Fem (sex) fantastiska böcker om mödrar

Varje tisdag kommer Johannas deckarhörna med ett nytt tema för en topp fem-lista. Den här veckan är det mors dag och temat är: Böcker till eller om mammor.

Det här är fem böcker som jag verkligen kan rekommendera er att läsa om ni inte redan gjort det. De är allesammans böcker som berör, griper tag och som man minns lång tid efter att man läst dem.

I väntan på Bojangles är en av de mest galna, underbara, omtumlande, sorgliga och glädjerika böcker jag läst. Den gjorde mig helt utmattad, på ett positivt sätt.

Mödrarnas söndag var en så stark skildring med så illavarslande stämning att jag läste den nästan maniskt. Efteråt kunde jag inte sluta tänka på den, och läste den en gång till direkt efteråt.

Glöm mig är en hemsk och samtidigt väldigt fin skildring av författarens barndom och vuxna liv med en dysfunktionell mamma. Boken är gripande, men inte så att man har svårt att läsa vidare. Schulman behärskar språket och håller en saklig och nyanserad ton genom hela boken som gör att det blir känslosamt, men inte tårdrypande. Det är förvånansvärt lättläst med tanke på det svåra ämnet.

Romanen Vera borde ha nominerats till Augustpriset. Även den är makalöst välskriven. Det vi anat från första sidan bekräftas gång på gång. Det står inte rätt till varken med Sandrine, äktenskapet eller barnet. Inte heller med släkten Ceder, i vilken Sandrine nu blivit ingift. Alla bär på hemligheter. Det frusna, närmast klaustrofobiska tonläget, vittnar om både tidigare och kommande katastrofer. Nutid varvas med tillbakablickar och minnesbilder, och sakta läggs pusselbit till pusselbit tills vi anar hela bilden.

Jag tyckte mycket om den psykologiska spänningen, den realistiska skildringen av hur olika medlemmar av en familj kan agera och fungera när något så hemskt händer som i Mocka. Hur de närmaste vännerna och omgivningen reagerar när en familj bryts sönder. Hur familjehemligheter väcks till liv och kommer upp till ytan när någonting så här hemskt inträffar. Hur man omprövar sin tidigare ståndpunkt i förhållande till både det förflutna och framtiden. Hur man plötsligt kan agera fullkomligt ologiskt, men ändå uppfatta det som helt naturligt i den situation man just då befinner sig.

Färgskalan i min topplista lämnar en del att önska, håller ni inte med..? Men så är det väldigt mycket djup och en hel del mörker i samtliga också.

För att lätta upp temat litet lägger jag till en bonusbok – Stora små lögner. En väldigt bra historia, som är lika bra som teveserie, om hur små händelser kan växa sig stora och nå oanade proportioner. Det handlar också om hur stora saker kan förminskas för att göra dem uthärdliga. Det handlar om hur lätt det kan vara att ta ställning på ganska lösa grunder, och gruppera sig som antingen för eller emot. Särskilt när det gäller ens barn.

Klicka gärna in hos Johannas Deckarhörna och tipsa om fem böcker på veckans tema. Och titta gärna runt hos alla andra som är med, du kommer att få många bra tips.

 

25 reaktioner till “Fem (sex) fantastiska böcker om mödrar

    1. Vad roligt att kunna inspirera! Jag har börjat få en bild av vilken typ av böcker du tycker om, och jag tror faktiskt att att du skulle tycka om allihop i min lista den här veckan.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.