Kvinnan på bänken, av Anna Jansson

Efter att ha läst två riktigt brutala och blodiga deckare kändes det skönt att få Anna Janssons senaste roman i sin  hand, Kvinnan på bänken. Precis som vanligt i Anna Janssons romaner om Maria Wern är handlingen fokuserad på själva brottsutredningen och på relationer, en kombination som jag gillar. Även om de brott som begås är hemska, är det ingenting som författaren gottar sig i så som andra författare ibland har en tendens att göra.

Kvinnan på bänken heter Julia. Hon är en vacker kvinna med ett mörkt förflutet som jagar och plågar hennes samvete. Hon möter den unga prästen Alva och känner för första gången ett starkt behov av att berätta den hemska hemlighet hon burit på så länge. Men vilka hemligheter bär Alva själv på? Och diakonen Ragnar, som gör klippböcker om Alva, vad är hans hemligheter? Maria Wern kämpar som vanligt mot klockan för att nysta upp alla trådar och finna svaret på både nya och tidigare mord, samtidigt som hennes man tycks ha egna hemligheter som oroar henne. Upplagt för spänning med andra ord.

Huvudpersonerna i Anna Janssons deckare är inga superhjältar, utan ganska vanliga människor med vanliga problem, på både det privata planet och i arbetslivet. Personbeskrivningarna ger mig en klar bild av vilka de är utan att det är övertydligt. Varje person har en egen röst, ett eget sätt att agera och uttrycka sig på.

Ledtrådarna fanns där, och jag misstänkte än den ena än den andra, men jag var aldrig på helt rätt spår. Det är så en smart skriven intrig skall fungera. Som läsare vill jag bli ledd på villovägar, för att i slutet överraskas och inse hur självklart alla trådar har suttit ihop ända från början.

Kvinnan på bänken är en rafflande mordhistoria i kombination med småmysig läsning, nästan som en feelgood-historia trots mord och andra hemskheter. Precis en sådan historia som jag vill återvända till med jämna mellanrum för andrum och avkoppling.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 306
Utgivningsdatum: 2017-03-08
Serie: Maria Wern (del 19)
Förlag: Norstedts
Formgivning: Helena Hammarström
ISBN: 9789113081656
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.