Vem bryr sig? av Therése Lindgren

Thérese Lindgren är Sveriges största kvinnliga Youtuber med 10 miljoner videovisningar i månaden, hon driver en podd och hon är numera också författare. Boken Ibland mår jag inte så bra blev på bara två månader 2016 års mest sålda faktabok. Att Therése Lindgren är en person med inflytande, en så kallad influencer, visar insamlingen hon gjorde till Djurens Rätt med hjälp av sina följare. Tillsammans fick de ihop nästan 600.000 kronor.

Precis som Therése Lindgrens förra bok, Ibland mår jag inte så bra, är den här boken både personlig och intressant. Den har sannolikt helt rätt anslag för att budskapet skall nå ut till målgruppen. Therése Lindgren beskriver sin egen resa från att ha varit skrämmande okunnig och ytlig till att komma till en tidpunkt i livet då hon insåg att hon behövde bry sig mer om sin omgivning på ett djupare plan. Hon började reflektera över hur vi lever, vad vi äter och vad vi köper.

För Therése Lindgren var det djurens situation som blev en ögonöppnare. Hon började läsa på om tamdjurens situation och såg filmer om hur grisar, kalvar och andra tamdjur många gånger får lida vid uppfödning och hantering fram till dess de slaktas och blir mat för vår skull. Stegvis valde hon att bli vegetarian och sedan vegan för att bidra till ett i hennes tycke djurvänligare liv.

Boken är som sagt personlig, med många berättelser från Therése Lindgrens liv och med hennes egna reflektioner. Den har dessutom ett väldigt smart upplägg. Therése Lindgren lyfter fram argument efter argument som hon menar att hon själv tidigare försvarade sitt köttätande med, och berättar med olika exempel hur fel hon numera inser att hon hade.

Det är lätt att man glömmer bort att vara källkritisk när man läser den här boken, särskilt om man inte är så gammal och inte är en så van läsare. Även om Therése Lindgren påpekar att hon inte propagerar för att de som läser boken skall bli veganer, att det räcker att bry sig om, handlar trots allt boken om varför man bör sluta att äta kött. Och det är helt ok, bara man är medveten om att det här är författarens personliga åsikter och att det faktaunderlag som presenteras är hennes personliga urval.

Jag håller med henne, jag anser också att det är nödvändigt att bry sig om hur djuren har det. Jag har också sett filmer, från till exempel vårt grannland Danmark, på hur suggor hålls fastspända mot betonggolvet och inte kan resa sig upp därför att man inte vill riskera att någon kulting skall bli klämd eller trampad. Det är fruktansvärt jobbigt att se sådana filmer, men det är bara med kunskap man kan göra en förändring, inte genom att sticka huvudet i sanden och fortsätta att köpa danskt fläskkött därför att det är billigare.

Jag tycker om den här boken. Framför allt därför att den är personligt, enkelt och trevligt skriven om ett angeläget ämne. Bokens design är också väldigt snygg, med försättsblad som efterliknar marmor. Bokens foton är väldigt fina i mjuka toner. Hela boken utstrålar vänlighet. En bra introduktion för den som på ett okomplicerat sätt vill lära sig mer om vad det innebär att vara vegetarian eller vegan.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 172
Utgivningsdatum: 2017-11-10
Förlag: Forum
Formgivning: Pär Wickholm och Thron Ullberg
Foto: Karl Nordlund
ISBN: 9789137150970
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

 

3 reaktioner till “Vem bryr sig? av Therése Lindgren

  1. Svar: Tusen tack för rättelsen att Camilla är Vivecas dotter. Ooooops! Nu har jag rättat felet. Bra att du sa till:)
    Ska bli skoj att läsa ditt nästa inlägg. Antar att antingen Bella eller Jackie fick uttala sig om boken. Ska bli intressant!

    Gilla

  2. Boken är alldeles för politiskt korrekt för mig. Måste dock säga att jag inte köpt fläskkött från Danmark på år och dag, då danskarna gillar pumpa grisarna full med antibiotika – utöver behandlingen alltså. Fläskkött överlag är inte vår favo – undantag julskinkan;-)

    PS. Bokomslaget är tveksamt. Gillar inte trasiga jeans. Och om hon vill nå äldre läsare är hon nog inte rätt ute skulle jag säga. DS.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.