Stockholm då och nu, av Johan Lindberg

Bakgrunden till boken är mitt eget foto över Stockholm, från Ivar Lo-parken.

Vem kan motstå en bok med den titeln och det omslaget? Det är ju så spännande att se bilder från svunna tider. Och att kunna jämföra dem med bilder från nutid gör mig nästan alltid nostalgisk, trots att jag inte var med då, i slutet av 1800-, början av 1900-talet.

Jag tänker på att min farmor och farfar och deras släkt levde i Stockholm under den här perioden, och upplevde alla förändringar som skildras i boken. Precis som männen och kvinnorna på bilderna från 1940-talet klädde min farmor och farfar upp sig på söndagarna när de var lediga från arbetet, och gick på promenad. De hade det inte gott ställt, men det var självklart att håret skulle vara friserat, skorna putsade och rocken och kappan på. Och hatten, förstås. Det är ju så snyggt med hatt, varför har ingen hatt numera?

Och jag tänker på att min pappa som barn lekte i parkerna och i gränderna i Stockholm, och sålde majblommor till männen på ölcaféerna som fanns då. Ölcaféerna ansågs inte vara platser lämpliga för barn att vistas på, men pappa blev alltid väl bemött och fick ofta sälja många majblommor just där. Ibland berättar han om stadsdelar som var rena landet, utan minsta storstadskänsla. Och om biografer, caféer och dansställen som inte finns längre. Och hela byggnader som revs när staden växte.

Johan Lindberg, som författat den här boken, har valt ut trettio platser som får symbolisera den förvandling Stockholm genomgick då det moderna Sverige tog form. Utöver att boken innehåller många foton från både då och nu, och även jämförande bilder, har författaren intervjuat personer på alla de här platserna för att få veta hur det var förr.

En kvinna berättar hur det var att växa upp i Gamla stan (s. 73 f): ”Vi hade många klasskamrater som inte hade rinnande vatten. De hade ingen möjlighet att hålla sig rena”, berättar hon när författaren och hon besöker platsen tillsammans drygt sjuttio år senare. Många hade dass på vinden, eftersom det var så trångt att en del inte ens hade någon innergård. ”När dassbärarna skulle tömma dasset luktade det ohyggligt illa i hela trappuppgången.”

Alla som älskar Stockholm och är intresserade av hur det såg ut förr jämfört med i dag, och som är intresserade av att läsa personliga berättelser om hur det var att leva i Stockholm runt sekelskiftet och framåt, kommer att älska den här boken, precis som jag.

Mitt betyg: 5/5

Antal sidor: 222
Utgivningsdatum: 2017-10-03
Förlag: Historiska Media
ISBN: 9789175455631
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

4 reaktioner till “Stockholm då och nu, av Johan Lindberg

  1. Ja det är det verkligen, men jag skulle gärna läsa motsvarande böcker om andra städer eftersom både fotona och berättelserna handlar mycket om hur samhället såg ut då jämfört med nu. Så spännande!

   Gilla

 1. Detta är ju en bok helt för mig. Ska snarast köpa den när jag kommer hem- Jag har ju läst en hel del om Stockholm och hur staden vaxt fram. Började förra året på nytt läsa om Fogelströms alla Stockholmsböcker och i dessa ligger ju väldigt mycket fakta. Stockholm med all sin historia ligger mig varmt om hjärtat- Stort tack för ett jättebra tips och en fin recension.

  Gillad av 1 person

  1. Det är roligt att kunna tipsa om riktigt bra böcker, det här är en sådan :) Fogelströms Stockholmsböcker är favoriter hos mig, jag har läst dem ett par gånger, och vill läsa dem igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.