Skip to content

Min bästa danska…

16 augusti, 2016

Hos Kulturkollo är veckans utmaning är att göra en “best of”-lista över danska favoriter. Det här är mina!

Bästa danska filmFesten, av Thomas Vinterberg.

festen

Jag såg den första gången på bio. När sluttexterna hade rullat färdigt och ridåerna drogs för filmduken, satt publiken fortfarande kvar som i chock. Det börjar lättsamt och trevligt med att den respekterade affärsmannen och familjeöverhuvudet Helge (spelad av Henning Moritzen) håller sin 60-årsfest på ett lantligt beläget hotell, dit tillrest släkt och vänner är inbjudna. Under tiden gästerna förbereder sig för middag börjar man ana att allt inte är så perfekt som det förefaller utåt. Under middagen håller sonen Christian (Ulrich Thomsen) ett chockerande tal som vänder upp och ned på allt. Det här är drama i sin bästa form, och hur osannolikt det än kan låta, så blir det väldigt humoristiskt tidvis. Eller om man skrattar av ren chock, så kan det också vara.
.

Bästa danska tv-serieBadhotellet, producerad av Michael Frandsen.

badehotellet_nordic-28139662-frntl

Serien utspelar sig under 1920-talets sista år och handlingen kretsar runt gästerna och personalen på Andersens Badhotell utanför Skagen. Serien har blivit en tittarsuccé och det är lätt att förstå varför. Oavsett de tragiska händelser som drabbar olika karaktärer i serien, så sitter man ändå där och myser sig igenom varje avsnitt.
.

Mitt bästa danska kulturtips – att läsa biografin om Marie Krøyer och sedan resa till Skagen och uppleva platsen där hon bodde under en period tillsammans med den mest kände av skagenmålarna P. S. Krøyer. Besök också Skagens Museum, där finns många fina målningar av konstnärsgruppen Skagenmålarna.

 

balladen

Jag läste biografin för sexton år sedan och den berörde mig otroligt mycket. När jag nu letade upp boken i bokhyllan, hittade jag en utriven artikel mellan bokbladen om Marie Krøyer och hennes i mitt tyckte tragiska liv, och jag kom ihåg hur uppfylld jag var av hennes levnadsöde. Giftermål med en man som blev mer och mer påverkad av sin psykiska sjukdom, och som dessutom fick all ära och berömmelse. När hon sedan blev kär i en annan man, gravid med honom och övertygad om att hon var lika älskad tillbaka och att han var beredd att gifta sig med henne, då blev hon återigen sviken. Först genom att han till att börja med inte ville gifta sig med henne, och sedan genom ständiga otroheter. Boken har filmatiserats, men som jag förstår det tar den fasta enbart på en kort period i Marie Krøyers liv.
.

Min bästa danska bok – jag har inte någon favorit bland danska författare, men det är väl på tiden att jag läser Karen Blixens bok Out of Africa. Jag har förstås sett filmen, men aldrig läst boken, trots att den anses vara ett av världslitteraturens mästerverk.

 

out of africa

Det var mina danska favoriter inom film, konst och litteratur! Fler som listat sina favoriter finns hos Kulturkollo.

25 kommentarer leave one →
 1. 18 augusti, 2016 12:55

  Out of Africa gillar jag också. Och Skagen 🙂

  Liked by 1 person

 2. 17 augusti, 2016 07:51

  Balladen om Marie låter som en bok för mig. Tack för tips!

  Liked by 1 person

 3. Anna/Kulturkollo permalink
  17 augusti, 2016 05:25

  Jag har många gånger tänkt mig att stanna till vid Karen Blixens hus i närheten av Louisiana men det har ännu inte blivit av. Ska vara en fin upplevelse.

  Liked by 1 person

 4. 17 augusti, 2016 11:04

  Festen dyker upp på många ställen och jag blir än mer övertygad om att jag måste se den 🙂

  Gilla

 5. 17 augusti, 2016 10:44

  Badhotellet har väl gått på teve, vet inte varför jag inte sett den. Festen tror jag att jag har sett men jag är inte helt säker. Out of Africa har jag också sett men inte läst, är så mycket en inte har läst.

  Liked by 1 person

  • 17 augusti, 2016 10:50

   Ja, visst är det mycket man inte har läst, men det är mycket man faktiskt har läst också 🙂

   Om du inte har sett Badhotellet (som visats på TV4) så har du många timmars feelgood framför dig. Jag kan verkligen rekommendera den serien, dels för de fantastiska karaktärerna, dels för miljöerna. Ren njutning att se den. Alla tre säsongerna finns här, om du blir intresserad: http://cdon.se/film/badehotellet_-_s%c3%a4song_1-28139662

   Gilla

   • 17 augusti, 2016 08:01

    Det har du helt rätt i, ibland glömmer jag det. 🙂 Låter som en mysig serie. Tack för länken.

