Böcker som utspelar sig vid jul

Varje tisdag presenterar Johannas deckarhörna temat för en ny topp fem. Den här veckan är temat: Böcker som utspelar sig vid jul.

♥ Min favoritjulbok sedan barnen var små är Jul i Bullerbyn. Bilden när barnen kommer ned och ser granen klädd påminner om våra julaftonsmorgnar, när vi kommer ned från en likadan trätrappa till ett likadant rum med trägolv. I vår familj brukar vi däremot klä granen tillsammans kvällen före julafton. Och sent på kvällen dagen före julafton lägger Patrik och jag julklapparna under granen.

På julaftonens morgon brukar jag smyga upp medan de andra sover och tända adventsstjärnorna och ljusen i granen, så att det skall se mysigt ut när barnen vaknar och vi tittar vad som finns i julstrumporna. Den stunden är kanske den allra mysigaste på hela julen.

Den gröna vägen skiljer sig från de andra böckerna i min topplista genom att inte vara en feelgoodroman, utan snarare tvärtom. Den gjorde ett enormt stort intryck på mig. Det är mörkt och det är cyniskt, och samtidigt livsbejakande. Ibland måste man stanna upp och bara andas. Boken handlar om fyra syskon som i andra halvan av boken samlas i barndomshemmet för att fira jul tillsammans med sin mamma.

Sju dagar med familjen är en feelgoodroman som utspelar sig vid jul. Den innehåller allt det där mysiga som jag önskar mig av en sådan bok; ett gammalt charmigt herresäte på den engelska landsbygden, varmt te i stora koppar vid en eld, snö och snöyra, god mat med vänner och familj som förbereder och smyger ned julklappar i julstrumporna på juldagens morgon. Den är också en väldigt insiktsfull roman om en familj och deras olika relationer till varandra och till andra.

Let it snow läste jag för två år sedan och tyckte väldigt mycket om den. Den består av tre olika berättelser som knyts samman på slutet. Det är ungdomligt, romantiskt, ganska amerikanskt och det är massor med snö! Den perfekta boken som garanterar äkta, vintermysig julstämning!

24 goda gärningar är en mysig och tänkvärd berättelse om hur Emma finner mening i livet igen med hjälp av människor som hon lär känna tack vare sina 24 goda gärningar fram till jul, och de händelser som det sätter igång. Och ingen feelgoodroman utan romantik, förstås!

Här får du tips från andra bokbloggare på böcker som utspelar sig vid jul.

13 reaktioner till “Böcker som utspelar sig vid jul

  1. Den gröna vägen har jag också läst. tyckte mycket om den. tåget påminner mig om min favoritscen i Doktor Zjivago där ett svart tåg kommer pustande i snön behängt med röda fanor. det angrips av ryttare på vackra hästar som kommer galopperande ur skogen. jag kan se om filmen bara för den scenen

    Gilla

  2. Jag har också Den gröna vägen på min lista, och en Astrid Lindgrenbok, fast en annan. Jag visste att jag skulle hitta feelgood i listorna. Jättebra för den genren kan jag inte alls.

    Gilla

  3. Jag har precis samma Astrid-känsla som du, fast i mitt fall är det Madicken och Lisabet som kommer ner till julmorgonen :-) (fast det kom inte med på topplistan). Let it Snow har jag sett, och tror att jag skulle gilla. Tack för tips!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.