Mål för bokåret 2018

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Hur tänker du dig ditt nya bokår? Har du satt upp hur många böcker du ska läsa i år?
Vilka utmaningar ska du delta i?

Under 2018 tänker jag låta läsningen bli som den blir. Jag tänker inte sätta upp något mål om antal böcker att hinna läsa under året, men jag kommer att delta så mycket jag hinner i Helgfrågan, Månadens bästa bok, Veckans topplista och En smakebit på søndag. De utmaningarna håller mig uppdaterad om vad som är aktuellt i bokvärlden, och ger många spännande lästips.

Mias bonusfråga: Något du tänker ändra på för egen del nu när det är nytt år?

Först och främst, det jag skall fortsätta med är att utnyttja all tid på ett vettigt sätt då jag väntar på tjejerna på sina aktiviteter, så att timmarna inte bara går till spillo. Under förra året hade jag böcker med mig hela tiden, och läste överallt där det gavs tillfälle; ofta i bilen, men även i väntrum, på gymmet, på resa, på caféer och i provrum (ja, faktiskt). Och jag hade i regel tänkt ut vilken bok jag skulle läsa efter den jag höll på med, så det blev sällan tidsglapp mellan böckerna, bara att läsa vidare i nästa.

Det jag vill ändra på just i år, är att inte leva lika mycket i nuet som jag gjorde under förra året. Jag vet att många strävar efter just det, att vara i nuet, men det är jag faktiskt väldigt bra på. Däremot är jag mycket sämre på att planera framåt. Det som sker det sker. Tidigare drevs jag framåt därför att jag ingick i olika sammanhang där jag peppades och pushades av andra, på jobbet och inom till exempel distansridning. Nu måste jag göra medvetna val och knuffa fram mig själv, utan att hamna i ekorrhjulet igen. Det är svårt det där, med en bra balans i livet.

Jag har börjat min nya strategi med ett möte på banken om min pensionsplanering. Jag insåg att det var nödvändigt när jag såg att jag inte hade gjort några aktiva val av pensionsfonder på elva år…

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

16 reaktioner till “Mål för bokåret 2018

  1. Jag var mycket bättre på att skriva listor och planera när jag var yngre, då klarade jag mig knappt utan mina listor och kalendrar, men under perioden då barnen var små (och jag egentligen behövde listor som mest för att komma ihåg allt, då slutade jag med listor. Fråga mig inte hur jag tänkte… ;)

   Gilla

 1. Haha, skrattar lite igenkännande där! Jag är också ganska bra på att leva i nuet, tycker jag! men var på banken i fredags för att planera lite mer långsiktigt med vår ekonomi. Jag har inga bokliga nyårslöften heller, men skulle verkligen vilja bli bättre på att blogga, Det är ju så roligt att kunna gå tillbaka och se vad jag skrivit om en bok! Och skulle vara superpraktiskt för mitt arbete om ALLA böcker kunde bli ombloggade.

  Gillad av 1 person

 2. Det blir nog många böcker för dig i år också;-)
  Vad gäller pensionsplanering så gjorde jag precis ingenting. Då jag inte har den blekaste vad gäller placering av pengar, fonder med mera lät jag ett företag Monetar ta hand om det. Kostade nästan ingenting. Är väldigt nöjd med min pension, men planerade som sagt ingenting. Rena turen alltså;-)

  Gillad av 1 person

  1. Vi får väl se hur det går med bokläsningen :) För bara två år sedan var 12 böcker under ett år många böcker för mig, eftersom jag knappt hann/orkade läsa ett par böcker per år. I år får det bli som det blir.

   Jag har ju inte heller planerat något, jag kanske inte ens lever tills jag blir pensionär, vem vet vad som kan hända. Men om jag nu ändå gör det vore det ju bra om jag hade litet pengar att leva för, så jag skall i alla fall se över hur det ser ut och ta hjälp av banken så får vi se vad det leder till.

   Gilla

 3. Låter som kloka tankar inför det nya året. Pensionspengarna borde jag nog också få lite (?) bättre koll på, inte minst börja pensionsspara igen vilket jag slutade med när det inte var avdragsgillt längre.

  Gillad av 1 person

 4. Kan säga att det kändes väldigt konstigt när jag var som både 19 och 20-åring var på banken och skulle prata om pensioner… :) Roligt att läsa dina tankar om mål och utmaningar!

  Gillad av 1 person

 5. Just när det gäller pensionsvalen så verkar det ju vara de som inte har gjort några val som har tjänat mest pengar, så det var nog rätt ”val” :) Att inte fatta några beslut är också att fatta beslut :)

  Gillad av 1 person

  1. Det är sant. Mitt problem har väl snarare varit att jag gjorde egna val, och sedan inte givit dem en endaste tanke sedan dess… Det har gått ganska bra ändå, men det var nog ren tur.

   Gilla

 6. (sägs att passiva val ger lika god utdelning, och har denna vecka lärt mig av min 85-åriga mor att de med hög pension och pengar på banken får betala jättehöga avgifter och får inga bidrag – så min mor vars make lever, har det bra även med låg pension)

  Gillad av 1 person

  1. Mitt problem har snarast varit att jag gjorde aktiva val, då för elva år sedan, och sedan inte ändrat inriktning varken till andra fonder eller till passivt val… Men jag skall försöka engagera mig mer nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.