Italiensk trerättersmeny

Förra helgen lagade jag en trerättersmiddag med italienska smaker.
.

Jag gjorde en enkel men god förrätt med grissinipinnar som jag lindade bresaola runt. För att skinkan skulle fästa bra, bredde jag litet färskost på skinkan innan jag lindade runt den. Det blir fint med några ruccolablad som sticker upp på toppen av varje grissinipinne.
.

pastastubbar

Till varmrätt gjorde jag en rätt jag lagat sedan 1990-talet: Delizie del Piemonte. Det här är en specialitet från distriktet Piemonte. Receptet kom till under ett italienskt gästspel på restaurang Martini i Stockholm. Rullar av färska lasagneplattor är fyllda med zucchini, skinka och två sorters ost och gratineras med tomat- och béchamelsås. Använd inte ricotta istället för emmenthalerost. De här pastarullarna blir mycket godare, jag lovar. Eftersom jag aldrig kommer ihåg att fota när rätten är klar, har jag lånat bilden med pastastubbarna här ovanför från Cinas blogg. Titta gärna in hos henne, där finns det många spännande recept.
.

Ni får receptet för 4 personer
12 färska lasagneplattor
ca 400 g stora, tunna skivor kokt skinka
drygt 200 g emmenthalerost
drygt 300 g zucchini
100 g nyriven parmesanost

Béchamelsås
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 liter mjölk
salt och peppar
riven muskotnöt

Tomatsås
200 g krossade tomater
1 msk finhackad lök
2 vitlöksklyftor
finhackad persilja (ungefär 1 kruka)
salt och peppar
olivolja
.

Gör så här

1. Börja med såserna.
a) Béchamelsås: fräs samman smör och mjöl och späd med mjölk till en slät, tunn sås som får koka sakta ca 10 minuter. Salta, peppra och smaka av med muskotnöt.
b) Tomatsås: fräs finhackad lök och vitlök i olja. Tillsätt persilja och tomat, salta och peppra. Koka sakta i 10 minuter.

2. Hyvla zucchini i tunna skivor och värm dem lätt i olja tills de mjuknar litet.
3. Strö över litet av parmesanosten på de färska lasagneplattorna. Täck med hyvlade ostskivor. Lägg zucchiniskivor på varje platta, samt kokt skinka.
4. Rulla ihop plattorna som rulltårtor. Skär rullarna i tre delar och ställ dem på ett gratängfat.
5. Häll över béchamel- och därefter tomatsås och strö över resten av parmesanosten.
6. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.
7. Garnera med bladpersilja.
.

delizie

Den här gången gjorde jag stubbarna av litet större, färska lasagneplattor. Dels blev det estetiskt snyggare tycker jag, med litet större pastastubbar, dels gick det dubbelt så snabbt att laga rätten.
.

dessert

Till dessert gjorde jag en godispannacotta med smak av Ahlgrens bilar. Pannacottan går väldigt snabbt att göra, men tiden i kylskåp är minst sex timmar, så gör gärna pannacottan dagen innan den skall serveras.

Till 4 portioner pannacotta behövs
1 påse med Ahlgrens bilar
6 dl vispgrädde
Eventuellt röd och grön karamellfärg

Gör så här
1. Sortera bilarna i rött, vitt och grönt, med ungefär 25 bilar i varje hög.
2. Skär eller klipp bilarna i tre delar.
3. Häll 2 dl grädde i en kastrull. När det börjar koka sänker du värmen och häller ned den första högen med bilar, jag valde rött som bottenlager. Rör om tills alla bilarna har smält helt och hållet. Häll i högst ett par droppar karamellfärg om du vill förstärka färgerna. Färgerna blir ganska bleka annars och kontrasten mellan lagren inte lika stor.
4. Häll upp i små glas och låt stelna i kylskåp ungefär två timmar.
5. Fortsätt med nästa färg och gör samma sak. Häll nästa lager med grädde + bilar ovanpå det första lagret som då stelnat. Efter två timmar i kylskåp gör du det sista lagret till pannacottan.

Obs att du inte behöver använda gelatinblad för att pannacottalagren skall stelna. Ahlgrens bilar innehåller gelatin, och den mängden räcker.

 

3 reaktioner till “Italiensk trerättersmeny

    1. Det ser knepigare ut än det är, jag lovar! Man lägger bara en lasagneplatta framför sig, lägger på riven eller skivad ost och skinka och stekta zucchiniskivor (är din dotter vegetarian går det bra med zucchini, svamp och liknande blandat med färskost). Sedan rullar du bara ihop plattan och skär den i tre rullar och ställer i en form. Allt går att förbereda, vilket jag tycker är ett stort plus, jag vill inte stå i köket och fixa när gästerna kommer.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.