Nära fåglar, av Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson

Som Augustambassadör har jag den stora förmånen att få den här boken som ett recensionsexemplar i brevlådan. Den är en av de sex böcker som nominerats i kategorin Årets svenska fackbok.

Det här är inte en vanlig fågelbok med fakta om arter och fotografier i fåglarnas naturliga miljö. Roine Magnusson, som fotograferat fåglarna i boken, har länge velat fånga fåglar på bild på ett helt nytt sätt. Det har han lyckats med i Nära fåglar. Fåglarnas vingpennor, ansiktsuttryck, dun, ja allt är knivskarpt återgivet. Anledningen är att fåglarna är fotade i studio.

Foto: Roine Magnusson, ur boken Nära fåglar
Foto: Roine Magnusson, ur boken Nära fåglar

Se bara, så vackra bilderna är. I slutet av boken beskrivs hur det gick till att rent praktiskt och tekniskt fotografera fåglarna, och jag får uppfattningen att fåglarna inte pressades om de blev stressade av den ovana miljön, utan att man då istället valde lugnare fåglar som också på ett bättre sätt kunde visa upp sina typiska kännetecken.

Bilderna är en njutning för ögat och jag försjunker lika mycket i texterna om fåglarna. Författarna ställer frågan, varför så gott som alla människor berörs av de vardagligaste fågelupplevelser; av rödhakens blick och talgoxarnas pickande på fönsterrutan. Varför just fåglar? Svaret blir givet efterhand som man läser och tittar på bilderna. Fåglar är inte bara vackra, de är personliga också, och imponerande!

Tänk bara på med vilken kraft fåglars sång kan beröra. Den får kroppen att spritta av glädje. ”Man vill kasta av sig något: sina skor, sina kläder, sina sorger.”  Jag förstår vad författarna menar. Hur glad blir man inte när man återigen hör småfåglarnas kvitter på våren. Personligen blir jag allra starkast berörd på våren och hösten, när gässen och svanarna kommer i tusental och landar på åkrarna runt vårt hus. Ljudet är nästan öronbedövande. På våren så hoppfullt – de är tillbaka! På  hösten, när fåglarna mellanlandar på väg mot varmare breddgrader – vemodigt.

Tänk att vissa fåglar flyger helt utan mellanlandningar, upp till tre och ett halvt dygn, i en genomsnittshastighet av 96 kilometer i timmen! I boken lär vi oss att ingen annan varelse på jorden, utom just dubbelbeckasinen, kan genomföra en så snabb förflyttning över så stora avstånd. Imponerande, som sagt.

Om varje fågel finns det så mycket spännande att lära sig. Som till exempel att gräsandshanens metalliskt göra fjädrar inte har några gröna pigment alls. Förklaringen till att den ser ut att vara grön, och ibland blå eller violett, är det som kallas irisering. Allt beror på hur ljuset faller mot fjädrarnas struktur.

Och visste ni att kungsfågeln bara överlever vintern om den hetsäter under vinterdygnets samtliga ljusa timmar? När det är riktigt kallt måste kungsfågeln äta var tredje sekund för att klara natten.

Det går inte att låta bli, jag blir så fullständigt fångad av de vackra bilderna och berättelserna om de olika fåglarnas speciella kännetecken, att jag läser boken från början till slut i ett svep.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: Boken saknar sidnumrering, men väger 1255 gram
Utgivningsdatum: 2017-09-29
Förlag: Bonnier Fakta
Medarbetare: Liljemärker, Håkan (form) och Magnusson, Roine (foto)
ISBN: 9789174246452
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

9 reaktioner till “Nära fåglar, av Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson

  1. Det är en bok man faktiskt sträckläser, det går inte att lägga den ifrån sig, det är så spännande med alla berättelser om fåglarna. Fotona är fantastiska, fotade i en slags studio. Däremot tycker jag inte att bilderna är lika inspirerande som bilder tagna på fåglar i naturen, eftersom det inte går att göra samma sak. Men vackert, som sagt.

   Gillad av 1 person

  1. Bilderna är makalöst vackra. Äntligen ser man hur fåglarna ser ut, även deras ansiktsuttryck. Texterna är alldeles lagom långa och enormt intressanta. Jag var tvungen att begränsa mig i vad jag skulle berätta från boken, men det var nästan svårt att hejda sig, när det fanns så mycket mer att berätta om :) Som en undersökning av skator och om de är så tjuvaktiga/gillar silver som det sägs.

   Gillad av 1 person

 1. Är ingen naturmänniska och kan knappt namnen på olika fåglar, men WOW – vilket omslag och vila helt underbara bilder. Nästan lite David Attenborough över den boken. Jag menar kvalitén på bilderna alltså:-)

  Tror inte att jag skulle ha läst texten i boken, men jag skulle absolut njutit av bilderna.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med, den är fantastisk! Fotografen har ju funderat under en lång tid på hur han skulle få till den här typen av bilder, så fototekniken är nog ganska unik. Så blev ju resultatet något alldeles extra också :)

   Gilla

  1. Tack! Vad roligt att du tycker det :) Det är en perfekt julklappsbok, jag tror säkert att hon kommer att bli väldigt glad :) Bilderna är vackra, men även texten är så intressant att man fastnar och glömmer tid och rum. Tänk att fåglar kan vara så spännande!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.