Denna kåk den har hängt med…

Det är ganska fantastiskt att tänka sig, att vårt hus byggdes samma årtionde som de första moderna olympiska spelen hölls i Aten (1896). Samma årtionde föddes Wilhelm Moberg, Ernst Rolf och Evert Taube.

På 1890-talet hade industrialiseringen pågått i flera årtionden. Nya uppfinningar och industrins framväxt hade gjort det lättare och billigare att producera varor som kunde spridas till fler grupper i samhället.

Interiör med läsande dam/Lilla Hyttnäs i Sundborn

Trendiga rum var fulla med prydnader och olika textilier. De var ofta inredda i mörka färger med tjocka gardiner och kraftigt mönstrade tapeter.

Vi har tapetserat om i de flesta rum sedan vi flyttade in för sexton år sedan, men inte i vårt sovrum. Tapeten är sliten på vissa ställen, men vi tycker att den är så fin och den passar husets karaktär och tidsanda så bra.

Av en slump fick jag se tapeten i en inredningstidning, Elle Decoration, nr. 7/2015.  På sidan 100 står det: ”Den där tapeten som det inte går att släppa taget om fast den suttit sedan 1930-talet. Tapet av Johan Norman, formgiven på 1780-talet.” Johan Norman var verksam som tapetmakare i Gamla stan på 1700-talet.

Jag gillar både nytt och gammalt, och gärna en blandning, men det är extra spännande med inredning som har en historia. Det går ju inte att riva ned den här tapeten och sätta upp något mer opersonligt. Och att byta bara vissa skadade delar går inte heller, eftersom vår tapet har blekts med tiden. Dessutom handtrycks den och blir därför svindyr. 3300 kronor per rulle är i saftigaste laget, då kan vi leva med att tapeten är litet nött.

Fotograf: Holmgren & Backström. Från Sveriges Hembygdsförbunds hemsida

På 1890-talet var kvinnorna klädda i långa kjolar. Deras blusar hade puffärm och midjan skulle vara hårt snörd. Pojkarna hade knälånga byxor tills de tagit studenten.

Hästen och ångmaskinen användes fortfarande i jordbruket och för transport. Tidens så kallade pulpettelefoner var av trä och hängde på väggen.

Den musik som var populär spreds som så kallade skillingtryck. Det var enkla trycksaker med en eller flera visor som ofta berättade om tragiska livsöden.

Sågverken hade bråda dagar. Husbyggandet övergick vid den här tiden från århundraden av folkligt byggande, ofta timmerhus, till att arkitekter ritade husen och sågverk sålde byggmaterialen. Den tidstypiska och trendiga panelarkitekturen slog igenom med full kraft.

Under slutet av 1800-talet blev det vanligt med det vi kallar för snickarglädje. Typiskt för snickarglädje var kraftigt utskjutande tak med synliga taksparrar, lövsågerier, stora balkonger och verandor med sirliga räcken. Övervåningen var ofta klädd med stående panel som avslutades upptill med dekorativa spetsar och på nedervåningen hade man liggande panel.

Nyord från 1890-talet

Kylskåp
Arbetarparti
Rakhyvel
Förort
Kvinnosakskvinna
Automobil
Esperanto
Grammofon
Julskyltning
Marxism
Undrar hur gammal den här lönnen var..? Det var den som föll över min bil när stormen Alfrida nådde Roslagen två dagar efter nyårsafton.

6 reaktioner till “Denna kåk den har hängt med…

  1. Vilket fint inlägg som du skriver med kärlek i texten och jag blir berörd av den. Vårt hus är från 1870 nånstans. Det är i alla fall det äldsta vi har hittat om det. Jag älskar era sovrumstapeter och kommer personligen att klappa till er om ni river ner den. ;) Skämt åsido, men den är både fin och har suttit uppe i över 100 år – det är häftigt. Du är duktig på att skriva så att man fastnar i det du skriver. <3

    Gillad av 1 person

  2. Snacka om ett hus med anor. Helt fantastiskt! Det är ju otroligt att tapeten har hängt med mera än hundra år. Det lär nog inte dagens tapeter göra. Precis som du skulle jag inte byta ut den, även om den kostade mindre. Nåt av det förflutna måste bara vara kvar i det fina huset, som ni verkligen underhållit och renoverat med kärlek.

    PS. Tur att lönnen som säkert har lika många år på nacken som huset ”bara” föll över en modern bil och inte på taket. DS.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.