Närtuna skola – ett eget litet Bullerbyn

Med två år till val, pågår vad vi ser som en smygnedläggning av byskolor i Norrtälje kommun. Skolledningens agerande, eller snarare icke-agerande, uppfattar vi som ett försök att få oss föräldrar att självmant flytta våra barn till andra större skolor, utan att skolledningen skall tvingas fatta ett kontroversiellt beslut om att skolan skall stängas av ekonomiska skäl.

Vi har en fantastisk skola där barnen umgås och samarbetar över åldersgränserna både på rasterna och lektionerna. Ett eget litet Bullerbyn mitt bland hästhagar och ängar.

Här berättade jag om hur det började. Det här är vad som hänt sedan dess:

Inbjudan till föräldramötet 23/5 18.30 på Närtuna skola, matsalen

Syftet med mötet:
Att rektor ska förtydliga Närtuna skolas organisation till hösten, samt att fortsätta att prata om pedagogisk kvalitet.

Förtydligande från mötet 10/5:
Får först be om ursäkt för inledningen av vårt möte, där det på ett felaktigt sätt utrycktes att syftet var att få veta hur många som skulle söka annan skola eller ha kvar sina barn på skolan. Syftet var att prata pedagogisk kvalitet utifrån de förutsättningar som finns.

Det är inte så att skolan ska läggas ner i höst men vi måste diskutera läget på ett renhårigt sätt utifrån vad vi kan erbjuda. Fortfarande är vårt uppdrag att planera undervisningskvalitet så bra som möjligt, men vid alldeles för låga elevtal med få elever i olika årskurser är det svårt att hålla kvalitén.

Så länge det är verksamhet på skolan skall den självklart utvecklas, så att elevernas måluppfyllelse ökar.

Vi har övertalighet i kommunen att ta hänsyn till vilket gör att vi i ett första läge inte kan annonsera. Alla övertaliga lärare i kommunen har behörighet. Rektor är ansvarig för att säkerställa att all personal är behörig.

Välkomna!

Lisbeth Bodén

Tf grundskolechef

.

Och så här svarade vi:

Tack för inbjudan till föräldrarmötet den 23 maj.

Det låter väldigt lovande att höra att er ambition inte bara är att förvalta, utan också att utveckla verksamheten på Närtuna skola. Vi ser fram mot att höra mer om hur den utvecklingen kommer att ske.

En viktig anledning till att vi föräldrar övervägt andra skolor än Närtuna skola till våra barn är den osäkerhet angående lärare och skolans framtid i stort som skolledningen förmedlat. Vi förväntar oss att tf rektor Mahpare Riahi på ett tydligare sätt organiserar och leder verksamheten, samt ger tydliga besked på föräldrarmötet om hur verksamheten är planerad inför höstterminen.

Inför vårt aktiva val av skola behöver vi veta hur tf rektor Mahpare Riahi kommer att säkerställa att det finns behöriga och kompetenta lärare inför hösten. Enligt tf grundskolechef Lisbeth Bodén är det övertalighet i kommunen vad gäller lärare, och samtliga övertaliga lärare i kommunen är behöriga. Det bör därför inte vara några problem att tillsätta behöriga lärare i samtliga klasser i Närtuna skola redan nu. Vi undrar därför vilka lärare som kommer att undervisa på Närtuna skola höstterminen 2012?

Enligt Lisbeth Bodén kommer inte Närtuna skola att läggas ned i höst. Vi undrar vilket elevantal som är tillräckligt för att driva skolan vidare?

Vänliga hälsningar

Föräldrar till barn i Närtuna skola

.

I morgon är det uppföljningsmöte om Närtuna skola. Vi får se hur det går.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.