Offrens offer, av Bo Svernström

Romanen börjar med att en man hittas uppspikad på en lada i Rimbo, ett litet samhälle sex mil norr om Stockholm. Han är så hänsynslöst torterad och stympad att en av polisassistenterna kräks på brottsplatsen. Sedan följer en lång rad av mord och vi får följa dels kriminalkommissarie Carl Edson och hans team i jakten på mördaren, dels journalisten Alexandra Bengtsson som fått i uppdrag att rapportera om seriemördaren i Aftonbladet.

Det är bestialiskt och det är blodigt, vilket jag gärna varit utan. Jag är mer intresserad av att läsa om utredningsarbetet och att försöka lista ut vem mördaren är. Ganska snart inser jag i stora drag hur historien hänger ihop, och ungefär halvvägs i boken avslöjar författaren själv vem som ligger bakom morden. Då tar historien en ny vändning. Karaktärerna får ett större djup och jag blir mer intresserad av att läsa om dem än om brotten som är begångna.

”I vår familj var ord utbyte av praktisk information, beteckningar enbart avsedda att klara av vardagens rutiner: Kan du handla ägg? När kommer du hem? Jag måste jobba i helgen. På kvällarna när allt praktiskt var ordnat för dagen – skolarbetet, min systers pianolektioner, mina föräldrars arbeten, middagen – då återstod bara tomhet. Om andra familjer kunde prata om sina upplevelser, hur de känt eller glatt sig under dagen, så tystnade min familj. På sin höjd kunde de uttala ett bra på den artigt ställda frågan Hur har dagen varit?

Historien håller ett högt tempo och morden radas upp ett efter ett, det ena omänskligare och blodigare än det andra. Kriminalarna kämpar tillsammans med forensiker och rättsläkare för att hitta mördaren, och hack i häl har de journalisten från Aftonbladet som skriver om alltsammans. Tyvärr fungerar inte det här för mig, det blir aldrig särskilt spännande. Kanske för att det inte känns trovärdigt, jag tar inte det som sker på allvar. Våldet är för grovt och jag får ingen känsla för någon av karaktärerna. Andra halvan av boken är den största behållningen för mig, när författaren går mer på djupet i de olika karaktärerna. Då blir det intressant och historien levande.

Författaren arbetar själv på Aftonbladet, det här är hans debutroman.

Betyg: 3/5

Antal sidor: 475
Utgivningsdatum: 2018-02-22
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Formgivning: Elina Grandin
ISBN: 9789100175603
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.