Mysteriet på Örnklippan, av Kristina Ohlsson


Den 5 maj kommer Kristina Ohlsson till Sigtuna Litteraturfestival. Jag har läst hennes senaste spänningsroman för vuxna och ville även läsa hennes senaste barnbok för att kunna jämföra stilarna. Det är spännande med författare som vågar ge sig på att skriva för både vuxna och barn.

Bonnie och Charles är bonussyskon sedan deras föräldrar gifte sig för ett halvår sedan. Nu har föräldrarna bestämt sig för att flytta till England, utan att prata med barnen först. Det får syskonen att bestämma sig för att rymma till Bonnies mormor, som de inte har någon kontakt med och som bor högt uppe på en klippa intill en gammal fyr. Det bildar upptakten till en spöklik historia om en pojke som försvinner och som tycks ha ett samband med legenden om den huvudlöse Hämnaren som aldrig får ro.

Kristina Ohlsson debuterade som barnboksförfattare för fem år sedan med Glasbarnen. En riktigt kuslig spökhistoria som både våra barn och jag tyckte om. Även i Mysteriet på Örnklippan händer det mystiska och oförklarliga saker. Som att den fyr som sedan mer än etthundra år varit ur funktion plötsligt tänds, och varför finns det en gravplats i trädgården där Bonnies mormor bor?

Jag gissar att nivån för kusligheterna är alldeles lagom för målgruppen 9-12 år. Det är övernaturligt och spöklikt på ett litet smygande sätt, samtidigt som det är småmysigt med det lilla samhället vid kusten. Texten är enkel och levande, men i mitt smak ofta för burdus. Jag studsar för vissa uttryck och beteenden som jag tycker är onödigt ohyfsade, som att svara sin mormor så som Bonnie gör här:

– Och den huvudlöse mannen, då? sa han.
– Glöm honom, sa mormor Vivian.
– Men det går ju inte, fattar du väl! sa Bonnie.
– Han är en saga, en skröna, sa mormor Vivian. Vissa tror att det är han som gör så att det händer hemska saker i byn. Att det är han som är förbannelsen. De säger att han är den huvudlöse Hämnaren.

Till skillnad från exempelvis Glasbarnen är det inte så stort fokus på relationer i den här boken. Det är mycket som händer, men jag saknar djupet i karaktärerna. Det är litet som Fem-böckerna, då barnen och deras hund löste mysterier, dock utan fullpackade korgar med picknickmat.

Jag ser fram emot att höra Kristina Ohlsson berätta om sitt författarskap i Sigtuna den 5 maj. Här kan du också beställa biljett.

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 213
Läsålder: 9-12 år
Utgivningsdatum: 2017-09-25
Förlag: Lilla Piratförlaget
Formgivning: Niklas Lindblad
ISBN: 9789188279668
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

En reaktion till “Mysteriet på Örnklippan, av Kristina Ohlsson

  1. Precis vad jag tänkte när jag läst halva ditt inlägg – Enid Blytons böcker alltså. som jag slukade som barn. Intressant att boken även påminde dig om Fem-böckerna.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.