Bygga hönshus i shabby chic stil

hönshuset 1

Förra ägarna, och alldeles säkert ägarna innan dem, hade höns. De måste ha haft många höns, för i ett utrymme som är 25 kvm med två stora fönster med fint ljusinsläpp fanns 16 reden. Enligt lag får man ha sju höns per kvm om man säljer ekologiska ägg. Det är ju inte klokt. Sju höns på en så liten yta… Och fem hönor får enligt lag dela på ett rede.
.

hönshuset 3

Ser man till ytan skulle vi alltså få ha 175 höns! Ser man till antal reden skulle vi få ha 80 hönor. Så skall vi inte ha det. Vi hade från början tänkt oss fem hönor och en tupp. Nu blev det två vuxna hönor, tre unghöns och tolv kycklingar. Tanken är att spara dem av kycklingarna som är hönor. Det blir ett lagom gäng höns som kommer att ge lagom många ägg och som får stort utrymme att vara på. Och lättstädat för mig!
.

hönshuset innan

Så här såg det ut när vi var i full gång med att renovera hönshuset. Vi har valt stora, tunga hönsraser, så jag var tvungen att bryta loss brädor framför redena för att hönorna skall kunna komma in.
.

hönshus 1

Vi sopade väggar och tak…
.

hönshus 2

… och skrapade med stämjärn bort all gammal, intorkad spillning som satt fast på det mesta, särskilt på luckorna till redena…
.

hönshus mozart

Mozart trivdes bra, trots att det dammade rejält – han är så sällskaplig, den katten :)
.

hönshus renovera b

Vi bytte ut de gamla hönsnäten framför fönstren till kycklingnät och framför ett av fönstren satt det brädor som vi bröt bort.

Under fönstret är utgången till den tidigare hönsgården. Den öppningen kommer inte att räcka till våra höns. En Brahmatupp kan bli 75 cm hög och väga 5 kg. Vi satte igen öppningen och gör en större i vår när hönsen skall få komma ut. Jag vill inte ha hönsen frigående eftersom det finns både rävgryt, grävlingsgryt och duvhök här, så de får komma ut när vi hunnit bygga en ordentlig hönsgård med tak.
.

hönshus dörr ut

Här bakom hönshuset kommer hönsgården att vara. Framför den blivande fårhagen.
.

hönshus måla

Höns är inte särskilt känsliga för kyla, men tål absolut inte fukt och drag, så vi isolerade runt alla tak, golv, dörrar och fönster och satte upp hörnbrädor där det behövdes för att hålla isoleringen på plats. Isabella målade dem vita.
.

hönshus täta

Golvsprickorna isolerade vi, tätade och spacklade över.
.

hönshus bella och shelly.

hönshus fönster

Näten tråcklade vi ihop ganska diskret med hampasnöre. Så här fin utsikt har hönsen från hönshuset :)
.

hönshus spån

Vi valde spån som underlag på golvet. På botten i redena lade vi också spån och sedan hö ovanpå. Redena har de dock inte börjat använda än.

Jag tänkte inte på det när vi inredde hönshuset, men jag skall strö ut Stalosan på golvet och blanda in det i spånet också. Det är ofarligt för djur och människor, men minskar tillväxt av bakterier, virus och ohyra. Dessutom reducerar det ammoniakdoften, vilket inte vore fel. Jag gör rent i hönshuset varje morgon, ändå är hönslukten massiv redan efter en dryg vecka.
.

hönshus lampor

Fem hönor är stora nog att vara i hela hönshuset. Kycklingarna däremot behöver värmelampa tills de är fullt befjädrade och kan hålla värmen på nätterna när det är kallare. Lamporna skall sitta på 60 cm avstånd från underlaget. Det var i n t e speciellt roligt att skruva upp dem… Det rasade flagor från taket vid varje rörelse, rakt ned i ansiktet och håret… Men nu är de uppe!
.

invänjning

Kycklingarna är i stora kaninburar tills de vuxit till sig. Burarna står i hönshuset, så att fåglarna får chans att vänja sig vid varandra tills de skall släppas ihop.
.

isbar på kycklingburen

En nyfiken Isbar ;) Dessutom vill förstås alla fåglarna få tillgång till värmen från lamporna. Nästan varje gång vi kommer in i hönshuset ligger de större hönorna helt nära burarna. De tycker säkert om sällskapet också.
.

torvlåda b

Vi har gjort i ordning en torvlåda med trädgrenar att sitta på för fåglarna. För att locka dem att våga prova, mutade vi med kvistar av syrén, fläder och svarta vinbär. Vinbär var väldigt populärt! De svarta, vill säga…
.

höns vinbär

De röda vinbären lämnade de på grenen, men bladen var populära.
.

badar

Här badas det för fullt :) Spånet gick bra, hon grävde ned sig ordentligt och flaxade runt i sin badgrop, men nu har vi ställt in ett bättre fågelbad.
.

miss big

Tjejernas gamla badbalja, som vi sparat trots hål i botten, blev perfekt att fylla med torv. Jag skall blanda i aska också, från vår öppna spis. Det skall tydligen hålla ohyra borta.
.

häråt! - Kopia.

 

isabella

Nu är hönsen nattade. När vi öppnar dörren till hönshuset i morgon kommer de att komma springande för att se vad vi har med oss för gott, och det blir ett väldigt pipande från kycklingarna. Riktigt mysigt :)

4 reaktioner till “Bygga hönshus i shabby chic stil

  1. Hade helt missat inläggen om hönsen. Så roligt att se och läsa :) Så fint ni gör. Och visst äter man hellre ägg från egna höns. Jag har turen att köpa från ”gubben” där jag har min häst. De går fritt på gården tillsammans med hästarna. Rena rama idyllen.
    Ja precis som du skriver arbetar man på att bli bättre i de flesta avseenden utom i ett förhållande. Det borde ingå psykologsamtal både i skola och på arbetsplatser och även parterapi efter en viss tids förhållande. Ett förhållande måste man ju ständigt arbeta på för att hålla det i liv, att kommunicera på ett bra sätt osv.
    Och vad det beträffar utflugna barn så har man ju inte så mycket val. När han flyttade iväg som 16-åring grät jag varje gång jag gick in i hans rum. Men man vänjer sig. Nu njuter jag när min man och jag är ensamma men älskar när barnen kommer och hälsar på :)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.