Min bästa danska…

Hos Kulturkollo är veckans utmaning är att göra en “best of”-lista över danska favoriter. Det här är mina!

Bästa danska filmFesten, av Thomas Vinterberg.

festen

Jag såg den första gången på bio. När sluttexterna hade rullat färdigt och ridåerna drogs för filmduken, satt publiken fortfarande kvar som i chock. Det börjar lättsamt och trevligt med att den respekterade affärsmannen och familjeöverhuvudet Helge (spelad av Henning Moritzen) håller sin 60-årsfest på ett lantligt beläget hotell, dit tillrest släkt och vänner är inbjudna. Under tiden gästerna förbereder sig för middag börjar man ana att allt inte är så perfekt som det förefaller utåt. Under middagen håller sonen Christian (Ulrich Thomsen) ett chockerande tal som vänder upp och ned på allt. Det här är drama i sin bästa form, och hur osannolikt det än kan låta, så blir det väldigt humoristiskt tidvis. Eller om man skrattar av ren chock, så kan det också vara.
.

Bästa danska tv-serieBadhotellet, producerad av Michael Frandsen.

badehotellet_nordic-28139662-frntl

Serien utspelar sig under 1920-talets sista år och handlingen kretsar runt gästerna och personalen på Andersens Badhotell utanför Skagen. Serien har blivit en tittarsuccé och det är lätt att förstå varför. Oavsett de tragiska händelser som drabbar olika karaktärer i serien, så sitter man ändå där och myser sig igenom varje avsnitt.
.

Mitt bästa danska kulturtips – att läsa biografin om Marie Krøyer och sedan resa till Skagen och uppleva platsen där hon bodde under en period tillsammans med den mest kände av skagenmålarna P. S. Krøyer. Besök också Skagens Museum, där finns många fina målningar av konstnärsgruppen Skagenmålarna.

 

balladen

Jag läste biografin för sexton år sedan och den berörde mig otroligt mycket. När jag nu letade upp boken i bokhyllan, hittade jag en utriven artikel mellan bokbladen om Marie Krøyer och hennes i mitt tyckte tragiska liv, och jag kom ihåg hur uppfylld jag var av hennes levnadsöde. Giftermål med en man som blev mer och mer påverkad av sin psykiska sjukdom, och som dessutom fick all ära och berömmelse. När hon sedan blev kär i en annan man, gravid med honom och övertygad om att hon var lika älskad tillbaka och att han var beredd att gifta sig med henne, då blev hon återigen sviken. Först genom att han till att börja med inte ville gifta sig med henne, och sedan genom ständiga otroheter. Boken har filmatiserats, men som jag förstår det tar den fasta enbart på en kort period i Marie Krøyers liv.
.

Min bästa danska bok – jag har inte någon favorit bland danska författare, men det är väl på tiden att jag läser Karen Blixens bok Out of Africa. Jag har förstås sett filmen, men aldrig läst boken, trots att den anses vara ett av världslitteraturens mästerverk.

 

out of africa

Det var mina danska favoriter inom film, konst och litteratur! Fler som listat sina favoriter finns hos Kulturkollo.

25 reaktioner till “Min bästa danska…

 1. Jag har många gånger tänkt mig att stanna till vid Karen Blixens hus i närheten av Louisiana men det har ännu inte blivit av. Ska vara en fin upplevelse.

  Gillad av 1 person

 2. Badhotellet har väl gått på teve, vet inte varför jag inte sett den. Festen tror jag att jag har sett men jag är inte helt säker. Out of Africa har jag också sett men inte läst, är så mycket en inte har läst.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, visst är det mycket man inte har läst, men det är mycket man faktiskt har läst också :)

   Om du inte har sett Badhotellet (som visats på TV4) så har du många timmars feelgood framför dig. Jag kan verkligen rekommendera den serien, dels för de fantastiska karaktärerna, dels för miljöerna. Ren njutning att se den. Alla tre säsongerna finns här, om du blir intresserad: http://cdon.se/film/badehotellet_-_s%c3%a4song_1-28139662

   Gilla

  1. Jag visste faktiskt inte att Karen Blixen var nobelpriskandidat många gånger, men det tyder ju på att hon kunde skriva. Skall försöka hinna läsa något av henne, och inte bara ha Meryl Streep och Robert Redford i huvudet när jag tänker på Mitt Afrika.

   Gilla

  1. Vilket livsöde. Så tragiskt att hon till slut lyckades bryta sig loss från ett destruktivt förhållande, bara för att hamna i ytterligare ett. Det är väl så det ofta är i praktiken, man gör om sina misstag.

   Gilla

  1. Jag håller med dig, så trist att hon inte fick ett större erkännande under tiden hon levde, och fortfarande är det ju faktiskt männen som lyfts fram när man talar om Skagenmålarna. Vi var på Skagens museum för säkert femton år sedan, nu vill jag tillbaka.

   Gilla

 3. Boken om Marie Kröyer är verkligen hur bra som helst och jag sträckläste den för flera år sedan och sedan gav jag bort boken. Men nu såg jag boken på en loppis och köpte den igen :) Måste bara läsa om den igen :)
  Karen Blixen vill jag läsa mer om och av. Får bli under den mörka årstiden.

  Gilla

  1. Ja, jag skulle vilja läsa om den igen jag också, och sedan kanske se filmen. Problemet, visserligen ett trevligt sådant, är att det finns så oändligt många böcker att läsa, och filmer att se :)

   Gilla

  1. Badhotellet är en så mysig tv-serie, jag tycker absolut att du skall ge den en chans. Den har fått mig att vilja åka tillbaka till Jylland, bo på ett hotell nära sanddynerna, sitta i en solstol och läsa, kombinerat med att äta god mat. Perfekt semester :)

   Gilla

  1. Jag minns att jag sträckläste biografin och var helt uppfylld av den, så även om det var länge sedan jag läste den vågar jag ändå rekommendera den. Samma smak på film och tv-serie alltså :) Men så är de riktigt bra också, på nästan helt motsatt vis.

   Gilla

 4. Jag har läst den där boken av Karen Blixen (men den hade en annan titel på svenska). Väldigt bra! Blev en ögonöppnare för mig på många sätt om mötet mellan den afrikanska kulturen och den västerländska.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.