Risker med GI, LCHF och andra kolhydratfattiga dieter

Det här är mina erfarenheter av att äta en väldigt kolhydratfattig kost. Läs gärna till slutet, och berätta hemskt gärna om era egna erfarenheter!

.

Jag går ned i vikt väldigt snabbt med GI och LCHF. Och jag mår väldigt bra av att skippa en hel del av kolhydraterna, som pasta, ris och bröd.

Men hur många av oss som äter enligt GI och LCHF vet egentligen vad vi håller på med?

.

.

Vi vet att vi behöver till exempel kalium, men vet vi hur mycket? Och vet vi verkligen vad vi behöver äta för att få i oss det? Och vad konsekvenserna blir om vi inte får i oss tillräckligt? Jag visste det inte.

.

 

Vid två tillfällen fick jag samma symptom; ett tryck och ont i bröstet som inte försvann, jag fick störd hjärtrytm med hjärtklappning, högt blodtryck, puls på närmare 100 under ett par månader, hög puls vid minsta lilla ansträngning, armar och ben som domnade bort, kände mig darrig i kroppen. Varje gång höll det i sig i flera månader i sträck.

Båda gångerna när det här pågick kollades alla inre organ upp och allt visade att jag var kärnfrisk. Ändå kunde jag inte ens ta en promenad..! Jag var tvungen att sluta med både styrketräning och ridning, eftersom pulsen rusade både under passen och flera timmar efteråt.

.

Vet ni vad mitt misstag var? Jo, att jag var extremt noga med att skippa kolhydrater..! Jag åt inte potatis, ris eller pasta, inte bröd eller flingor. Inga bananer. Däremot åt jag broccoli och andra grönsaker.

Jag åt heller inga halvfabrikat, så jag fick inte i mig några tillsatta näringsämnen där heller. Åt jag någon enstaka gång hamburgare bad jag om den största hamburgaren och åt köttet och tillbehören, men skippade bröd och pommesfrites. Och jag mådde till att börja med toppen!

.

Jag satte ihop min egen dags kost ur receptsamlingarna med förslag på frukost, mellanmål, lunch och middag enligt GI och LCHF.

En vanlig dag kunde jag äta två kokta ägg till frukost med en skivad paprika, en burk makrill i tomatsås med en frukt till mellanmål, kött eller fisk med grönsaker till lunch och även middag. Vanligt kranvatten till alla måltider (dvs ingen Ramlösa med tillsatta mineraler). Det tror man ju skall funka, men det gör det uppenbarligen inte!

Till slut kollade en läkare upp mina kalium- och natriumvärden. Det visade sig att jag hade brist på båda!  Näringsbrist i dagens Sverige, det låter ju inte klokt! Men jag började läsa på, och insåg… kaliumbrist har nog varit boven i dramat hela tiden…

 

.

Jag har ätit mängder med broccoli, spenat, makrill och kött, och ganska ofta avokado och vitkål och mer sällan mandlar och nötter. Sådant som innehåller kalium. Men hur mycket behöver man äta för att täcka dagsbehovet..? Hur mycket vitaminer och mineraler innehåller egentligen grönsakerna man köper i dag? Efter långa transporter till Sverige där de inte fått mogna under naturliga förhållanden under solen, utan under transport till Sverige. Mycket av näringsämnena försvinner dessutom om man kokar dem. Vet ni som äter enligt LCHF hur många mandlar man behöver äta för att täcka dagsbehovet av kalium? Eller hur mycket broccoli eller avokado som krävs?

Jag är en sådan person som vill se snabba resultat, så jag överdriver lätt, åt båda hållen… När jag bestämde mig för att skippa de snabba kolhydraterna, skippade jag dem verkligen. Jag hoppade till och med över pajdegen i en paj, och åt bara innehållet, om pajdegen var gjord på vetemjöl. Inga smörgåsar. Inga bananer. Ingen pasta. Ingen potatis. Konskevensen blev som sagt kaliumbrist, och en egentligen väldigt frisk kropp som inte alls kändes ok.

.

Jag är som sagt en passionerad person som går in för det mesta med hull och hår. När jag fick veta att jag hade näringsbrister kollade jag upp vad jag behövde äta för att komma på rätt köl igen. Under tre veckor åt jag ungefär så som man lärde sig i skolan – enligt tallriksmodellen! Jag åt havregrynsgröt till frukost, potatis flera gånger i veckan, banan till mellanmål och grovt bröd flera gånger i veckan.

Den negativa konsekvensen blev att jag gick upp två kilo direkt!  Men den positiva konsekvensen var, att det bara tog några veckor från det att jag lade om kosten tills dess att jag hade toppenvärden på både natrium och kalium!

Slutsatsen är att jag inte tror att vi, generellt sett, har tillräcklig kunskap för att mixtra och trixa för mycket med kosten.

