Jag äter inte LCHF, men det finns tankar runt det sättet att äta som jag håller med om. Jag tror till exempel inte att det är speciellt nyttigt att utesluta animaliska fetter – en hel generation som ätit all denna manipulerade mat, fettfritt, fettsnålt, förtjockningsmedel… Vi får väl se.

    Gilla

  2. Jag önskar att jag kunde äta nyttigare! Inte för att jag behöver gå ner i vikt, utan för att jag säkert hade mått mycket bättre. Men jag tycker att kål, sallad och grönsaker är så fruktansvärt äckligt och jag kan inte äta det och då är det svårt…

    Du är duktig du!
    Kramar

    Gilla

  3. Intressant läsning, man har ju hört så mycket på senaste att det skulle vara farligt med LCHF men om man är så påläst som du så tvivlar jag på att det är någon fara. Vi gjorde grönkålssoppa på grönkål, buljong, anisfrön, fänkålsfrön, salt och peppar igår och det var supergott. Smaksatte med rökt lax efter och det var super!

    Gilla

    1. Det lät riktigt gott! Det receptet måste jag googla på och göra jag också! Inför påsk kommer jag nog att utmärka mig i kassan, men all grönkål jag ser fram emot att köpa, när de andra köper påskgodis ;)

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.