Fem en fredag v 4 – Kalas

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat kalas.


Har du något partytrick du gärna visar upp?
Partytrick, vad är det egentligen? Är det när man på fester dansar kosackdans på mitten av dansgolvet till allas jubel? I så fall har jag inte gjort det. Och jag har inte öppnat flaskor genom att bita av kapsylen heller.

Däremot har jag omedvetet fått med mig kanske etthundra gäster i en gemensam dans på dansgolvet. Jag hade känt Patrik i ett par månader och vi var bjudna på en flott nyårsfest i Stockholm. Jag hade till och med hyrt klänning och lärt mig dansa wienervals inför just den här festen. På dansgolvet började jag dansa och Patrik lade sina händer på mina axlar och dansade bakom mig. Efter en stund böjde han sig fram och sade till mig att jag skulle titta bakåt. Då hade jag en lång orm av säkert hundra personer bakom mig som jag utan att veta det ledde i den där dansen. Ett slags partytrick kanske?

Men det där hände i ett annat liv, när vi fick barn var det barnens kalas som fick allt fokus. Några partytrick brukar jag inte göra, men med jämna mellanrum brukar barnen vilja bryta arm med mig och sedan brukar vissa av de vuxna också göra det. Och så brukar vi utmana varandra i vem som är vigast. Jag kan nästan gå ned i spagat och tror att jag skall vinna med det, men då lägger min bror upp båda sina fötter bakom huvudet, och så var den tävlingen avgjord ;)

När gick du senast på kalas/fest?
Vi firar alla släktens barn med hela släkten, så det blir några kalas under ett år och vi är ofta runt 15-17 personer varje gång. Jag gillar det väldigt mycket. Senast var nog Bellas kalas för släkten. När barnen var yngre, de är tolv och fjorton nu, arrangerade jag alltid temakalas för dem och deras kompisar. Det var väldigt roligt.

Bella fyller år i början av november, så vi brukade ha monster- och spöktema på hennes födelsedagar eftersom Halloween var precis dagarna innan. Den här gången hade jag stuckit in pasta i korvbitar och kokat så att de skulle föreställa bläckfiskar. Med litet fantasi så kanske man ser det :)

Och vi har haft tema Monster High när tjejerna gillade de dockorna och de filmerna.

Vem gillar inte maskerad :) Bella var sju år och Jackie fem och jag hade stylat dem som sina favoritdockor i serien om Monster High.

Hur skulle du vilja spendera din nästa födelsedag?
I lugn och ro i en solstol med en bok och en kopp kaffe vore trevligt. Jag fyller år på vår svenska nationaldag och svenska flaggans dag, så jag skulle tycka att det vore mysigt att fira det istället.

Vad brukade du önska dig när du blåste ut ljus på tårtan som barn?
Vi firade förstås födelsedagarna, men jag tror inte att vi hade den traditionen att vi blåste ut ljus och önskade oss något. Jag kommer inte ihåg ett enda tillfälle faktiskt. Men om jag skulle ha önskat mig något så var det antagligen böcker, block och pennor. Och så önskade jag mig en kamera.

Vad är en present du har fått när du fyllt år som du gillat extra mycket?

När jag var barn var det en present som stack ut litet extra. Det var när jag fick en Kodak kamera, som låg i en sådan här ask. Vilken lycka för en nioåring. Jag fotade allt, och bilderna jag tog på mina marsvin finns fortfarande kvar.

Fredagskväll igen. Jag funderar på vad jag är mest sugen på till middag. Kanske ugnsrostade grönsaker med kyckling och mangosås..? Eller vegetarisk blomkålscurry med linser och kokosmjölk med kyckling för den som vill..?

Efter middagen skall jag ägna kvällen åt att jobba vidare med mitt manus. Jag fick ett rejält stresspåslag i går, ett sådant som man kan få när man inser att man inte har så väldigt mycket kvar och det gäller att man har koll på både helheten och på alla detaljer.

Säger det igen. Ta det väldigt lugnt i trafiken i dag. Här krockade två bilar när vi var på väg hem och båda hamnade i dikena. Ambulans och polis kom, men det verkar som alla klarade sig. Och så körde en skolbuss av vägen.

 

13 reaktioner till “Fem en fredag v 4 – Kalas

 1. Är det dina bilder allihopa? Du kan gärna få komma fixa kalas hos mig då, haha!
  Att få med sig en hel drös med människor upp i dans tycker jag nog är ett trick värt att nämnas. ;)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är bilder jag tagit från barnens kalas. Det var väldigt roligt att anordna dem, men ganska tidskrävande. Numera blir det vanliga kalas, med släkten och utan särskilt tema.

   Gilla

 2. Vilket toppen bidrag till temat! Ditt ofrivilliga partytrick gillar jag. Dessutom är jag väldigt impad över att du kan dansa wienervals.
  Kalas har man ju kanske mest för barn. Och efter att ha följt dig ett antal ¨år så vet jag ju hur fantastiskt duktig och ambitiös du är med dina förberedelser. Men jag undrar om inte korvbläckfiskarna tog priset. Hur f*n fick du in spaghettin in i korvarna. Okej, okokta spaghetti förstår jag, men då koktiden på spaghetti brukar vara cirka åtta minuter, men korvarna kokar fortare så antar jag att du petade in kokta spaghetti i korvbitarna. Rätta mig gärna om jag har fel;-)

  Gillad av 1 person

  1. Det därmed wienervalsen är en egen historia… Jag frågade både Patrik och hans syster om de som skulle komma på festen verkligen kunde dansa wienervals, och de sade ja. Festen skulle hållas i Piperska muren på Kungsholmen, ganska flott, och jag kände ju ingen och trodde att jag skulle sticka ut som den som inte kunde dansa. Alltså bokade jag lektioner med en danslärare i Uppsala, samma som lärt de svenska prinsessorna att dansa, och kom till festen och kunde dansa wienervals. Men när dansen kom igång dansade alla bara ett steg till höger och ett till vänster, ett till höger och ett till vänster. Jag blev helt frustrerad. Men dansa wienervals då! Ingen mer än jag kunde… snopet och trist.

   Haha, nej jag kokade korven för länge helt enkelt :) Spaghettitiden fick styra.

   Gilla

 3. De här frågorna är alltid roliga att svara på. Extra kul att hitta till nya bloggar också.
  Här har vi också haft alla möjliga temakalas genom åren, men nu är det slut med det. Var tid har sin charm :-)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det har verkligen varit roligt att anordna kalas :) Men du skall väl snart iväg på ett mycket större slags kalas, nu i februari gissar jag? När melodifestivalen börjar :) Ha det fint du också!

   Gilla

  1. Jag hade aldrig vågat göra något sådant om det var medvetet :) Jag blev ganska mycket stelare när jag såg vad som hänt bakom mig, men kul som minne såhär i efterhand. Visst var det speciellt med den där kameran! Jag var så lycklig över den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.