Mitt år i text och bilder 2018

Kameran brukar alltid vara med mig och jag brukar ta många bilder, men inte under året som varit. Det skall jag försöka ändra på under 2019. Den här bilden tog jag liggande på marken bland nyutslagna scillor med, glädjande nog, massor av bin som surrade överallt. 2018 var ett mycket bättre år för bin än året innan, åtminstone här hos oss.

Jag gillar ju att arrangera stilleben med sådant jag bakar och lagar, och här var det så kallade blondiesar.

Så här går det till när jag förbereder foton som på bilden här ovanför med kakorna. Jag önskade mig två skivor i julklapp av mina föräldrar förra året. Dem har jag ofta som underlag och bakgrund när jag fotar. Ljuset kommer in bäst från fönstret till höger, så där ställer jag upp skivorna med en stol som stöd. Sedan är det bara att börja gruppera saker på ett snyggt sätt så att det ser bra ut både i höjd, form, färg och material.

Under de två första månaderna av året var det inte kallt alls. Men sedan kom köldknäppen med snö och isande kyla i mars.

Ser ni så kallt det ser ut. Det var det också. Fram till slutet av mars, sedan blev det väldigt varmt. Och värmen höll i sig till långt in på hösten.

Jag skjutsade till skolan och till barnens alla aktiviteter sju dagar i veckan, och arrangerade födelsedagar och annat för släkt och vänner som vanligt.

Under början av året bytte Jackie instrument från cello till piano, Bella slutade spela tvärflöjt. Deras danslektioner började i februari och under året dansade de fem timmar i veckan, var på dansläger och deltog i en musikvideo med Theoz.

Under början av året fick Bella tandställning. Jackie använde fortfarande glasögon, men gick senare över till linser.

Mycket fokus har varit på miljöfrågor. Vi började i liten skala med att använda samma bärkassar varje gång vi handlar, och tygpåsar till frukt och grönsaker. Sedan tog vi ett steg till och lät installera solpaneler på större delen av taket på ekonomibyggnaden. Bilresorna är det svårt att dra ned på om man bor som vi, men vi behöver ju inte flyga i tid och otid.

Under ett halvår levde jag med oro för något som läkarna misstänkte kunde vara bröstcancer. I april opererades jag och det visade sig vara ett ofarligt papillom. Stor lättnad.

Mycket centrerade kring böcker under året som gick, och Shelly har poserat i bloggen vid många, många boktravar. Inte konstigt om hon till slut blev litet trött ;) I år läste jag och recenserade 79 böcker.

Hästarna var fortfarande hemma under årets första månader. Men i maj fick Leiftra fångkänning för andra året i rad. Jag gav henne smärtstillande och antibiotika och det blev snabbt bättre, men från och med nu kunde hon inte längre beta gräs eftersom det är sockret i gräset som utlöser fång hos henne.

I juni flyttade hästarna till Isa, där de kunde gå i en hage helt utan gräs.

Jag hade den stora turen att få tag i svenskt hö till hästarna, till skillnad från många andra som tvingades importera nästan otjänligt hö från bland annat Polen till sina hästar.

Jag påbörjade pallkrageodlingar i år. Det gick sådär. En morgon kom jag ut och skulle vattna grönsakerna, då hade rådjuren knipsat av precis allt, utom solrosorna. Den här fotade jag i vårt magasin, det blev ganska fint med den ruffiga omgivningen.

Shelly fick en valp, och i och med det är hon nu bara vår, tidigare var vi halvfodervärdar till henne.

Jag var ambassadör för Sigtuna Litteraturfestival, Augustambassadör för tredje året i rad, och läste och gav synpunkter på författarmanus till kommande böcker.

Under hösten fick jag en inbjudan till Keplerträff i Bonniers hus på Nedre Manilla.

Jag hade problem under hela året med ryggen som är sned efter en bilolycka i tonåren, och började gå till massör, kiropraktor och tog tag i träningen.

Vid flera tillfällen träffade jag vänner som jag lärt känna genom bloggen. Här var vi på Mr Cake i Stockholm. Ser ni svanen i mjölkskummet?

Jag köpte med mig bland annat sådana här goda Red Velvet Croissants hem till familjen.

Vi var på avslutningsshower för dansskolan, skolavslutning och terminsavslutning, Luciafirande och jag skjutsade till dansläger. Vi var till Gröna Lund ett par gånger och till Göteborg och Liseberg en gång, med bästa gänget :)

När det var dags för stor Gamerträff på Inferno Online på Odengatan skjutsade vi in tjejerna och gick själva och fikade på Sophies Canelees.

Vi reste runt i södra Frankrike, och nu inser jag att jag inte har skrivit klar reseberättelsen från den resan. Det måste jag göra. Här var vi i alla fall i Cassis.

