Recension: En sax i hjärtat, av Marie Bengts

Det här är författarens debutroman och första delen i en planerad serie med huvudpersonen, Hannah Lönn. En klassisk pusseldeckare som utspelar sig i en idyllisk småstads- och landsortsmiljö på femtiotalet. Språket, miljöerna, kläderna och maten – ja, allt är tidstypiskt skildrat in i minsta detalj. Här finns samma personligheter som i en storstad, men i småstadsmiljö framträder de så mycket tydligare. Det är vanliga och ovanliga människor som alla är måna om att visa upp en fin fasad, men som i praktiken inte är så präktiga som de vill ge sken av. Det är bland andra den alkoholiserade smeden, luffaren och kvinnokarlen, den litet udda konditoriföreståndaren, de strama syjuntedamerna, de rejäla lantbrukarkvinnorna, den vackra men kyliga Grace Kelly-kopian och så Hannah Lönn, som kommer med fart, fläkt och flärd i sin gräddvita folkvagn från Stockholm för att bo hos sin faster under några veckor eftersom fastern skadat foten.

Till skillnad från sitt liv som sömmerska och klädskapare i Stockholm förväntar sig Hannah tråkiga veckor med kafferep och syjuntor. Men när Hannah och hennes faster hittar den nyligen pensionerade Asta Grankvist död, med en sysax i bröstet, kommer successivt åtskilliga mörka hemligheter i dagen och det blir en långt ifrån långtråkig landsortsvistelse. Precis som i de klassiska pusseldeckarna från femtiotalet, visar det sig att de flesta i byn hade motiv till mordet. Asta Grankvist var en kvinna som gärna lade sig i andras angelägenheter i sin iver att göra gott och att vara behjälplig. Hennes insikter om vad som i hemlighet pågick i byn tycks ha blivit hennes öde.

Hannah anser ganska omgående att brottsutredarna som utreder mordfallet behöver hjälp, sådan de inte kan få från de hemlighetsfulla byborna. Hon tar därför saken i egna händer och börjar själv luska i vem eller vilka som kan ha mördat grannkvinnan, till brottsutredarnas förtret.

Hannahs spontanitet och rättframhet skapar en charmig kontrast till lugnet i det lilla samhället. Många gånger saknar hon den takt och ton som ofta förväntades av kvinnor vid den här tidsperioden. Hon står dessutom för moderna värderingar som ger henne både sneda blickar och beundran från omgivningen. En ogift kvinna i mogen ålder som hellre satsar på sin karriär än att bilda familj med man och barn.

Berättelsen flyter på så lätt och är riktigt trovärdigt skildrad, vilket sällan brukar gälla moderna kriminalromaner. Den är skriven med ett stort mått av glimt i ögat. Vad sägs till exempel om det här citatet ur boken, då hemförhör skall hållas med en av byborna, som står med blod upp till armbågarna när det ringer på dörren:

Hon kände med ens igen den rödhårige. Han öppnade truten och mumlade något om kriminalassistenter. Han kunde inte sluta stirra på förklädet. ”Nödslakt”, sa Svea. De var nog inte bondsöner, för de fattade inte galoppen. Under ett ögonblick for fanken i Svea och hon var på väg att säga att det var gubben som låg styckad och klar inne i köket. Att hon gjort processen kort eftersom han hade hösnuva – vilket förstås inte gick an för en bonde. Tack och lov hejdade hon sig. Hon blev rädd för sig själv, var kom all den där galghumorn ifrån?

Eller det här:

Molinskan visade tänderna igen och bad dem sätta sig i salongen medan hon blandade till en kanna fläderlemonad. Laila undrade vad det var, hemma drack de bara flädersaft.

Det här är en bok i min smak. Den fick mig till och med att köpa med mig sådana vaniljhjärtan hem från konditoriet som Hannah är så förtjust i. Jag gillar det långsamma tempot och att man får ta del av alla ledtrådar och resonemang. I slutet av boken knyts alla ledtrådar ihop på ett inte direkt oväntat, men väldigt självklart och snyggt vis. Spänningsnivån och drivet är inte, och bör nog inte heller vara, lika högt i en pusseldeckare som i en kriminalroman. Det är istället de olika karaktärerna som håller ihop och skapar intresse i berättelsen. Jag ser fram emot att följa Hannah Lönn genom kommande delar i serien.

Mitt betyg: 4/5
.

Antal sidor: 477
Utgivningsdatum: 2017-03-10
Serie: Hannah Lönn (del 1)
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Formgivning: Sara R. Acedo
ISBN: 9789100168735
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

10 reaktioner till “Recension: En sax i hjärtat, av Marie Bengts

    1. Jag håller med dig om att den var onödigt lång. Jag var glad att få ta del av alla ledtrådarna, men det kan nog bli litet för mycket av det goda ibland också. Det blir spännande att läsa nästa del, den skall tydligen utspela sig på Kungliga Operan i Stockholm, det blir ju helt andra miljöer :)

      Gillad av 1 person

    1. Gillar man HK Rönbloms och Maria Langs pusseldeckare tror jag att man gillar den här. Stämningarna och upplägget liknar varandra. Särskilt lyckat blir det med en huvudperson som Hannah Lönn, som går sin egen väg utan att alltid tänka på vad som är passande.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.