Veckans ord – kris

Här växer det både barrskog och lövskog. Jag har inte tidigare tänkt så mycket på vilken typ av skog det är, möjligen när vi varit i Skåne och gått i bokskogarna där, som skiljer sig så mycket från skogarna här uppe i Roslagen.

Efter att ha läst boken Brandvakten, om branden som började med en gnista vid ett ogenomtänkt markberedningsarbete en het sommardag år 2014 i ett skogsområde i Västmanland, och som ledde till att en yta större än tre gånger Stockholm blev helt ödelagd, tänker jag desto mer på vad det är för skog jag ser.

Sådana här bränder kommer vi att få leva med om inga förändringar görs på många olika plan. Bland annat borde man blanda barrskog med lövträd, eftersom lövträd brinner långsammare än barrträd och kan stoppa upp en okontrollerad brand. Men skogsägare satsar hellre på barrskog eftersom den ger större och snabbare ekonomisk utdelning.

Apropå veckans ord, som är kris.

Det är Anki som håller i veckans spännande rubrik.

2 reaktioner till “Veckans ord – kris

  1. Boken ligger här hos mig, men jag har inte hunnit läsa den än.
    Kris den gången … och som sagt det kommer att hända igen. De stora skogsbolagen tänker bara på att skogen ska ge så hög avkastning som möjligt och bryr sig inte om vad som är bäst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.