Jag kommer att fortsätta att äta enligt GI, men vara klokare i mina val av måltider. Det blir inget uteslutande av något livsmedel. Jag kommer ibland att äta bröd och flingor till frukost. Och jag kommer att äta potatis, råris, quinoa och liknande, men till lunch. Till middag kommer jag att skippa sådana kolhydrater och fortsätta att äta kött och grönsaker, eftersom jag mår bra av det. Dessutom håller man vikten lättare om man skippar stora mängder kolhydrater när man ändå inte behöver dem lika mycket under natten.

Var försiktiga med hur ni äter, och mixtra inte på eget bevåg hur som helst ♥

 

 

10 reaktioner till “Risker med GI, LCHF och andra kolhydratfattiga dieter

 1. Hu, läskigt… Jag provade lchf och fick jätteont i magen, så det där med så mycket fett tror jag var det som satte min mage i gungning. Idag äter vi nog det som närmast skulle kallas för paleo, men vi äter frukt och potatis. Inte alltid och hela tiden, men inga skippade kolhydrater. Jag vet många kvinnor som går omkring med näringsbrist i onödan. Själv var det B12-brist jag råkade ut för, men jag vet fortfarande inte varför. Läkaren misstänkte att mina depåer tömts ut efter att jag har varit ”storblödare” sedan mina tonår. Det är tydligen något som händer många i 40-årsåldern och inget som är lätt att påverka med kosten… Bra att du skriver om detta nu! Tack.

  Gilla

 2. Jag skulle aldrig våga utesluta något igen, aldrig. Jag lagar fortfarande mat utifrån LCHF-recept, men jag lägger till exempelvis bröd och/eller potatis till åtminstone två mål per dag.

  Gilla

 3. Herregud! Det är ju precis detta jag upplever nu. Har ju förstått att något är fel, men inte kunnat sätta fingret på vad, men jag har nog fått svar nu. TACK!

  Gilla

   1. Nej verkligen inte. Kom så plötsligt bara, som från ingenstans. Har du fortsatt att äta så som du skrev i ditt inlägg, att du inte utesluter något ur kosten utan gör medvetna val för hälsan?

    Gilla

 4. har kört lchf i en månad nu. jag är stenhård men nu börjar jag må riktigt dåligt. jag är trött känner mig som en urvriden disktrasa gubben säger att jag är grinig. jag har huvudvärk och mår väldigt dåligt. är detta något som är övergående?

  Gilla

  1. Jag känner ingenting sådant när jag äter enligt LCHF, jag mår bara väldigt bra, men jag har läst om andra som mått som du. Har ingen aning om vad det kan bero på, men äter du tillräckligt mycket? Man skall aldrig vara hungrig. Själv äter jag nog mer enligt LCHQ nu, jag fick i mig för litet kalium tidigare, men det fungerar lika bra som LCHF för mig. Hoppas det ordnar sig för dig!

   Gilla

 5. En viktig punkt glömde du! Motionen! Motion kombinerat med ett MÅTTLIGT intag av kolhydrater tror jag på o med kolhydrater så snackar jag de långsamma, alltså fullkornsris, fullkornspasta o.s.v.

  Gilla

  1. Håller med dig om att motion kombinerat med bra kost är det bästa. I det här inlägget fokuserade jag bara på riskerna med olika dieter och att det gäller att ha koll på vad man håller på med. Annars kan det bli som för mig, näringsbrist. Men som sagt, för att hitta en bra balans och må bra håller jag med dig, motion + bra kost är A och O.

   Gilla

 6. Usch, så hemskt för dig att det blev som det blev! Jag tycker det är jättebra att du lyfter ämnet för det pratas inte så mycket om just detta.

  Dock tror jag att man aldrig är helt ”safe” bara för att man följer den ena eller andra kosten/dieten eftersom man måste se till var och ens individuella kost och ätbeteenden. Äter du mycket enformigt riskerar du näringsbrist vare sig du är viktväktare, följer Extravaganza eller är lchf:are. Jag tror inte att många människor som äter ”vanligt” vet hur mycket de ska äta av det ena eller andra för att täcka hela spektrat av näringsämnen heller, och jag kan heller inte riktigt se vad det är som man nödvändigtvis missar om man äter lchf? Mig veterligt finns det så gott som alltid näringsrika ”ersättningar” inom grönsaksriket etc. för de livsmedel som man kanske vill undvika (tex. banan, apelsin, potatis) om man äter kolhydratfattigt.

  Med lchf upplever jag att man äter relativt lite mat och då ökar förstås kraven att äta varierat från dag till dag. Där har du en poäng och jag tror att det är många som behöver ta till sig detta eftersom de aningslöst kastar sig in i lchf-kosten och inte tänker på detta. Vi måste bli bättre på att uppmärksamma det.

  Jag äter mer varierat med lchf än vad jag gjorde med vanlig mat och jag har ingen näringsbrist (har snarare förbättrat framför allt järnvärdet men även fått bättre hy och hår), men så är jag också en av dem som verkligen jobbar på att äta varierat och som också går efter en ganska så liberal lchf. Hur de överlever som bara äter kött, ägg & smör, det vet jag inte. Men några sådana extrema lchf-varianter är det inte heller några lchf-experter som står bakom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.