    Liked by 1 person

 6. 16 augusti, 2016 09:25

  Liksom du har jag sett filmen men inte läst Blixens bok. Kanske dags nu.

  Liked by 1 person

  • 17 augusti, 2016 05:40

   Jag visste faktiskt inte att Karen Blixen var nobelpriskandidat många gånger, men det tyder ju på att hon kunde skriva. Skall försöka hinna läsa något av henne, och inte bara ha Meryl Streep och Robert Redford i huvudet när jag tänker på Mitt Afrika.

   Gilla

 7. 16 augusti, 2016 08:22

  Den boken om Marie K står i vår hylla också och jag har faktiskt läst den.

  Liked by 1 person

  • 17 augusti, 2016 05:39

   Vilket livsöde. Så tragiskt att hon till slut lyckades bryta sig loss från ett destruktivt förhållande, bara för att hamna i ytterligare ett. Det är väl så det ofta är i praktiken, man gör om sina misstag.

   Gilla

 8. 16 augusti, 2016 05:28

  Marie Kröyer är en underbar konstnär. Jag var på Skagens museum för många år sedan och älskar hur hon använder ljus i sina bilder.

  Karen Blixen är alltid läsvärd.

  Gilla

  • 17 augusti, 2016 05:37

   Jag håller med dig, så trist att hon inte fick ett större erkännande under tiden hon levde, och fortfarande är det ju faktiskt männen som lyfts fram när man talar om Skagenmålarna. Vi var på Skagens museum för säkert femton år sedan, nu vill jag tillbaka.

   Gilla

 9. 16 augusti, 2016 05:00

  Boken om Marie Kröyer är verkligen hur bra som helst och jag sträckläste den för flera år sedan och sedan gav jag bort boken. Men nu såg jag boken på en loppis och köpte den igen 🙂 Måste bara läsa om den igen 🙂
  Karen Blixen vill jag läsa mer om och av. Får bli under den mörka årstiden.

  Gilla

  • 17 augusti, 2016 05:35

   Ja, jag skulle vilja läsa om den igen jag också, och sedan kanske se filmen. Problemet, visserligen ett trevligt sådant, är att det finns så oändligt många böcker att läsa, och filmer att se 🙂

   Gilla

 10. 16 augusti, 2016 01:45

  Badhotellet har jag faktiskt inte sett, konstigt nog. Out of Africa har jag bara sett, inte läst.

  Gilla

  • 17 augusti, 2016 05:34

   Badhotellet är en så mysig tv-serie, jag tycker absolut att du skall ge den en chans. Den har fått mig att vilja åka tillbaka till Jylland, bo på ett hotell nära sanddynerna, sitta i en solstol och läsa, kombinerat med att äta god mat. Perfekt semester 🙂

   Gilla

 11. ogamotoga permalink
  16 augusti, 2016 10:26

  Filmen Festen är väldigt bra. Har du sett Idioten också? Tycker den är lika bra. 😊

  Gilla

  • 17 augusti, 2016 05:25

   Tack för tipset! Jag har bara läst om den filmen, men ännu inte sett den. Måste spara ned den i varukorgen och klicka hem senare i höst

   Liked by 1 person

 12. 16 augusti, 2016 09:39

  Ja haha, kul att vi hade samma film som favorit! Och tack för dina tips för övrigt!

  Liked by 1 person

 13. 16 augusti, 2016 09:18

  Vi har samma svar på film och tv-serie. Karen Blixten har jag oläst än och biografin över Marie Kröyer låter intressant

  Liked by 1 person

  • 16 augusti, 2016 09:30

   Jag minns att jag sträckläste biografin och var helt uppfylld av den, så även om det var länge sedan jag läste den vågar jag ändå rekommendera den. Samma smak på film och tv-serie alltså 🙂 Men så är de riktigt bra också, på nästan helt motsatt vis.

   Gilla

 14. 16 augusti, 2016 08:47

  Jag har läst den där boken av Karen Blixen (men den hade en annan titel på svenska). Väldigt bra! Blev en ögonöppnare för mig på många sätt om mötet mellan den afrikanska kulturen och den västerländska.

  Liked by 1 person

  • 16 augusti, 2016 08:56

   Ja, jag förstår inte att jag inte läst den, det du skriver gör att jag ännu mer inser att jag vill läsa den!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: