Årets deckardebut och Årets barndeckare – här är de nominerade

Sveriges största deckarfestival, Crimetime Göteborg, delar för fjärde året ut det stora deckarpriset Crimetime Specsavers Award. I dag arrangerades en nomineringsfrukost då de nominerade presenterades i kategorierna ”Årets deckardebut” och ”Årets barndeckare”. Vi som läsare kan vara med och rösta fram en vinnare. Det gör vi här.
.

Årets deckardebut

Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. De nominerade är:

Niklas Natt och Dag, 1793, Forum
Elisabeth Norebäck, Säg att du är min, Polaris
Pascal Engman, Patrioterna, Piratförlaget
Bettina Bieberstein Lee, Korpsystrar, Blad by Bladh
Stina Jackson, Silvervägen, Albert Bonniers förlag

Jag har bara läst Elisabeth Norebäcks deckare än så länge, men Pascal Engmans och Stina Jacksons spänningsromaner ligger i min pipeline och skall läsas inom kort. Jag får återkomma om vilken bok jag tror tar hem priset.
.

Årets barndeckare

Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. De nominerade är:

Martin Widmark och illustratören Helena Willis, LasseMajas Detektivbyrå; Slottsmysteriet, Bonnier Carlsen, september 2017
Camilla och Viveca Sten, Sjörök, Bonnier Carlsen, september 2017
Christina Wahldén, Falafelflickorna, Rabén & Sjögren, mars 2018
Karin och Albin Alvtegen, Hinsides väktare, Bromberg, mars 2018
Elias Våhlund och illustratör Agnes Våhlund, Handbok för superhjältar, Rabén & Sjögren, oktober 2017 och april 2018 (del 2 och 3)

Jag har förstås läst en hel trave av Martin Widmarks/Helena Willis barndeckare, men inte just den här. Mor och dotter Stens barndeckare  har jag däremot läst. Det är den andra delen i en trilogi. Första delen var magisk, den här andra delen inte lika mycket. Jag har också läst första delen i mor och son Alvtegens trilogi om Hinsides, men inte den här delen. Utan att ha läst alla de nominerade böckerna gissar jag ändå på att ”Handbok för superhjältar” tar hem priset.
.

Du kan också vara med och nominera ”Årets deckarförfattare – läsarnas pris”. Det gör du här.

Övriga priser som kommer att delas ut på Crimetime Göteborg i samband med Bokmässan, är ”Årets hederspris” och ”Nordic Noir Thriller of the Year”. Här kan du läsa mer om Crimetime Göteborg, Sveriges största deckarfestival.

 

 

2 reaktioner till “Årets deckardebut och Årets barndeckare – här är de nominerade

  1. Patrioterna har kommit ut som pocket. Har köpt och läst den. Mycket bra och annorlunda. 1793 har rekommenderats av en tjej på Akademibokhsndeln. Den ska jag ta mig an när den kommer ut som pocket i mitten på juni.

    Gillad av 1 person

    1. Kul att du gillade Patrioterna, jag skall också läsa den. 1793 är jag litet tveksam till fortfarande, så jag avvaktar tills jag läst vad andra tyckt om den, bland andra du :)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.