25 tips på julklappsböcker till släkten

Böcker är de bästa julklapparna, visst håller ni med?

I dag ger jag tips på böcker till mamma och pappa, den litterära väninnan, släktens mansgris, spänningsälskaren, den romantiska frankofilen, livserfarna mormor och sportintresserade farmor, släktens unga och medvetna tonårstjej, tystlåtne morbror och fåfänga moster, min icke-läsande bror, filmälskaren och den grubblande tonårsdottern och ännu fler.

Jag vet att det faktiskt finns de som tycker att annat är roligare att få i sitt paket, men jag har tips på passande böcker till bokvägrarna också :)

Till min mamma ger jag Gröna fingrar sökes, som är en välskriven, vuxen berättelse om ett antal intressanta karaktärer. Min mamma vill läsa om sådant som är verklighetsanknutet och sannolikt, fantasy och sci-fi går bort. Gröna fingrar sökes borde passa henne perfekt!

Karaktärerna i boken är som folk brukar vara i de flesta samhällen, vilket innebär stor igenkänning och ger trovärdighet till berättelsen. Här spirar romantiken, men inte på det sättet romantik ofta fungerar när man är tonåring, utan på ett mer livserfaret vis då man har mer med sig i bagaget. Och här skildras kärlek i många olika former. Det är som balsam för själen att läsa om lummiga trädgårdar, jord under naglarna och om trädgårdsfester som dignar av spännande rätter. Och så Kakaduan Arthur, som ger berättelsen litet extra guldglans.

Till min litterära väninna ger jag en bok som är en av de allra bästa jag läst, nämligen Elizabeth Strouts senaste roman, Vad som helst är möjligt. Hon kommer att njuta av den precis lika mycket som jag gjorde.

Författaren har valt att skildra människor som är trasiga på olika sätt. Antingen på grund av sin bakgrund eller genom samhällets eller sina egna krav på hur man borde leva. Här finns Linda, som lever ett välbärgat liv med en på olika sätt vidrig man i deras konstfullt inredda hem, här finns Charlie som blir kär i en prostituerad och lämnas av sin hustru när det uppdagas, här finns familjefadern som under hela livet bär på en hemlighet som uppenbaras först efter hans död. Alla berättelserna i romanen utspelar sig i den lilla småstaden Amgash i Illinois.

Med få och subtila meningar lyckas författaren fånga de olika människornas verkliga och innersta känslor, bakom den fasad som de försöker upprätthålla. Genom nedtonade men träffsäkra skildringar av dessa ganska vanliga människor, dels genom deras handlingar, dels genom dialoger, tecknas deras verkliga karaktärer och insikter om livet. Jag tänker när jag läser att så här är det att vara människa. Det är alltid gripande, men aldrig sentimentalt.

Till den som vanligtvis inte läser böcker vill jag ge Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Lioddens vackra och intressanta bok, Arktis: Liv i en värld av is och snö. Det går inte att låta bli att bli både fascinerad och imponerad av alla små berättelser i boken. Visste du till exempel att myrspovar flyger längre än 11000 kilometer i ett sträck, utan att mellanlanda eller äta och dricka, för att komma fram till Arktis där de häckar. Resan tar nio dygn. Väl framme på häckningsplatserna längs de arktiska kuststräckorna stannar de några veckor, sedan är det dags att ge sig iväg söderut igen. Vilka maratonflygare, det verkar nästan ofattbart!

Hur ofta hör man att en fackbok är en bladvändare, eller att man sträckläste den? Inte så ofta. Men det här är precis en sådan bok. Texten är otroligt viktig och intressant och fotografierna fantastiskt vackra och spännande. Det här är en perfekt julklapp till alla som är engagerade, eller borde bry sig mer, i klimatförändringarna som påverkar våra sista orörda vildmarker. Unna dig själv ett exemplar av boken också, du kommer att älska den.

