Jag tror att Årets Bok 2018 blir…

I april avslöjades de tolv böcker som Bonniers Bokklubbar nominerat till Årets Bok 2018, och röstningen öppnades för allmänheten. Till skillnad från många andra litteraturpriser är ett av kriterierna för att nomineras att boken tilltalar en bred läsekrets. Svenska folket röstar på sin favorit och utser vinnaren.

I dag skall det avslöjas vilken bok som fått flest röster och som därmed vinner folkets pris. Jag är inte på plats på Bokmässan, men kommer att följa prisutdelningen live på Facebook. Förra året var det en väldigt spännande och dessutom humoristisk prisutdelning då andrapristagaren, Malin Persson Giolito, höll ett tacktal som framkallade den enda skrattsalvan efter den andra.

Om jag skall försöka mig på en gissning om vilken bok som vinner priset måste vi se tillbaka på de två tidigare årens vinnare. År 2016 vann Martina Haag priset med sin otrohets- och skilsmässoroman Det är något som inte stämmer (Piratförlaget), och 2017 stod Alex Schulmans bok Glöm mig (Bookmark förlag) som vinnare. För mig framstår Glöm mig som ett sätt att bearbeta mor-son-relationen som aldrig fick en chans att diskuteras då mamman levde. Ett sätt att försonas med det förflutna och kunna gå vidare.

Årets Bok 2016, 2017 och 2018?

Om svenska folket röstat som tidigare, på berättelser som handlar om dysfunktionella relationer och som ligger på gränsen till att vara självbiografiska och dessutom är känslosamma och enormt berörande, då borde Malou von Sivers ha en god chans att vinna priset med sin familje- och kärlekshistoria, Mitt hjärtas oro (Norstedts förlag).

Det här är dock min favorit, som jag tyvärr inte tror har någon chans. Nina Lykkes roman Nej och åter nej (Wahlström & Widstrands förlag). Inte minst därför att jag inte tror att lika många har läst den jämfört med de andra böckerna i konkurrensen.

Har ni någon favorit till Årets Bok?

 

Edit: Här hade jag ju helt fel – den som vann blev Niklas Natt och Dag med kriminalromanen 1793, som jag inte har läst för övrigt, men som blivit utsedd till årets svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin.

Roligt att Lina Bengtsdotter kom på andra plats med kriminalromanen Annabelle, en roman jag har läst och tyckt väldigt mycket om. På tredje plats kom Nina Lykke med Nej och åter nej – hurra!

9 reaktioner till “Jag tror att Årets Bok 2018 blir…

 1. Bra, då fick du in en stark trea:-)
  Å vet du vad – 1793 köpte jag. Tyckte den var totalt oläslig och efter sisådär 50 sidor slängde jag in handduken. Led mig ju igenom Martina Haags bok. Även den tyckte jag var på gränsen till oläslig. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vilka kriterier som ligger till grunden för ”Årets Bok”. Känns lite som Nobelpriset i litteratur. Vinnarna är ofta totalt okända…

  Gilla

 2. Martina Haags bok läste jag men den gav mig inte så mycket. Alex Schulmans bok gav mig mycket mer. Tror att det finns många som kan känna igen sig här. Och han berättar så naket om sina känslor. Jag glömmer inte heller den boken. Boken 1783 har jag läst och tyckte den var bra, men det tog tid att läsa den. Väldigt grym mellan varven. Lykkes bok har jag inte läst. ”Annabelle” finns på läslistan.
  Alltid så roligt och givande att läsa dina förslag och tankar.
  Kram!

  Gilla

 3. Det är främst tre böcker jag gillar mycket i högen, men favoriten av dessa är samma som du har: Nej och åter nej. (Och så gillar jag mycket Annabelle och Den lilla bokhandeln… gjorde mig GLAD!)

  Gilla

  1. Ja, det håller jag med om, tonen var inte direkt hjärtlig. Och jag skrattade inte heller, möjligen på slutet, och då var det inte med någon utan åt någon. Inte så hjärtligt det heller ;)

   Gilla

   1. Jag också, den är helt fantastisk. Säga vad man vill om Schulman, men skriva kan han så att man blir berörd på djupet. Tvärtom mot vad boken heter kommer jag nog aldrig att glömma den.

    Gilla

  1. Tack! Ha en fin fredag du också!
   Och tänk om det verkligen varit min bok som var färdigskriven och med i matchen, min som i min, alltså. Men i dag har jag i alla fall ordnat möte med juridiska biblioteket så att jag får nya inloggningsuppgifter m.m. och faktiskt i praktiken inte har någon anledning att inte skriva klart :o

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.