En modern familj, av Helga Flatland

Som nyblivna pensionärer bestämmer sig Torill och Sverre, familjens självklara nav och förebilder, för att skiljas. Med alla de tre barnen utflugna, och färre familjemässiga måsten, blir det uppenbart för dem att de vill olika saker med sina liv.

”Hur hon och pappa alltid pratade om sitt arbete, att de alltid har jobbat mycket, tyckt om jobb, eller något tema som har sitt ursprung i ett samtal om det. Det har funnits ett obestridligt värde i att arbeta mycket, låt vara outtalat, och jag har inte tänkt så konkret på det förrän nu när det plötsligt inte längre är det viktigaste.”

Beslutet att skiljas startar en omvälvande process där det sjuttioåriga paret gör sitt bästa för att skapa sig nya liv på varsitt håll som självständiga individer istället för som delar av ett par.

Mest omvälvande blir det dock för de tre vuxna barnen; den snart fyrtioåriga Ellen som satsat på karriären och som i sitt arbete reser kors och tvärs i världen, men som litet för sent i livet börjat längta desperat efter egna barn, storasyster Liv som lever ett ganska vanligt liv med man och barn, starkt präglat av sina föräldrar och deras värderingar, och så lillebror Håkon som föddes med ett hål i hjärtat och som därför alltid blivit litet extra beskyddad av föräldrarna. Som trettioåring har han ganska nyligen flyttat hemifrån, inte för att han vill, utan för att han känner att det förväntas av honom. Han är litet av en drömmare med akademiska teorier om det rätta med att leva i fria förhållanden utan krav.

Kapitlen varvas mellan de olika syskonen, vilket ger olika perspektiv på hur de upplever dels föräldrarnas skilsmässa, dels sina egna inbördes roller som syskon, dels sina respektive vägval. Det är en intressant skildring av relationer.

Vissa saker känner jag igen från mig själv, andra känner jag igen från mina syskon, vänner och bekanta. Precis som syskonen i boken placerar sig på samma platser vid bordet som de gjorde när de var barn, har jag lagt märke till att andra familjer gör, och att syskonens pojk- och flickvänner får anpassa sig efter den givna mallen och hitta andra platser än syskonens och föräldrarnas som tycks förutbestämda sedan barndomens måltider.

Det är också fascinerande igenkänning hur vissa barn i syskonskaran väljer att gå sin egen väg, medan andra helt oreflekterat och samtidigt helt självklart väljer att gå i sina föräldrars fotspår, anammar samma värderingar och vanor och i princip skapar sig ett liv som är en kopia av sina föräldrars. Det senare är vad Liv i boken har gjort. Hon är också den av syskonen som får svårast att hantera föräldrarnas skilsmässa. När föräldrarna i hennes tycke förkastar sitt tidigare liv, var hamnar då hon, som lever ett liv som i stort sett är en kopia av deras?

En modern familj är en insiktsfull och intressant berättelse skriven av en av de största yngre författarna i Norge i dag. Den väckte många tankar och fick mig att reflektera över både mitt eget vägval och min omgivnings. Jag tyckte väldigt mycket om den.

Betyg: 4/5

Antal sidor: 285
Utgivningsdatum: 2018-02-14
Förlag: Polaris
Originaltitel: En moderne familie
Översättning: Urban Andersson
Omslag: Sofia Scheutz Design
ISBN: 9789188647856
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

En reaktion till “En modern familj, av Helga Flatland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.