De bästa trädgårdsböckerna

Så här går det ofta till när jag skall försöka fota till bloggen ;)  Ungefär som Aracuan som retas med Kalle Anka på julafton dyker de upp, våra gosiga katter. Gärna precis framför kameralinsen, men just den här gången var Zingo för trött som ni ser.

Ni kanske också har samlat på er trädgårdsböcker, böcker om odling och hur man blir självhushållande på grönsaker, rotfrukter och bär? Tipsa gärna i kommentarerna om vilka böcker ni tycker är bra, inspirerande eller kanske bara fina att bläddra i, man kan aldrig ha för många trädgårdsböcker!

De här tre böckerna är mina favoriter, särskilt Kål & Krasse: den nya köksträdgården, som innehåller massor av inspiration om att odla ätligt och vackert tillsammans. Alltså en potager. Alla bilder i boken på vackra köksträdgårdar fick mig att ta tag i rabatter och odlingar hos oss.

För mig som för första gången odlar i pallkragar är boken Odla i pallkrage perfekt. Den är väldigt grundläggande och tar upp allt från lämplig storlek på pallkragar, och vilket avstånd som är bra att ha mellan dem, till hur man blandar till en perfekt jord, gödsling, vattning med mera.

Rätt ur jorden: handbok i självhushållning är väldigt grundläggande och därför perfekt för en sådan som jag. I den kan man läsa om hur man bygger upp en god jord till hur man sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna.

Vi är fortfarande bara i maj, och ändå börjar gräsmattan torka. Vi har avvaktat med att klippa gräset för att inte få en helt brun och torr gräsmatta, men nu börjar jag överväga att klippa ändå och ta fram vattenspridaren istället. Enligt väderappen skall det vara högsommarvärme ända in i juni och inte en enda regndag.

Ha en fin dag, och glöm inte att tipsa i kommentarerna om trädgårdsböcker som ni gillar!

10 reaktioner till “De bästa trädgårdsböckerna

 1. Haha! Vilken linslus – och en himla söt sådan också :-)
  Jag tror inte att nån vill ha några trädgårdsråd från mig… Det är väldigt många som har hittat till min blogg genom att söka på nätet med ”beskära citronträd” . Jag är hundra procent säker på att dom blivit djupt besvikna… :-D

  Gillad av 1 person

 2. Hahaha! Trädgårdsböcker har jag inte, vilket kan förklaras med att jag inte har en trädgård. Har iofs inga balkongböcker heller, men bilderna med katten är helt underbara. Min behållning av det här inlägget om man säger så;-)

  Gillad av 1 person

  1. Du känner väl mig, jag skaffar mig böcker om alla nya projekt. Om jag sedan förverkligar idéerna är en annan sak ;) Visst blev det litet roligare bilder när Zingo dök upp. Att han är social är en underdrift :)

   Gilla

 3. Tång tång… vet inte om ni bor nära havet men förra året såg jag en man samla tång i de där tomma 50 liters jordsäckar, jag frågade… han plockade en säck tång till mig! Täckte runt buskar och ett par rabatter, runt jordgubbar – håller fukten otroligt bra!

  Gillad av 1 person

  1. Åh, det vore något! Tyvärr litet långt till havet för mig, så jag får hoppas på att brunnen hästgödsel blandat med torv och jord också fungerar. Tack i alla fall för tipset, man vet aldrig, kanske kommer jag över tång nu när jag vet att det är bra för växterna :)

   Gilla

  1. Tack för tips! Den boken måste jag läsa och bläddra i. Jag brukar inte vattna våra gamla bärbuskar, men i rabatterna blir det både snustorrt och näringsfattigt omgående, eftersom vi har tre stora lönnar som stjäl allt. I år har jag kärrat ut brunnen hästgödsel på rabatterna, som jag hoppas skall hålla fukten kvar när jag vattnat, och även ge näring. Förra året var aklejorna som tidigare var mörkt gula, nästan vita. Ingen näring alls i den rabatten. Men som sagt, i år tänker jag ta tag i det, och det är ju så otroligt roligt att fixa i trädgården :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.