Veckoutmaning: Vi ser oss om i världen

Så här skriver Kulturkollo:

Det är semesterplaneringstider för många av oss, och veckans utmaning handlar helt enkelt om huruvida ni förbereder er resa genom att nosa lite extra på kultur från resmålet. Kort eller långväga resa spelar ingen roll, vi ser fram emot att läsa om böcker, konst, film, musik eller dans som passar bra ihop med ett valfritt resmål.

Jag läser alltid på väldigt mycket inför våra resor, och försöker se så många filmer som jag kan få tag på som utspelar sig på de platser vi kommer att vara. Frankrike är ett favoritland, och här är vår filmtrave med berättelser som utspelar sig i Frankrike.

I min reseblogg skriver jag mer om filmerna och tipsar om mina favoriter.

För alla oss som älskar Paris är det här en riktig pärla! Här har jag skrivit om den.

Missa inte heller den här välskrivna boken. Författaren går igenom 2000 år i en alldeles lagom omfattande guide till en av Europas viktigaste städer. Äntligen en bok där man lättare kan förstå samband, orsak och verkan, mellan olika tidsperioder och händelser, se hur allt hänger ihop.

Boken är lättsamt skriven i en berättande ton, vilket gör den enkel att läsa och ta till sig. Varje kapitel avslutas med en kort sammanfattning av några av de mest centrala platserna för just den tidsperiod som kapitlet handlat om.

Vill du läsa min utförliga text om boken, kan du göra det här.

Så här planerar jag våra resor. In i minsta detalj innan vi åker, men på plats gör vi litet som vi känner för. Att planera resorna och läsa på om resmålen är halva nöjet – minst!

I resebloggen berättar jag hur vi steg för steg planerat allt inför sommarens resa längs franska Rivieran, hur vi läser på och skriver ned sevärdheter (ofta slott och ruiner, vacker natur, charmiga städer och historiskt betydelsefulla platser), aktiviteter och restauranger.

Exempel ur resebloggen:
Château de Chambord är det största slottet i Loiredalen. Det byggdes som en jaktbostad åt Frans I, som normalt bodde i sina kungliga palats i de närliggande städerna Blois och Amboise. Slottet var helt omöblerat under Frans I:s tid. Alla möbler, väggbeklädnader, köksredskap och så vidare fraktades dit enbart för jaktträffarna, då det kom runt 2000 gäster.

Några snabba tips inför ett besök på Château de Chambord

★  Till slottet i Chambord är det 2 tim 13 min från Paris
★  Slottet var öppet 09.00 – 18.00
★  Betala gärna och skriv ut biljetter till slottet hemma, så går det snabbare i entrén till slottet
★  Parkering finns ungefär 200 m från slottet. Du får en biljett när du parkerar, som du sedan löser in och betalar i en automat vid slottet
★  Inträdet för oss vuxna kostade 6 euro/person och barnen gick in gratis
★  Château de Chambord är Loiredalens största slott och anses vara ett av den franska renässansens mästerverk
★  Trevliga och bra restauranger och caféer finns vid slottet

Om något år eller så, kanske jag kan tipsa om hur man kan kombinera en semesterresa med att barnen är på kombinerat språk- och dansläger, antingen i London eller i Paris.

Fler som tipsar om hur de förbereder sina resor genom att läsa på om kultur från resmålet hittar ni hos Kulturkollo.

5 reaktioner till “Veckoutmaning: Vi ser oss om i världen

  1. Nu har jag inte läst någon av böckerna, men väl dina inlägg i resebloggen! Du verkar älska att planera resor in i minsta detalj. Å ni brukar ju till och med hålla er till planen. Beundransvärt faktiskt. Så fungerar vi inte alls. Vi planerar knappt ens ett datum, vilket ju var/är lätt då vi inte har barn och behöver ta hänsyn till olika lov. Vi är helt enkelt spontanmänniskor som i stort sett aldrig planerar någonting. Det få gånger vi försökt sprack det direkt. Sedan dess har vi låtit bli;-)

    Gilla

  2. Verkligen en gedigen förberedelse. Förr när våra döttarr var små var jag mer noggrann med planeringen och det gällde både inom Europa och utanför. Läste på mycket och eftersom vi ofta flög med många byten så ville vi också se lite extra där vi landade. Vet också att jag ibland vid en USA resa var väl ambitioös i planerandet och den ena dottern då 10 år hade magsår när vi kom hem. (N.Y. – San Fran. Hawaii (hopp mellan tre öar) L.A. Las Vegas och Grand Canyon. Har glömt bort din reseblogg så där ska jag också botanisera. Nu är våra döttrar 38 år så det blir nu ett annat resande och ofta med barnbarnen. Men maken och jag fortsätter att resa men med lite mindre planering innan.

    Gilla

  3. Oj, så gediget du förbereder dig! Jag måste gå in på din reseblogg och kika inför min resa till Bretagne. Stort tack för ditt fina inlägg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.