Kejsarens nya kläder – om att inte säga ifrån

Ni minns väl sagan om Kejsarens nya kläder av H.C. Andersen?

I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder en magisk tråd som gör att obegåvade personer inte kan se den. I själva verket använder de ingen tråd alls. Eftersom ingen vill framstå som obegåvad låtsas alla se de obefintliga kläderna, trots att kejsaren går omkring naken. Alla utom ett litet barn, som utropar: Han har ju inga kläder på sig!

Bokens sensmoral är att människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel.
.

KARLIE KLOSS at Victoria's Secret Fashion Show

Varför fortsätter det att ställas krav på modellerna att de måste vara så här smala? Jag förstår det inte. Modellernas utseende följer rådande trender, och den här anorektiska trenden tillhör inte 2000-talet. Nu gäller ju sundhet, hälsa och välmående.

Jag undrar om det inte är litet av Kejsarens nya kläder över det här fenomenet. Ingen tycker egentligen att det är snyggt, alla förstår att modellerna svälter sig för att se ut så här och alla vet att det är ohälsosamt. Men ingen vågar bryta mönstret och tänka annorlunda.
.

keira-knightley-biki-429875349

Samma sak med en toppbloggerska från Norge. Hon är otroligt vacker, med kläderna på. Hon har tydligen ungefär 70.000 läsare varje dag och får mängder med uppmuntrande kommentarer från läsarna. Ändå vet de flesta som läser hennes blogg att hon har haft ätstörningar. Och fast hon tränar mycket har hon inga synliga muskler i kroppen utan är bara smal. Hon har dessutom mängder med hårförlängningar i sitt eget hår, alltid snygga nagelförlängningar och snygg makeup. Varför uppmuntrar man som läsare det, när det antagligen bara späder på hennes dåliga självkänsla? Hon har ju skapat en låtsasfigur som är uppskattad så länge hon har stenkoll på vikten och är stylad (fejkad).

Man kan ju hoppas att de som följer det här förlegade idealet har självkänslan intakt ändå. Men vilket budskap ger det till andra? Till småtjejer?

Jag läste någonstans att Barbies BMI skulle vara 12 om hon var verklig. Gränsen för anorexia går tydligen vid 17,5. Det absolut lägsta för ett normalt BMI är 19. Ni förstår hur sjukt hela fenomenet med pinnsmala dockor och modeller är.

Vad tror ni? Varför vågar ingen bryta mönstret på allvar? Varför är det ingen som skriker, som pojken i sagan, att vi har genomskådat alltsammans?

 

 

6 reaktioner till “Kejsarens nya kläder – om att inte säga ifrån

 1. Smal eller mullig, det viktiga är att trivas med sig själv! Om man bantar ska man göra det för att man känner att man màr bättre sà inte för att leva upp till massmedias ideal.

  Gilla

 2. Visst ska man inte fixera sig vid vikt men då ska det inte gälla åt andra hållet också, numera är det ju nästan fult att vara smal och så fort man inte har en massa fluff utpekas man som anorektisk. Det måste få vara ok både att vara smal, muskulös och fluffig. Det må vara hänt att tjejen på bilden har haft ätstörningar, det vet jag inget om. Muskler ser jag att hon har massor av, och jag tycker inte att någon på de här bilderna är ohälsosamt smal, de är bara, tja, smala?
  Det är inte roligt att kallas anorektisk bara för att man har ett bmi under 22-25, det hjälper inte självkänslan på något sätt, och smala har rätt till respekt likaväl som mer mulliga personer.

  Gilla

  1. Jag förstår verkligen vad du menar, jag var väldigt smal när jag var yngre, kunde äta hur mycket som helst men var ändå tunn. Och jag reagerade på att tidningarna alltid skrev om hur man gick NED i vikt, jag ville ju gå upp i vikt. Jag håller däremot inte med dig om att tjejerna på bilderna har muskler. Ja, muskler har de förstås, annars skulle de ju falla ihop. Men jag kan inte se att de är smala för att de är vältränade, utan smala för att de hållit tillbaka på maten. Det krävs extremt reglerad kost för att få synliga magrutor som tjej, och så smala överarmar. Jag skall visa med ett par bilder vad jag menar i ett inlägg här i bloggen under kvällen om jag hinner, annars i morgon.

   Gilla

   1. Nja, magrutor får man inte bara genom diet utan det krävs hård träning till det, jag vet inte ens om min syster, som har tränat hårt i 12 år och hållit en strikt diet, har magrutor.
    När det gäller muskler syftade jag bara på den understa bilden, tjejen på den översta är bara smal. Tjejen med magrutor tycker jag ser snarare deffad ut än något annat.

    Gilla

 3. Jag hàller helt och hàllet med dig. Men som sagan visar är det otroligt svàrt att stà emot grupptrycket. Dessutom spär media ständigt pà myten om att smalt är vackert. Jag tror att det är upp till oss mammor att försöka vara bra förebilder för vàra döttar genom att inte själva fixera oss allt för mycket pà vikt och utseende och framför allt inte uppmuntra detta hos smàtjejer. Kanske kan vi pà det viset sà smàningom bryta mönstret.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.