Till släktens romantiska frankofil ger jag Den lilla bokhandeln i Paris. Det är en varm berättelse och jag smålog förnöjt genom nästan hela boken, inte minst på grund av språket, miljöbeskrivningarna och de härliga karaktärerna. Jag skulle gärna glida fram på en pråm i det franska landskapet och göra små stopp för att kliva i land och köpa färskt bröd och ost till frukost. ”Tänk inte, Jean! Känn!”, uppmanas Jean i boken. Det är precis vad man gör när man läser den här boken, man känner. Känner och ler. Den innehåller så mycket livsvisdom, och nu är min bok full med postitlappar för att markera meningar som jag vill kunna gå tillbaka och läsa fler gånger. Men ingen välskriven feelgoodroman utan en dos svärta, och sorg finns det också. Alldeles lagom mycket för att balansera det ljuva.

Till mormor ger jag Ida Jessens båda romaner om paret Bagge. Hon föddes och levde i en tid som såg väldigt annorlunda ut jämfört med i dag, med andra värderingar. Med hennes livserfarenhet är jag är säker på att hon kommer att uppskatta de här litterära pärlorna.

I den första boken om paret Bagge blev det snart uppenbart att äktenskapet snarare var lämpligt än lyckligt, och att det saknade förtrolighet och verklig närhet. I den andra delen får vi följa Doktor Bagge och hans tankar om livet, relationer och äktenskapet. Jag var så nyfiken på att få veta mer om denne strame, korrekte och direkt okänslige och elake person. Om han verkligen var sådan mot alla, eller om det bara var mot sin fru.

Till släktens unga, medvetna tonårstjej ger jag Therese Lindgrens bok Vem bryr sig? Hon vet vem Therese Lindgren är, följer hennes Youtube-kanal och kommer att bli glad över en bok av en av hennes förebilder.

Vem bryr sig? är en bra introduktion för den som på ett okomplicerat sätt vill lära sig mer om vad det innebär att vara vegetarian eller vegan. Therese Lindgren skriver personligt, enkelt och trevligt om ett angeläget ämne. Hela boken utstrålar vänlighet.

Till släktens mansgris vill jag ge den här boken, Makten, som utspelar sig i en framtid då unga tjejer utvecklat en kraft som gör dem till det starkare könet. Makten i samhället har förskjutits från att tidigare ha varit förbehållen män till att hamna hos kvinnor. Den här boken vänder på perspektiven och gör det enklare att sätta sig in i hur det är i dag, även för den mest motsägelselystne.

Det finns ett uttryck som stämmer så väl in på vad jag kände under första halvan av boken, nämligen ”karma is a bitch”. En genant insikt, men det var så det var. Med den nya kraften behöver inte tonårsflickor vara rädda för att vistas utomhus sent på kvällarna, det är inte de som riskerar att bli våldtagna. De kvinnor som blivit tvingade till prostitution vänder sig mot sina angripare. Kvinnor som sedan länge varit förtryckta i Saudiarabien och Indien startar en revolution. Hela världsbilden blir omvänd, det som tidigare varit typiskt mansdominerade områden i samhället blir nu kvinnornas sfärer.

Till min icke-läsande bror krävs en bok som är både samhällsaktuell och enormt spännande. Patrioterna är precis en sådan bok. Jag sträckläste den med andan i halsen, och när den var slut var jag både omskakad och utmattad.

Till att börja med följer boken flera parallella spår. Förutom Carl Cederhielm, ledare för en terrorgrupp, finns här Ibrahim Chamsai, som kör taxi i Stockholm på nätterna, älskar Sverige och är tacksam för vad landet gjort för honom och hans familj. På en av nyhetsredaktionerna arbetar Madeleine Winther, en ung uppåtsträvare som är beredd att göra vad som krävs för att klättra på karriärstegen och som därför har ett förhållande med sin trettio år äldre chef. I norra delen av Chile arbetar August Novak som livvakt och underhuggare till ett kriminellt nätverk som bland annat ägnar sig åt olaglig narkotika- och vapenhandel. Successivt vävs de olika personernas liv samman när en liten grupp radikaliserade rasister börjar mörda en efter av av journalister på nyhetsredaktionerna.

Till min syster som, om jag hade haft någon, kanske hade arbetat mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter ger jag Den sista flickan. Boken är Nadia Murads berättelse om hur hon levde med sin familj i en liten by i norra Irak när IS år 2014 började sitt maktövertagande i området. Många män sköts när de vägrade att konvertera från yazdanism till islam och tusentals kvinnor och unga flickor över åtta år togs som sexslavar. De såldes eller skänktes till olika IS-anhängare, misshandlades och våldtogs. Fortfarande är tusentals yazidiska kvinnor tillfångatagna.

