Önskelista och recept på julgodis

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon vad vi önskar oss i julklapp.

I år har vi bestämt att vi inte skall ge julklappar till de vuxna i släkten. Ett steg på vägen mot att minska klimatkrisen. Men anledningen är inte bara så nobel, det finns flera skäl och egentligen var det nog de skälen som fick alla att bli överens.

Vi är ofta 16-18 personer på julafton, och ibland har julklappsutdelningen tagit så lång tid att vi varit tvungna att ta en fikapaus innan vi fortsatt igen. Vissa delar ut alla julklappar direkt, och så får alla öppna sina julklappar samtidigt. Så gör inte vi. Vi delar ut julklapparna en och en eftersom alla vill se vad alla får, och ibland har vi också rim på paketen. Då tar det tid.

Men det har också blivit mer tydligt att vi vuxna inte önskar oss något speciellt. En anledning till att barnen givit julklappar till dem som de får julklappar av, är att vi vill att de skall lära sig att man inte bara får. Jag tycker inte om tanken att barnen bara fokuserar på vad de vill ha, jag vill att de skall fundera på vad andra kan tänkas bli glada över. I år blir första året då det bara blir barnen som får julklappar. Förutom julklapparna i julstrumporna, som vi tittar i på morgonen innan alla andra kommer hem till oss.

Så, det här är vad jag hade önskat mig om det inte var bara barnen som skulle få julklappar i år.

* Jag vill ha ett trådlöst on-ear-headset; Jays U-Jays Wireless Bluetooth-headset, i neutral svart färg som finns hos Kjell & Company. Då kan jag lyssna på mina egna spellistor på Spotify istället för gymmets val av musik, och hörlurarna gör att jag kan träna i lugn och ro utan att bli avbruten.
* Träningsbyxor från Gymshark. Mina gamla spricker i sömmarna efter flera års användning, och nu är tyget så tunt att det inte fungerar att sy ihop dem längre. De här har hög midja, vilket är skönt tycker jag.
* Tröjan kommer från Wholesome Culture. Det ser ut att vara en skön modell och ett bra budskap som jag gärna hjälper till att sprida genom att bära den tröjan.
* Halsbandet, Mother Earth, kommer från Efva Attling. Hennes tanke med smycket är det här: ”En jordglob med det viktiga budskap om att vi måste ta hand om vår jord. Med allt som händer vår planet, miljöförstöring, naturkatastrofer och klimatförändringar, är det nu viktigare än någonsin att stanna upp och tänka till.”

Jag passar på att tipsa om en julklapp som vi gav till våra barn för några år sedan, nämligen ett medlemskap i Panda Planet hos WWF.  Då blir barnet fadder för djur och natur. Beställ innan den 10 december om mjukisdjuret skall hinna komma innan julafton. Våra tjejers medlemskap löper på år efter år, men man kan förstås ge det för ett år också.

 

Som bonusfråga undrar Mia om vi har något favoritjulgodis som måste finnas vid jul. Jag är mer en matperson än en godisperson, men vissa saker finns alltid hos oss. Som hemmagjorda bountys, citrusbollar, vit ischoklad, Fazers Gröna kulor, polkagrisar, skumtomtar. Choklad i någon form finns också, men inte choklad som innehåller palmolja.

Här kommer receptet på vit ischoklad. Den vita chokladen gör att smaken av kokosfett inte bryter igenom och de smälter i munnen, jag lovar.

Ingredienser
100 g ekologiskt kokosfett
200 g vit choklad
Nonstop till dekoration

Gör så här
Hacka chokladen. Smält kokosfett i ett vattenbad. Ta av kastrullen från plattan och rör ned chokladhacket så att chokladen och fettet blandas. Häll upp i ischokladformar. Låt svalna tills ischokladen blir litet fastare, och dekorera med färgglada nonstop. Förvara i kylskåp.

Citrusbollar (25 st) gör du så här
200 g mandelmassa
Röd och gul hushållsfärg
75 g nougat
25 kryddnejlikor

Färga mandelmassan jämn med några droppar hushållsfärg. Litet mer av den gula. Skär nougaten i 25 bitar. Forma en rulle av mandelmassan och skär i 25 skivor. Platta ut dem och klä in nougaten med den. Rulla jämna kulor och rulla sedan ytan mot ett fint rivjärn. Stick i en kryddnejlika som stjälkfäste.

 

Fler som diskuterar Helgfrågan hittar du hos Mias Bokhörna, klicka gärna in och var med du också.

9 reaktioner till “Önskelista och recept på julgodis

  1. Vi är inte så många i familjen men barnbarnen och döttrarna får några julklapppar. Oftast är det någon upplevelse till döttrarna. Maken och jag ger inte varandra julklappar men vi kan ge presenter till varandra när som eller ge varandra en upplevelse men inte speciellt för att det är jul.
    Tack för lite tips på julgodis. Det blir inte direkt så mycket här men något är det roligt att göra.
    Önskar dig en fin vecka.
    kram!

    Gilla

  2. Ett helt rätt och klokt beslut. Jul är till för barn, det har jag alltid sagt. Å din personliga önskelista är ju lätt att ”åtgärda”. Klicka hem det du vill ha/behöver alternativt gå på en shoppingrunda;-)

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.