Fem boknyheter som jag skall läsa

Samma dag som jag redan hade fotat de här böckerna låg det fler i brevlådan. Ni skall få se dem också, men till dess kan jag visa de här.

Jag blev så glad när jag öppnade paketet med Ali Smiths roman Vinter. Jag hade inte väntat mig den, men den tillhör en av de böcker jag ser mest fram emot att läsa. Fyra väldigt olika personer skall fira jul tillsammans i en 15-rumsvilla i Cornwall. Det räcker väl med att skriva det.

Skamlös riktar sig till unga vuxna och innehåller berättelser från tjejer och unga kvinnor från minoritetsmiljöer som upplevt negativ social kontroll. Boken innehåller texter och samtal om ämnen som simundervisning, hijab, pojkvän, familjens heder, hur man uppför sig som en anständig flicka, psykisk ohälsa, dubbelmoral och mycket mer. Boken avslutas med Vi lovar och Vi kräver. Det här verkar vara en både viktig och läsvärd bok.

Jag har inte läst något av Maria Adolfsson tidigare, så det skall bli spännande att läsa hennes kriminalroman Stormvarning, som är den andra och fristående delen om önationen Doggerland i Nordsjön mellan Skandinavien och Storbritannien.

Den rosa boken, Jag lämnar ekorrhjulet, handlar om författaren själv, en fyrabarnsmamma och gymnasielärare som blir utbränd. För att klara sig ekonomiskt tvingas hon tänka om. Det är slut med evighetsduschar för barnen och det blir grönsaksodling istället för Greklandsresa. Och det visar sig att hennes ekonomiska experiment leder till balans både i livet i stort och på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter.

Om allt vore annorlunda är en generationsroman om bland annat två förbjudna kärlekshistorier och om att bryta normer. Det här är författarens debutroman och jag får intrycket att den handlar en del om hbtq-frågor.

Spännande böcker allihop. Recensioner av dem kommer förstås här i bloggen när jag läst dem.

 

4 reaktioner till “Fem boknyheter som jag skall läsa

  1. Vilka härliga bilder på Shelly:-) Ser ut som om hon drömmer sig bort till Doggerland;-) Har läst ”Felsteg” av Maria Adolfsson. Den boken utspelar sig också i önationen Doggerland. Gillade den skarpt, boken alltså;-)

    Gilla

  2. Ali Smiths roman Vinter är väl omtalad bland engelska bokbloggare – men det vet du ju säkert redan :) Är själv sugen på att läsa den!
    SV: Många kalas i år alltså? :) Ja, det där med ens eget ha/inte ha … en fråga som återkommer var 5: e år ;) i år SKA vi fira med kalas – min man och jag fyller 120 tillsammans :)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.