 

Till min man som inte läser så mycket skönlitteratur tänker jag våga mig på en chansning och ge honom en bok som inte är vad han själv skulle välja, men som jag tror att han skulle uppskatta, nämligen Ingen jämfört med dig. Om han själv får välja blir det något faktabaserat med koppling till ekonomi, som Roslings böcker, något av Mikael Niemi eller humoristiska böcker i stil med Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Eftersom det är en tunn bok tror jag att han skulle ge den en chans, och sedan skulle han bli lika fängslad som jag blev. Det är i alla fall vad jag tror och hoppas på.

Uttrycket kan låta som en klyscha, men Jonas Bruns roman är verkligen vad jag skulle beskriva som en stor roman i ett litet format. Det är en så kallad komma-ut-roman, och till viss del följer den de klassiska delarna i en sådan roman. Det är en avskalad historia utan överord, där de undertryckta känslorna vibrerar under den svala ytan. Särskilt sparsamt skildras dagarna då de båda männen möts igen efter tjugo år. Dialogen är fåordig.

Till den som tycker om psykologiska spänningsromaner ger jag En helt vanlig familj. Handlingen kretsar kring ett mord, men det är inte mordet i sig som är det centrala, utan hur människor agerar i hårt pressade situationer och i förhållande till varandra. Man kanske kan kalla berättelsen ett relationsdrama, och som sådant väcker det många etiska frågeställningar. Det är enormt spännande ända in i det allra sista, och slutet knockade mig fullständigt.

Till släktens fåfänga moster som gärna vill upprätthålla en fin fasad ger jag Jenny Fagerlunds roande bok, Med hälsning från Båstad. Den kanske kan ge några nya insikter.

Boken handlar om att umgås med passande vänner, att bo i det rätta området, ha det rätta arbetet och göra de lyxiga resorna. Men såklart kommer allt att omprövas och huvudpersonen att komma ut som en bättre människa på slutet.

Till spänningsälskaren ger jag Inkräktare, en riktigt välskriven, klassisk kriminalroman. Det som till att börja med verkar vara en lättlöst mordhistoria visar sig dölja mycket under ytan och utredningen tar många olika vändningar. Ingenting hastas förbi och det känns som att få hänga med de båda mordutredarna i funderingar och diskussioner, och få sitta med under förhör och annat utredningsarbete. Det är så underhållande och spännande att jag riktigt myser.

Till släktens alla unga och gamla pojkar och flickor passar Godnattsagor för rebelltjejer perfekt. Det är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för alla!

Till filmälskaren ger jag Filmälskarens guide till Paris. Det är en riktig liten pärla för alla oss som älskar film och som älskar Paris! Boken tar upp närmare 200 platser från 158 filmer och innehåller dessutom kartor samt film-, plats- och personregister. Alla filmerna i boken har distribuerats i Sverige.

Till min pappa, som växte upp i Stockholm och lekte i parkerna, vill jag ge Stockholm då och nu. Han kan titta och läsa i den innan vi gör den där rundresan i Stockholm till alla platser där han har bott, lekt och vuxit upp. Det kommer att bli en nostalgisk dag för honom och väldigt spännande för oss som inte var med på den tiden.

Vem kan motstå en bok med den titeln och det omslaget? Det är ju så spännande att se bilder från svunna tider. Och att kunna jämföra dem med bilder från nutid gör mig nästan alltid nostalgisk, trots att jag inte var med då, i slutet av 1800-, början av 1900-talet. Författaren har valt ut trettio platser som får symbolisera den förvandling Stockholm genomgick då det moderna Sverige tog form. Utöver att boken innehåller många foton från både då och nu, och även jämförande bilder, har författaren intervjuat personer på alla de här platserna för att få veta hur det var förr.

Till min tonårsdotter som funderar på de stora frågorna ger jag en av årets allra bästa böcker, nämligen Slutet, som är en så kallad crossoverbok, det vill säga en bok som passar både unga vuxna och vuxna.

