Fårbondens dagbok av James Rebanks – ett smakprov

Recensionsexemplar från Brombergs Bokförlag - tusen tack!
Recensionsexemplar från Brombergs Bokförlag – stort tack!

 

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 285
Utgivningsdatum: 2016-03-10
Förlag: Brombergs Bokförlag
Översättning: Jessica Hallén
Omslagsbilder: James Rebanks
ISBN: 9789173377331
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

.

Det här är en fantastisk bok som jag rekommenderar alla att läsa. Utförlig recension kommer under helgen, men ett litet smakprov måste ni få redan nu!

Författaren växte upp i en familj som levt och arbetat som fårbönder i sex generationer i England. Författaren bryter dock med traditionen, flyttar till staden och utbildar sig och tar examen vid Oxford, ett av Englands mest ansedda universitet. Men han väljer att flytta tillbaka till familjegården och föra traditionen vidare som fårbonde. I dag kombinerar han arbetet som fårbonde med arbete som expertrådgivare till Unescos världsarvscenter i Paris. En av hans fåraherdevänner anser att han är ”litet som James Bond”, som åker till en massa olika platser och ingen vet vad han håller på med vid sidan av jobbet som fårbonde.

Det är sällan man läser en berättelse som känns så genuin och äkta, så jordnära och så långt från ytligheter som man kan komma. Boken fångar mig redan på de första sidorna, där författaren beskriver en händelse i klassrummet då han var i trettonårsåldern. Kontrasten mellan den akademiskt utbildade läraren och eleverna, som inte ser nyttan med akademisk kunskap eftersom de skall bli lantarbetare, snickare, hårfrisörer och liknande, blir så uppenbar på flera olika sätt. Läraren tycker att eleverna måste ”göra något med sina liv”, medan eleverna själva är helt på det klara med vad de vill göra med sina liv, och det är inte att studera utan att arbeta i hantverksyrken.

Boken beskriver också träffsäkert och ögonöppnande de olika synsätt som ofta människor som lever och arbetar på landsbygden, beroende av och i symbios med naturen, och de människor som besöker landsbygden som gäst eller kanske turist, har. ”Jag lyssnade och blev alltmer irriterad när jag insåg att hon (läraren), märkligt nog, kände väl till och påstod sig älska vår hembygd. Men hon talade om den på ett sätt som var fullständigt främmande för min familj och mig.” Som lantbrukare och fårbonde finns det inget romantiskt skimmer över livet på landet, det är inget idealiserat landskap och liv, utan tvärtom en väldigt påtaglig verklighet som man måste ta hänsyn till och ibland också drabbas hårt av.

Författaren beskriver livet som barn på en plats där utbildning inte alls står lika högt i kurs som att bli fårbonde. Han beskriver också hur det är att komma som bondson till ett välrenommerat universitet, utan kunskap om de akademiska, sociala och ofta oskrivna koder som gäller där. Men framförallt skildrar han på ett rakt och okonstlat sätt livet som fårbonde, där liv och död alltid är närvarande.

Det var ett litet smakprov ur den här både fängslande och gripande boken. En utförlig recension kommer under helgen, titta gärna in då!

Boken finns hos Bokus och Adlibris.

15 reaktioner till “Fårbondens dagbok av James Rebanks – ett smakprov

  1. Ja, verkligen en fin presentbok. Vi hade får när jag växte upp, men inte i någon stor skala. Ibland ser jag när de vallar ihop fåren på en närliggande gård, det är så fantastiskt att se hur duktiga vallhundarna är på sitt jobb, och vilket samspel med sin ägare.

   Gilla

 1. Nu har jag läst ut den… WOW!!
  så mycket igenkänning… Är ju själv bonde!

  Vill du läsa & recensera min bok Spilld mjölk kan jag skicka ett ex ;-) (emaila mig isf) Den är i samma kategori som James bok men betydligt mörkare o mer tragiskt… Nästintill gråtgaranti!

  Gillad av 1 person

 2. Låter som en bok som väcker många frågor, typ skall man bo kvar där så finns det kanske inte så många jobb som matchar en längre teoretisk utbildning.
  Men den stora frågan är ju egentligen om kunskap bara har med jobb att göra, det finns ju andra infallsvinklar på det.

  Gillad av 1 person

  1. Håller helt med dig, den väcker många frågor. Författaren har ju lyckats kombinera bondelivet med teoretiskt arbete tack vare att mycket kan skötas via internet. Synen på vad som är ett värdefullt och ”riktigt” arbete är också intressant, läraren i boken tyckte ju att det var ute med barnen som inte ville plugga vidare utan gå i sina föräldrars fotspår. Samtidigt som barnen antagligen medvetet valde en livsstil som inte skulle ge så mycket av varken teoretisk bildning eller pengar, men det var ju inte det de var ute efter heller.

   Gilla

  1. Den är verkligen fantastisk, jag kan inte komma på någon bok just nu som liknar den här. Jag gillar det osentimentala synsättet, som läsare känner man väldigt mycket i alla fall, och boken väcker många, många tankar.

   Gilla

  1. Det är en bladvändare, man vill bara fortsätta läsa. Så rakt och realistiskt skildrat om hur det faktiskt är att vara fårbonde. Som utomstående tänker man kanske bara att lamm är gulliga, men den bonde som varit med under komplicerade lammförlossningar, och kanske mist flera lamm, för honom är varje lamm något mycket mer. Det är starka känslor som kommer fram i boken, men utan att vara dramatiskt eller överdrivet, bara osentimentalt beskrivet som det antagligen är. Men själv blir jag rörd många, många gånger när jag läser.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.