Om att bli klar med sin bok, och att skriva en till

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon: Hör du till dem som vill skriva en egen bok? Vad skulle den handla om?

Jag har skrivit en bok och några andra texter, det kan man läsa om här.

1, Mitt främsta mål nu är samma som det varit en evighet, nämligen att skriva klar min avhandling.

I Regeringsformen 1:2 kan man i sista stycket läsa att: Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas.

Det är en enda mening, men den har betydelse för så mycket, till att börja med integrationspolitiken i allmänhet. Men utifrån min forskning har jag också bidragit med en text till boken Samfunden och bidragen, där jag beskrev vilka krav man kan ställa på religiösa samfund för att bevilja dem bidrag. Och ni minns kanske att man på 90-talet på fullt allvar diskuterade i domstolarna om gärningsmän som mördat sina döttrar av kulturella skäl (hedersmord) skulle ges lindrigare straff än andra gärningsmän som mördat någon. Sådana diskussioner pågick inte bara i domstolarna utan även bland forskare, som menade att det fanns förmildrande omständigheter med hänsyn just till gärningsmännens kultur.

Det är bara några exempel, men det är viktigt att utreda vad man menar, till exempel med att man skall främja invandrares och minoriteters egen kultur.

2, Mitt andra mål är att göra en empirisk undersökning om hedersrelaterade brott. 

3, Sedan har jag en önskan också, mer så än ett mål, nämligen att skriva en roman. En släktkrönika som inleds med ett mord. När min avhandling är klar skall jag unna mig att på allvar skissa på intrigen, sedan får vi se om min idé håller.

Våra höns får en egen julgran ♥

Som bonusfråga undrar Mia: Har du börjat ”tjuvlyssna” på julmusik än? Någon favorit?

Jag skrev ett inlägg häromdagen på temat Julhysteri, eller julens försvarstal, där jag berättade om och visade bilder på hur vi firar jul. Klicka gärna in och berätta varför du gillar eller ogillar julen, jag är nyfiken!

Det här är en av mina favoriter att lyssna på, alltid, men särskilt till jul. Jag tycker att den har ett fint budskap och är så vacker och njutningsfull att lyssna på.
.
Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

28 reaktioner till “Om att bli klar med sin bok, och att skriva en till

 1. Jag har ett svagt minne av att ha hört diskussionerna om strafflindring. Hedersrelaterade brott och diskussioner om hedersvåld är ett viktigt ämne och ett intressant sådant också. Skulle mycket gärna läsa din förhoppningsvis kommande roman men gärna din avhandling i en ”lightvariant” också.

  Gilla

  1. Ja, så är det. Jag brukar nästan alltid tycka att det är vägen fram som är roligast och värd mest, men när den här avhandlingen är klar tror jag att jag kommer att uppskatta att den är klar mer än vägen dit :)

   Gilla

  1. Sysslolös är nog det sista jag blir ;) Jag håller med dig, alla har helt säkert spännande historier att ta vara på från de äldre generationerna. Granen hos hönsen är från förra året, men snart är det dags att ge dem en ny gran + hänga in äpplen :)

   Gilla

 2. Har ju läst din flik ”Om” här på bloggen och vet ju vilken fantastisk bakgrund/utbildning/erfarenhet du har. Alltså förstår jag mycket väl att dina tre punkter ligger dig varmt om hjärtat om man säger så. Undrar bara om/när du ska hinna börja med projekten…

  1. Att hedersmord skulle ges lindrigare straff än ”vanliga” mord som utförts av andra gärningsmän visste jag inte. Det är ju helt vansinnigt!!! Vi är faktiskt i Sverige, inte i vissa andra länder, där dådet är lika förkastligt förstås, men uppenbarligen ”kutym”.

  2. Se punkt 1;)

  3. En släktkrönika som inleds med ett mord måste väl ändå bli en deckare eller;-) Hoppas du blir klar med din avhandling någon gång, för den ”romanen” skulle jag gärna vilja läsa:-)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.