Sjuttonåriga Simon, Lucinda och deras familjer och vänner kommer inte att få uppleva någon mer sommar. Simons gudbarn kommer inte hinna födas och Simon och hans vänner kommer inte gå ut gymnasiet. Lucinda kommer inte att dö en långdragen och plågsam död på grund av sin cancersjukdom, eftersom en enorm komet kommer att träffa jorden och utplåna allt liv innan dess. Plötsligt är alla dödsdömda. Den här berättelsen handlar om de sista veckorna innan jorden går under.

Det blir extra starkt att läsa om hur ungdomar som knappt hunnit påbörja sina liv, nu tvingas inse att de aldrig kommer att få uppleva någon framtid. Drömmar kommer inte hinna förverkligas. Boken har fått mig att vrida och vända på både smått och stort, inte minst vad gäller klimatfrågan som är ett verkligt hot mot vår planet, vår överlevnad och vår framtid. Det är smärtsam läsning, men samtidigt så fantastiskt finstämt. Trots att mänskligheten är helt utan hopp är kärleken och omtanken mellan människorna när det verkligen gäller det som framförallt genomsyrar berättelsen.

Till den politiskt intresserade gymnasiekillen blir 1984  perfekt. Den väcker många tankar om vårt eget samhälle, och om betydelsen av demokrati och av yttrande- och åsiktsfrihet. På samma sätt som i boken är även vi övervakade, dels genom övervakningskameror på offentliga platser, dels genom att webbplatser registrerar vilka transaktioner vi gör, vilka sidor vi besöker, vad vi gillar och så vidare, och därmed kan skapa en väldigt bra personprofil av sina användare. För att inte tala om hur ett av bokens begrepp, dubbeltänk, har fått ett tydligt genomslag de senaste åren hos presidenten för världens kanske mäktigaste nation. Det vill säga att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

Till den intellektuelle, som är öppen för existentiella och religiösa inslag, eller om det är science fiction, vill jag ge Johannes Anyurus roman, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Vi kommer att ha mycket att diskutera efteråt.

Den här boken liknar ingen annan jag läst och den kräver en hel del av den som läser den, men är väl värd mödan. Den är helt fantastisk. Boken tilldelades Augustpriset när den blev bästa svenska skönlitterära roman förra året, en dystopi som jag är säker på kommer att räknas till de svenska klassikerna.

Till den oreflekterande väninnan som skapat sig ett liv som är en nästan exakt kopia av det liv hennes föräldrar levde ger jag romanen En modern familj. Hon kommer att känna igen sig i väldigt mycket.

Som nyblivna pensionärer bestämmer sig Torill och Sverre, familjens självklara nav och förebilder, för att skiljas. Det skapar turbulens för dem, men ännu mer för deras vuxna barn. Det är fascinerande igenkänning hur vissa barn i syskonskaran väljer att gå sin egen väg, medan andra helt oreflekterat och samtidigt helt självklart väljer att gå i sina föräldrars fotspår, anammar samma värderingar och vanor och i princip skapar sig ett liv som är en kopia av sina föräldrars. Det senare är vad Liv i boken har gjort. Hon är också den av syskonen som får svårast att hantera föräldrarnas skilsmässa. När föräldrarna i hennes tycke förkastar sitt tidigare liv, var hamnar då hon, som lever ett liv som i stort sett är en kopia av deras?

 

Till tystlåtne morbror som har svårt att komma på nya samtalsämnen att prata om passar Niklas Källners bok om småprat, Och bilen går bra?, perfekt.

På ett både roligt och intressant sätt tipsar Niklas Källner om att lägga märke till detaljer, lyssna aktivt och ställa frågor. Att vara nyfiken helt enkelt. Du kan också utgå från en känsla. Om någon frågar hur du mår, svara inte bara med en fras som direkt lägger ett ett lock på samtalet, som att ”jo, det är bra”. Punkt. Utveckla varför du mår bra, då öppnar du upp för att diskutera det vidare. Självklart innehåller boken en hel del komiska inslag också, som 100 exempel på hur du pratar med olika yrkesgrupper, olika ortsbor, personer med speciella intressen med mera.

