Mina tips på julklappsböcker

Det här är mina tips på julklappsböcker. Klicka på titlarna under bildkollaget så länkas du till mina recensioner.

Johannes Anyuru, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Det här är en roman som inte liknar någon annan jag läst. Den är inte lättläst, men å andra sidan ger den otroligt mycket tillbaka.

1984, av George Orwell, är en dystopi som väcker många tankar om vårt eget samhälle, och om betydelsen av demokrati och av yttrande- och åsiktsfrihet. I år läste jag den äntligen från början till slut, och vilken läsupplevelse det var!

Fredrik Backman är en mästare på att hantera det sentimentala i sina historier utan att det blir klichéartat och platt. Det är samma varma underton i Vi mot er som det var i Björnstad. Båda böckerna är en känslomässig bergochdalbana och jag omväxlande ler, småskrattar och blir tårögd.

Annabelle är Lina Bengtsdotters debutroman, och vilken debut det är! Jag minns inte ens när jag senast läste en så här välskriven och spännande deckare.

Sven Olov Karlsson har skrivit, Brandvakten, som var en av de nominerade böckerna till Årets svenska fackbok i år. Läs den här boken, ge den i julklapp och present till familj, vänner och bekanta. Prata om den. Brandvakten kan mycket väl vara en av vår tids allra viktigaste böcker!

Betty Smiths mästerliga uppväxtskildring, Det växte ett träd i Brooklyn del 1 och 2, präglas av såväl hopp som hopplöshet. Det är en fullkomligt trollbindande uppväxtskildring, där vi får ta del av livet i Brooklyn genom Francies iakttagelser och upplevelser. Skildringen påminner om Per Anders Fogelströms Stad-serie, där vissa delar utspelar sig under samma tid men i Stockholm.

En sax i hjärtat är Marie Bengts’ debutroman och första delen i en planerad serie med huvudpersonen, Hannah Lönn. En klassisk pusseldeckare som utspelar sig i en idyllisk småstads- och landsortsmiljö på femtiotalet.

Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried borde delas ut till alla elever på högstadiet och gymnasiet. Och ge den i julklapp till barn, ungdomar och vuxna. Boken är rakt och enkelt skriven, vilket gör den lättläst och möjlig att ta till sig trots det svåra ämnet.

Jane Harper deckardebuterade med Hetta. Intrigen håller ihop, vi lockas ut på villospår och vi misstänker än den ena, än den andra. Hela tiden ligger det en kuslig stämning över allt som sker. Man bara väntar på att någonting ytterligare skall inträffa. Jane Harper imponerar med en fängslande berättarteknik som trots brutaliteten och råheten i handlingen är en ren njutning att dras in i.

Problemet med får och getter är författaren och psykiatrikern Joanna Cannons debutroman, och vilken strålande start hon gör! Det här är en underbar relationsroman som får mig att småle genom nästan hela boken. Prosan är en ren njutning att läsa och kryddas med en stor dos av underfundig humor. Personporträtten är trovärdiga och lyfter fram de olika karaktärernas både goda och betydligt sämre sidor, och miljön beskrivs på ett sätt så att jag verkligen känner den tryckande värmen och den pressade stämningen på den lilla förortsgatan i England.

Francesca Cavallo och Elena Favilli har gjort världssuccé med, Godnattsagor för rebelltjejer. Varje uppslag består av en väldigt fin illustration och en kort berättelse om en fantastisk, kvinnlig förebild. Det är så spännande, och så stärkande, att läsa om alla dessa kvinnor som inte gått att varken tysta eller stoppa, utan som gått sin egen väg. Därför att något annat var uteslutet.

Alex Schulmans bok Glöm mig blev vald till Årets bok 2017. Boken är gripande, men inte så att man har svårt att läsa vidare. Författaren behärskar språket och håller en saklig och nyanserad ton genom hela boken som gör att det blir känslosamt, men inte tårdrypande. Det är förvånansvärt lättläst med tanke på det svåra ämnet.

Som om du inte fanns av Kate Eberlen. Vilken positiv överraskning den här boken var! Jag väntade mig en lättsam feelgood, men upplevde en insiktsfull och finkänsligt skriven berättelse med mycket djup som fick mig att fundera över stort och smått. Jag tyckte så mycket om den, en njutning för själen.

Den här boken kommer jag inte att glömma i första taget. Så rakt och avskalat språk, och kanske bland annat därför så enormt fängslande och gripande att jag ibland måste ta ett djupt andetag, se upp från boken och smälta det jag just läst. Vända hem av Yaa Gyasi är en fantastisk släktkrönika i samma anda som Alex Haleys bok Rötter – läs den!

Anne Swärds bok Vera borde ha Augustprisnominerats, boken är makalöst välskriven och spännande. Det vi anat från första sidan bekräftas gång på gång. Det står inte rätt till varken med Sandrine, äktenskapet eller barnet. Inte heller med släkten Ceder, i vilken Sandrine nu blivit ingift. Alla bär på hemligheter. Det frusna, närmast klaustrofobiska tonläget, vittnar om både tidigare och kommande katastrofer. Nutid varvas med tillbakablickar och minnesbilder, och sakta läggs pusselbit till pusselbit tills vi anar hela bilden.

Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Lioddens vackra och intressanta bok, Arktis: Liv i en värld av is och snö,  Augustprisnominerades förra året. Hur ofta hör man att en fackbok är en bladvändare, eller att man sträckläste den? Inte så ofta. Men det här är precis en sådan bok. Texten är otroligt viktig och intressant och fotografierna så fantastiskt vackra och spännande. Det här är en perfekt julklapp till alla som är engagerade, eller borde bry sig mer, i klimatförändringarna som påverkar våra sista orörda vildmarker. Unna dig själv ett exemplar av boken också, du kommer att älska den, jag lovar!

Jag tror inte att jag någonsin tidigare läst en bok där nästan varje mening fullkomligt osar av vrede, avsky, äckel, vanmakt, mörker. Elena Ferrantes bok Dagar av ensamhet är en otroligt stark och insiktsfull roman om 37-åriga tvåbarnsmamman Olga, som blir lämnad, övergiven för en annan kvinna och sjunker rakt ned i mörker och galenskap.

Mette Løvbom har skrivit Kålboken. Boken innehåller 130 olika recept med kål, och jag är sugen på att laga allihop med några få undantag. Jag gillar att recepten innehåller ett begränsat antal ingredienser, och dessutom sådana som man kan tänkas ha hemma. Det finns lätta, mättande, festliga och snabba recept. Dessutom olika förslag på dressingar och tilltugg som passar till.

Det var mina tips på julklappsböcker! Hoppas att förslagen kan inspirera :)

 

9 reaktioner till “Mina tips på julklappsböcker

  1. 1984 var ju slutsåld för några månader sedan, då den helt plötsligt blev aktuell ”på riktigt”. Vi mot er hoppas jag kommer snart som pocket. Den vill jag absolut läsa.

    Gilla

    1. Visst är det! Ett fantastiskt år om man ser till bokläsning. Jag såg att du önskar dig ”Ett jävla solsken”. Vilken människa hon var, Ester Blenda! I dagens läge hade hon nog ansetts lida av ett syndrom av något slag, utan hämningar och rädslor, som påverkade hennes liv i både positiv och negativ riktning. Det är väldigt spännande att läsa om henne, men samtidigt skönt att vara en helt vanlig, okänd människa och slippa den där rastlösheten och ångesten.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.