Hej! (193/366)

kyckling

Hej världen!

Miss Big, vår Orpingtonhöna som vi köpte som ungfågel för snart ett år sedan, har envisats med att vilja ruva på sina ägg. 17 stycken… Litet onödigt tidigt har jag tyckt, hon är så ung och tupparna är ju knappt könsmogna. Men hon har varit bestämd, och vägrat lämna sina ägg.

Vid ett par tillfällen har hon knuffat iväg en hög med ägg, som varit svala när jag upptäckt det. Till slut var det åtta ägg kvar. När jag kom ned till hönsen i onsdags såg jag en bit skal bredvid Miss Big. I skalet var det ett runt litet hål. Och medan jag stod där och funderade på om det verkligen var sant, hörde jag ett pip under Miss Big – en kyckling! Dagen efter hade hon knuffat iväg alla de andra äggen, så av 17 ägg blev det en enda liten kyckling – den här ♥

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

32 reaktioner till “Hej! (193/366)

  1. Tack! Gullefjun, vi kanske skall döpa kycklingen till det :) Jag förste fota när Gullefjun satt med huvudet tätt intill sin mammas huvud, men det blev bara suddiga bilder, fåglar är ju inte stilla en enda sekund ;)

   Gilla

  1. Tack :) Jag hoppas det. En till höna vägrar lämna sitt rede nu, så kanske blir det fler. Jag skall skriva upp vilken dag hon började ruva, så får jag hålla koll sedan på dagarna.

   Gilla

  1. Tack :) Ja, det var verkligen skralt resultat med tanke på de 17 ägg det var från början. Men jag har läst att hönorna inte brukar börja ruva förrän vid två års ålder, och vår är bara ett år. Hon kanske inte var mogen uppgiften riktigt, eller så var inte äggen befruktade. Tupparna är inte ett år än, och Brahmor utvecklas dessutom sent.

   Gillad av 1 person

 1. Gulleplutt! Tyckte alltid det var det roligaste när kycklingarna kläcktes. När vi födde upp rashöns hade vi t.o.m. en äggkläckningsmaskin. Då blev jag deras mamma ;)
  Synd att det bara blev en kyckling men bättre än ingen alls. Orpington är bra mammor!

  Gillad av 1 person

  1. Jag fick en äggkläckningsmaskin i julklapp, och kring den 22 juni hoppas jag att åtminstone något av de 24 äggen som ligger i den nu kommer att kläckas :) Jag beställde avelsägg från en uppfödare av Hedemora- respektive Araucanahöns, som skickade dem med posten. Det låter helt osannolikt, men det skall fungera ganska bra i alla fall. Vi får väl se hur det går!

   Gilla

 2. Gud sååååååå söt! Minns såväl när en höna i vår hönsgård när jag var liten fick fyra små krabater. Mamma satte dom under en värmelampa för att de inte skulle frysa.

  Men bara en kyckling av 17 ägg är ju egentligen ett klent resultat eller…

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är verkligen ett klent resultat. Men hönan är litet väl ung och tupparna detsamma, de har precis börjat gala, så jag tror knappt att äggen var befruktade. Utom det här då :)

   Gilla

   1. Hur är det med din tupp/tuppar, gal de hela dagen. Vi hade två fick ta bort en för de skrek från morgon till kväll och turades om exakt hela tiden…så det funkade inte. Tuppen som blev kvar gal ibland men nu blir det mer och mer. Det är bara vi som har höns så han har inga andra konkurrenter som han hör. Jag tycker det är ok, men gubben min håller på att bli tokig :D

    Gillad av 1 person

   2. Våra hörs knappt. Det är två Brahmatuppar, och de har tydligen inte så gäll röst. Vi hör dem bara om vi är utomhus, och i närheten av hönshuset. Däremot kan man höra tuppar hos en familj som bor 100 meter bort.

    Gillad av 1 person

   3. Jag har bara sett dem på håll, när de går omkring på deras tomt, så tyvärr inte. Men jag har läst att större raser har ett dovare galande och de mindre raserna har ett gällare galande

    Gillad av 1 person

 3. Men…. så söt! Tråkigt att det bara blev en enda kyckling kvar, men roligt att det blev just en kyckling i alla fall. Härligt att få följa dem från ägg till färdig kyckling. Väntan kan vara lång, men belöningen är ju underbar! Trevlig helg!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.