Till det nyfikna och öppensinnade paret med barn som inte kommer att se boken som kritik på sin egen barnuppfostran, utan gärna läser små briljanta kåserier om hur det kan skilja sig mellan amerikansk och fransk barnuppfostran, ger jag Pamela Druckermans bok, Franska barn kastar inte mat. Jag ser fram mot att diskutera boken med dem, för jag lovar att den väcker känslor och tankar!

Det är välskrivet, underhållande och tankeväckande. Författaren skriver om treåriga barnkungar som toppstyr familjen, om matglada barn som glatt äter både grönsaker och fisk och hon skriver om synen på artighet. Bäst tyckte jag om den franska inställningen att barn redan från bebisåldern räknas som en hel person med egna rättigheter och skyldigheter. Man pratar inte så kallat bebisspråk med vuxna, det vore att visa brist på respekt, alltså pratar man inte bebisspråk med barn heller. Alla, stor som liten, visas samma respekt.

Sportintresserade farmor får Frida Wallbergs biografi; Alltid lite till: om att slåss för sitt liv. Farmor är väldigt kunnig inom idrott och annan sport, men jag tror att det finns en lucka när det gäller just boxning. Dessutom kommer hon som kvinna att känna igen sig i hur det är att ta sig fram i en mansdominerad värld.

Frida var Sveriges främsta kvinnliga boxare genom tiderna fram tills hon drabbades av en hjärnblödning efter ett slag mot huvudet under en boxningsmatch. Boken är en känslomässig bergochdalbana. Livet är verkligen inte enkelt, och för personer som väljer att gå en otrampad stig eller som sticker ut för mycket, som är en vinnare, blir det ofta väldigt ensamt. Det får Frida Wallberg uppleva gång på gång.

Till samhällsintresserade morfar som engagerar sig i politiken passar Brandvakten. Morfar kan dessutom mycket om markberedning och skogsbruk, så han kommer att ha många synpunkter som vi kan diskutera sedan.

Brandvakten är ett välskrivet och enormt intressant och spännande litterärt reportage om en av de största bränderna i Sverige på flera hundra år. En brand som började med en gnista vid ett ogenomtänkt markberedningsarbete en het sommardag i ett skogsområde i Västmanland, och som ledde till att en yta större än tre gånger Stockholm blev helt ödelagd. Brandvakten är minst lika spännande som en thriller och ger samtidigt tydliga svar på frågor om hur, var, när och varför branden uppstod och spred sig. Det är skrämmande läsning.

Till min äventyrlige och historieintresserade vän vill jag ge Bea Uusmas fantastiska bok; Expeditionen: Min kärlekshistoria, om Andrées polarexpedition där alla i expeditionen dog på oförklarligt vis. Oförklarligt ända tills Bea Uusma fann det mest sannolika svaret.

Jag blev så fängslad av den här Augustvinnande boken. En sak som imponerade på mig var Bea Uusmas mod. Inte minst när det gällde hur hon valde att skriva sin bok. Väldigt långt från hur vetenskapliga texter brukar skrivas, vilket ju hade kunnat innebära att hon ansågs oseriös. Att våga gå sin egen väg var starkt tycker jag. Numera är det Bea Uusmas forskning som ger det mest sannolika svaret på vad som hände männen i Andréexpeditionen.

 

Det här var tips på vad jag tror kan passa till olika personer i släkten. Hoppas förslagen kan vara till någon hjälp i julklappsletandet :)

7 reaktioner till “25 tips på julklappsböcker till släkten

 1. Vilket matnyttigt inlägg! Du är verkligen fantastisk <3 Glad att du gillade boken om bokhandeln som bara en kort stund låg i Paris. Många som läst den tycks inte alls ha fått samma känsla som du och jag fick.
  Arktis-boken verkar vara slut i handeln. Typiskt.
  Och så blev det några reservationer på biblioteket för mig, egoist som jag är ;-)

  Tack för ditt mejl <3 Svar kommer!

  Gilla

 2. Vilket inlägg! Helt otroligt! Med stor glädje kan jag säga att jag faktiskt läst fyra av dina böcker, bland annat helt otippat ”Lilla Bokhandeln Paris” som jag aldrig köpt själv, men fick låna av en kompis. Din man och jag verkar ha en snarlik boksmak, förutom ekonomirelaterade böcker då i mitt fall;-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.