Sommaren var varm. För varm. Det brann på många platser i skogarna och brandmän och frivilliga slet för att få stopp på bränderna. Tomaterna trivdes däremot.

Glaeda som inte fällt vinterpälsen mådde väldigt dåligt i värmen. I november fick hon avsluta sina dagar på ett väldigt värdigt vis, men det var chockartat och hemskt för mig. Jag tror inte att jag någonsin kommer att komma över det, men så är det att ha djur. Man måste någon gång fatta det sista, avgörande beslutet.

Jag började rida Leiftra och ta ridlektioner. Men hela tiden satte smärtan i höften stopp. I november blev Leiftra sparkad av en annan häst och var fortfarande halt i slutet av året.

Våra höns gav oss fler ägg än vi hann äta upp. Till slut bestämde jag mig för att sälja de flesta och bara behålla våra två tuppar och fem hönor.

Vi såg Speedway i Hallstavik, umgicks med släkt, vänner och nya bekanta, var på namngivningskalas i Värmland och på dop i Gottröra, vi gick på bio och vi var på nomineringseventet för Augustpriset.

Vi besökte två olika gymnasieskolor när det var utbildningsdagar, och jag var barnvakt till Max. I december var det dags för julavslutning med tjejernas dansskola och det var Luciafirande i skolan. Jag ägnade mycket tid åt att förbereda inför en storjul hos oss med extra allt.

Och vad skall man dra för slutsatser av året som gått..?

Det här citatet får symbolisera året som snart är slut

Under de senaste åren har en känsla vuxit sig starkare i takt med att barnen växer upp, och det är att jag behöver mer stimulans för min egen del. Jag behöver egna utmaningar. Jag har inte varit redo för förändringar tidigare, eftersom så mycket energi har gått åt till att ta hand om barnen och familjen, men i slutet av det här året bestämde jag mig för att det är dags nu.

Barnen kommer alltid först för mig, men under 2019 skall jag ta tillbaka mer av det som jag brinner för, som mitt eget skrivande, ridning, träning. Det kanske blir bara jag som märker förändringarna, eller så blir det sådana som syns. Vi får se.

Ett stort varmt tack till alla er som tittat in hos mig under året och ett extra stort tack till er som skrivit fina kommentarer! Ni gör mitt liv rikare och ni får mig att fundera, utvecklas och vilja lära mig mer. Jag hoppas att ni alla får en fantastisk nyårsafton och ett fantastiskt och spännande 2019, vi ses!

16 reaktioner till “Mitt år i text och bilder 2018

 1. Vilken fin summering – både i bilder och text! Ska bli spännande att följa din resa under 2019. Jag hoppas kommentera mer, men även om jag inte når det målet så säger jag redan nu att jag tycker dina inlägg är läsvärda och intressanta.

  Gillad av 1 person

 2. Vilken trevlig årskrönika jag fått läsa här. Det mesta i ditt liv verkar ha varit positivt men det vore ju inget liv utan att det också fanns sorger. Att behöva avsluta ett djurs liv, bestämma när det är dags, det är det tuffaste en djurägare kan göra. Men också det viktigaste. Det är ju vi som känner våra djur bäst och lyssnar vi bara inåt så vet vi! När sorgen lättar tränger de goda minnena igenom och stannar kvar för alltid. Jag hoppas att du får till de förändringar du vill ha i tillvaron, ta bara ett steg i taget så ska du se att det blir bra. Med önskan om ETT GOTT NYTT ÅR ! hälsar finnkäringen i pörtet

  Gillad av 1 person

 3. En helt fantastiskt bra årskrönika med såååå fina bilder! Inför 2019 önskar jag dig att din önskan om ”egen utveckling” slår in. Du verkar iofs vara sysselsatt 24/7, men jag förstår att du behöver nåt nytt och stimulerande i ditt liv. Önskar dig all lycka med det!

  Gillad av 1 person

 4. TACK för i år, tack för fin sammanställning och för att du delar med dig av dina tankar! Just nu är jag helt utmattad, har jobbat på tok för mycket och orkar inte bry mig om något alls snart – men jag hoppas att du och jag kan ses efter långhelgerna, prata bokbloggande och fotografi och snacka ihop oss om några saker jag har i mitt huvud :) Gott slut – och gott nytt år, Annette! Kram från Mona

  Gillad av 1 person

  1. Jag har förstått att du haft mycket att göra jobbmässigt, det är ju så att vara egen företagare, man måste jobba när jobben erbjuds. Hoppas att du får det litet lugnare nu, jag ser mycket fram emot att ses igen! Kran och Gott nytt år!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.