Tips på hur du lyckas med surdegsbröd

Överallt läser man att det är så enkelt att baka surdegsbröd. Det tycker inte jag. Man får bara inte ge upp, för det finns väl inget bröd som är godare, nyttigare, luftigare eller mer hållbart än just surdegsbröd!
.

surdegsbröd bakat

Jag kommer väl aldrig att glömma första gången jag faktiskt lyckades baka surdegsbröd. När jag lyfte ut plåten med de färdiga surdegsbröden kändes det som jag vunnit en stor seger! Det var så många hinder på vägen och så många olika moment. Under resans gång bestämde jag mig för att aldrig baka surdegsbröd, någonsin! Så blev det inte :)
.

surdeg jäsformar

Jag bakar utifrån recept i en otroligt inspirerande och bra bakbok, ”Bröd från Brunkebergs bageri”. Här i bloggen har jag skrivit upp de olika stegen när man bakar surdegsbröd, från det att man sätter degen, det vill säga blandar mjöl och vatten, till det att man bakar bröden. I det här inlägget tänkte jag ge några tips som kommer att göra det lättare att lyckas med bröden, så ni slipper göra samma misstag som jag ;)
.

surdeg 2
Mitt största problem har varit att få degen att börja jäsa.

 • Surdegen, eller rättare sagt jäst och mjölksyrebakterier, växer genom att äta socker som finns i och skapas av mjölet. Man kan tillsätta litet honung (inte den flytande sorten) eller yoghurt, så kan det sätta igång jäsningen.
 • Det jag själv har gjort fel är att jag förslutit degen (som i det här skedet mer ser ut som en sörja) med plastfolie. Gör inte det! Täck med plastfolie, men gör några hål i folien – surdegen vill nämligen ha litet syre för att komma igång och jäsa. När surdegen har kommit igång kan man strypa syretillförseln och förvara surdegen i kylen med tättslutande plastfilm.
 • Mjöl har en förmåga att bli stående ganska lång tid i skafferiet. Läs på förpackningen vilket som är bäst-före-datum. Ju färskare och mer nymalet mjölet är, desto bättre kommer det att jäsa.
  .

surdeg jäsning

 • Blir brödet platt och rinner ut under gräddningen i ugnen? Använd jäskorgar! Surdegar är veka och behöver stöd vid jäsningen. Köp jäskorgar som är lagom stora, vilket innebär att de kommer att se väldigt små ut, för små till och med. Jag började med att jäsa degarna i kastruller med mjölade handdukar, men det blev inte alls så bra. Med jäskorgar får de färdiga bröden dessutom fina mönster.
 • Jag brukar olja in mina jäskorgar varje gång de skall användas, och sedan mjölar jag dem. Då fastnar inte degen i formarna och förstör den fina formen och det fina mönstret på brödet.

 

surdegsbröd bakat 1

 • Håll koll på innertemperaturen i brödet. Jag använder alltid ugnstermometer. Den sätter jag i brödet när det varit inne i ugnen ungefär halva tiden. Då förstörs inte spänningen i brödets yta och brödet fortsätter att hålla ihop bra i ugnen. När brödet är 98 grader är det färdigt att tas ut. Tänk på att brödet fortsätter att gräddas även efter att det tagits ut ur ugnen. Mitt bröd blev 100 grader innan temperaturen började sjunka.

Jag är verkligen inte något proffs på detta, men nu har ni i alla fall fått tips på vad ni kan tänka på, så ni slipper göra samma misstag som jag :)

Hoppas ni får en skön fredag!

Ps. Fler inlägg i fredagstemat finns här!

 

7 reaktioner till “Tips på hur du lyckas med surdegsbröd

 1. Surdegsbröd är supergott !! Har inte bakat på åratal. Kan bero på samma orsak som Ama men med alla dessa braiga tips kanske det kan vara värt att testa igen ;-) Förresten är det maltesiska vita, fluffiga, lite sega knapriga brödet också väldigt gott !!

  Gillad av 1 person

 2. Det bakar jag ibland för som du säger är det hållbart och nyttigt. Det där med tempen i brödet skall jag omedelbart ta till mig för det är det svåraste tycker jag att se när det är klart även om jag knackar på fast då härs det men kan va för sent. Tack för ditt inlägg som jag uppskattade.

  Gillad av 1 person

 3. Tack för tipsen! Jag har länge varit sugen pa att prova men det verkar ganska komplicerat.. Ska se om jag kan fa tag pa jäskorgar här nere, skulle vara kul att försöka!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.