Odla i pallkrage – rödbetorna skördas

Polkabetorna är så fina att använda i sallader när man ser den polkagrisrandiga insidan. Smaken är inte lika markant som hos de vanligare rödbetorna, men väldigt god på ett annat sätt. Det här är sorten Chioggia, som är en kulturarvssort från 1880-talet.

Man kan ju tro att jag är galen i rödbetor, eller hur? ;) Det är jag faktiskt, det är så roligt att odla dem, för det blir rejäl utdelning, och det är gott att äta dem kokta, ugnsrostade, i sallader, rårivna eller som en röra med bland annat vitlök, citron och spiskummin.

Jag sådde inte lika många gulbetor, nästa år blir det fler. Det är praktiskt med gulbetor, eftersom de inte färgar av sig på den övriga maten, till exempel om man blandar dem i en sallad. Det här är Burpees Golden, en kulturarvssort från före 1828.

Litet mer traditionell rödbeta, men ändå inte. Den här är också en kulturarvssort, från 1880-talet. Crosbys Egyptian. Jag tror att de växte i för mycket skugga bakom ringblommorna, så de har inte vuxit till sig lika bra som de andra, men jag tog upp dem ändå.

Polkabetorna längst ned, gulbetor till höger och de rödare betorna överst.

I kväll skall jag skära dem i tärningar och i skivor, förvälla dem och styckfrysa dem någon timme på en bricka i frysen. Lägger man dem sedan i större förpackningar i frysen går det lätt att ta loss bara så mycket som man behöver, utan att allt har frusit ihop.

Men nu, arbete. Hoppas ni får en fin dag!

17 reaktioner till “Odla i pallkrage – rödbetorna skördas

 1. När man som jag tittar in till dig och läser flera inlägg i rad då blir man helt och hållet övertygad om att du faktiskt är en supermänniska. Seriös sådan ;-)
  Hoppas att du tar upp näven ur fickan och tar konflikterna också. Och ber lunchsällskapet att le, säg att du har fått klagomål på den sura minen :-D :-D
  Puss på’re superwoman <3

  Gilla

 2. Vilka mängder betor du kunde skörda! Fantastiskt bra jobbat! De räcker nog för att utfodra ett helt kompani. Å ikväll lär du ha att göra om man säger så. Hoppas att hela familjen gillar betor.

  Gillad av 1 person

  1. Fortfarande? Hoppas det inte blir för kostsamt, det är aldrig roligt att ha bilen på verkstad, i alla fall inte när den skall hämtas ut och betalas för. Det gör nog ingenting att rödbetorna får växa ett tag till, mina hade också kunnat växa vidare om det inte var för rådjuren som äter upp all blast.

   Gilla

   1. Väntar på en mekaniker som kommer åter i tjänst i september. Har bet en faktura för det som är gjort. Fick ner priset rätt bra. Men så jobbigt att vänta och inte veta… 😥😖

    Gilla

   2. Usch, ja. När det gäller bilreparationer har man verkligen ingen aning var det kommer att hamna. Håller tummarna för att det inte blir så mycket ytterligare!

    Gilla

   3. Fast det är inte kostnaden som oroar mig, utan att jag inget vet. Så länge bilen står där den står kan jag inte gärna köpa en ny bil.

    Gilla

   4. Ja ja, men nu var det ju dina odlingar det handlade im egentligen. 😁 Sambon träffade sin mamma idag och de åkte till Slottsträdgården och skördade lite, dock inte rödbetor. Det blev iaf potatis, squash, dill, morötter och äpplen. 😋

    Gillad av 1 person

  1. Jag som ABSOLUT inte skulle odla alls i år, eftersom jag varit så dålig på att odla, fick verkligen smak för det här i år! Typiskt bra exempel på att man aldrig skall ge upp :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.