Blir årets julkalender den allra julmysigaste?

Jag är litet tveksam till om årets julkalender i SVT, Storm på lugna gatan, kommer att vara sådär julmysig som vissa av de tidigare årens kalendrar varit, men med tanke på vilka skådespelare som är med kan det nog bli ganska humoristiskt. Jag brukar gilla det mesta med Johan Rheborg och Lena Philipsson.

I år kommer det att handla om olika familjer på en gata i det lilla samhället Järnkroken. Jag gissar att det kommer att bli en hel del fördomar om olika människor, och en hel del igenkänningskomik, eftersom man presenterar familjerna i programmet som storstadsfamiljen som flyttar till småstaden, yogafamiljen, teknikfreakfamiljen, enstöringen och den fina familjen med järnladyn som samhällets starka kvinna.

En traditionsenlig julkamp kommer att pågå och vid sidan om den börjar märkliga stölder inträffa i byn och misstankar väcks om sabotage i tävlingen. Ett mysterium behöver lösas och barnen i byn agerar detektiver för att rädda julkampen innan julafton står för dörren. Att döma av pressbilderna kommer det i alla fall att vara vintriga scener med snö, is och varma kläder, och det är mer än vad man kan säga om många tidigare julkalendrar.

Mina tre favoriter bland alla SVT:s julkalendrar

SVT har varje år sedan 1960 visat julkalendrar under december månad. En riktigt bra julkalender skall innehålla snö tycker jag, så att nedräkningen mot jul blir mysig och man åtminstone kan föreställa sig en vit jul, även om den i verkligheten blir grön.

1. Selmas saga (2016) är den julkalender som varit allra bäst. Den spelades in under vintern och våren på bland annat Skansen, i Sälen och på Haga slott, med mycket snö och mysiga stickade mössor och vantar som gjorde att man längtade till kyligare dagar. Duktiga skådespelare och riktigt snygg steampunkrekvisita med luftballonger, kugghjul, mässing, hattar. Dessutom var temat för julkalendern starkt kopplat till julen, nämligen att ta reda om tomten verkligen finns.

2. Stjärnhuset (1981) med Johannes Brost och Sif Ruud som pratade om stjärnbilder och visade sagor från den grekiska gudavärlden blev en stor favorit för mig som alltid älskat de grekiska gudasagorna. Jag tror väl knappast att den håller måttet i dag, eftersom den inte ens har rörliga bilder till gudasagorna, men då var den väldigt fängslande.

3. Tomtemaskinen (1993) med Ika Nord som katten Findus och Ingvar Hirdwall som gubben Pettson var så mysig. Samspelet mellan dem var perfekt, och Ika Nord och hennes rörelser och minspel var hypnotiserande bra som alltid.

Hos CDON finns Tomtemaskinen, Stjärnhuset och Selmas saga att beställa som DVD-samlingar.

Har ni några favoriter bland alla årens julkalendrar?

6 reaktioner till “Blir årets julkalender den allra julmysigaste?

 1. Teskedsgumman :-)
  Annars är det väl Sunes jul, Tomtemaskinen, Greveholm och Pelle Svanslös som smäller högst. De senaste fem åren har jag inte sett alls.

  Gilla

 2. Tomtemaskinen är verkligen mysig :). Jag har alltid gillat Jul i Kapernaum, men ingen annan verkar ens komma ihåg den :p. Sedan har jag sett Trolltider också, tror vi hade den inspelade när jag var liten från att den gått när mina syskon var små och den tycker jag är jättebra.

  Gilla

  1. Jag tycker att det är mysigt att börja dagen med att se på julkalendern med döttrarna och se dem öppna sina adventskalendrar.Jag tror inte att det har något med mognad/att vara vuxen att göra om man ser på julkalendern eller inte 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.