Sensommarlunch i solsken, och om att ha ett högaktivt eller stillasittande liv

Har man egen häst tänker man aldrig på hur mycket man rör på sig, man rör sig hela tiden. Man går ut med hästen till hagen, bär ut hö minst tre gånger per dag, blandar till kraftfoder, bär vattenhinkar, mockar, borstar, rider och leder in hästen i stallet. Ibland skall hästen duschas och svampas av, ibland lägger man på och tar av täcken, då är de ofta dyngsura av regn och snö och väger ett halvt ton. Så känns det i alla fall.

Nu när jag inte har häst har jag börjat fundera på vad andra människor gör på på sin fritid. På kvällarna hamnar jag väldigt lätt i soffan och plöjer teveserier, just nu La casa de papel. Och det innebär enormt mycket mindre med motion än tidigare när jag hade häst. En vanlig vardag får jag ihop färre än 5000 steg. Det låter ju ganska mycket ändå, eller vad tycker ni? Det är det inte. Det är katastrof.

Upp till 5000 steg räknas som stillasittande liv. Man rör sig knappt. 5000-7499 steg är en lågaktiv livsstil, utan motion eller promenader som har någon betydelse. 7500-9999 steg per dag räknas som något aktiv och 10000 steg och upp till 12499 steg räknas som aktiv livsstil. Fler än 12500 steg innebär en högaktiv livsstil.

Tidigare har hästar och andra djur fått mig att röra mig mycket utan att jag reflekterat över det. Nu måste jag medvetet välja att motionera. Styrketräning har funnits med i min vardag under drygt tjugo år, så det känns lika naturligt som att äta och sova, men konditionsträning, där brister det rejält. Nu har jag fått upp ögonen för problemet och kommer att ta tag i det.

Golfbanelunch på Johannesberg i dag igen. De är suveräna i restaurangen, så trevlig och serviceinriktad personal. I dag var dagens rätt pasta bolognese, eller en vegetarisk pastarätt. Jag frågade om det gick bra att beställa bara bolognese med sallad till, istället för pasta. Och titta så fint min rätt serverades, och gott var det också!

Hoppas ni har en fin dag och passar på att gå ut och fylla på med D-vitaminer!

9 reaktioner till “Sensommarlunch i solsken, och om att ha ett högaktivt eller stillasittande liv

 1. Visst är det som du skriver, när man var i stallet rörde man sig hela hela tiden. Jag tillbringade 2-3 timmar per dag i stallet. För dig blev det ju kanske kortare men desto fler stunder eftersom du hade hästarna där du bodde mestadels. Rörelse som man inte tänker på, utan bara får gratis. Vi älskar ju att vandra, gå promenader, springa. När corona började och min man helt plötsligt var hemma hela tiden började vi gå 2-3 kortare promenader varje dag för att han inte skulle fastna framför datorn för långa stunder. Vi kom snabbt upp i en mil om dagen. Jag kollar telefonens inbyggda app och skriver upp steg och sträcka varje dag i min träningsdagbok. Där skriver jag även upp när jag gymmar etc. Oftast ligger jag mellan 15 000 och 20 000 steg per dag. Nu i september har jag gått 11,2 km per dag. Och då ligger telefonen still hela tiden hemma, så det är bara rena promenader som räknas. Och om jag cyklar jag ger telefonen inget utslag heller. Så om du vill komma igång lite mer så skriv träningsdagbok, skriv upp varje steg och km så blir det lite som en tävling mot dig själv. Att hela tiden utmana dig själv. Om jag ser att idag är jag bara uppe i 7 km, då går jag gärna en kvällspromenad för att komma upp i min mil.
  Ser att du fått lägenhet i Uppsala nu, stort grattis! Kram

  Gilla

 2. Vilken härlig dag och god lunch! Jag går inte 5000 steg varje dag, men rör mej en del genom F&S och jogging ( fast nu har jag fått en hälseneinflammation på en fot tror jag, så får vila från joggingen ett tag) Jag har inget stillasittande jobb precis, men visst ska man vardagsmotionera mera, borde promenera mera, det är alltid skönt för både kropp och knopp.
  Ha en bra vecka!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, en riktigt härlig dag! Jag blev riktigt överraskad av hur varmt det var i solen. Jag har haft problem med hela senan från utsidan av höften till utsidan av knäet, men jag skall prova att börja jogga litet försiktigt och se om det fungerar. Jag är litet rädd att få tillbaka smärtan, men någon gång måste jag ju testa var gränsen går, och det är nog dags nu. Ha en jättefin vecka du också, och hoppas att hälsenan snabbt blir bra!

   Gilla

 3. Visst är det viktigt att ta till vara dessa vackra dagar. Och toppen att ni har Johannesbergs golfklubb så nära. Golfklubbar brukar ju ha god mat.
  Jag rör mig ganska mycket och gillar att vara ute och promenera. Antal steg varierar . Sällan under 8000 och det kan bli upp till 17000 steg. Men det varierar. Dock måste jag stanna och sitta några minuter och vila varannan km.
  Jag trivs med att röra på mig och gör det så länge jag kan.
  Har ju heller aldrig haft ett stillasittande jobb och är van att vara på och under gång.
  En bok finns ofta i lurarna när jag går.

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår att du får ihop många steg varje dag, utifrån vilka utflykter du gör. Det är ju väldigt bra! Och skönt att röra på sig. Jag blir väldigt rastlös av att vara stillasittande, så jag har tagit tag i detta nu. På gymmet brukar jag skippa lång uppvärmning på löparbandet eftersom jag tycker att det är så tråkigt, men i dag tog jag med en bok och gick i alla fall i tio minuter :) Men jag skall nog göra som du, lyssna på böcker samtidigt, då går tiden snabbt.
   Hittills har jag fått ihop 2500 steg klockan 11, nu måste jag bara se till att fylla på med minst 8000 till… :o

   Gilla

 4. Visst var det ytterligare en härlig och relativt varm dag i solen. Bara att njuta, och det var precis vad du och Patrik gjorde.
  Om jag går efter ”din” räkning så kan jag lugnt konstatera att jag har ett stillasittande liv som jag dock inte lider ett dugg av. Jag menar om du satt på ett kontor mellan hela dagen med en timmes lunch skulle du inte heller komma upp till mera än fem tusen steg som motsvarar cirka 2,5 kilometer. Grejen är ju att trivas med tillvaron. Du verkar inte trivas med så lite motion, så jag antar att du lär göra nåt åt det.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag skall försöka göra något åt det. Men jag har insett att det antagligen är lättare att få motion när man bor i samhällen, än när man bor på landet. Här ute tar vi bilen till allting, det är för långt att gå eller cykla. 1,5 mil till närmaste livsmedelsbutik, lika långt till närmaste skola och lika långt till gymmet, och tre mil till Uppsala där jag har fått rum nu (hurra!). Andra som har närmare till allt kan samla på sig steg till och från arbetet, butiken m.m., men här ute måste vi uppenbarligen aktivera oss medvetet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.