De nominerade till Årets Bok 2019

I morse vid pressfrukosten på Dramatenbaren i Stockholm avslöjades de tolv böcker som Bonniers Bokklubbar nominerat till Årets Bok 2019.

Foto: Henrik Mårtensson för Bonniers Bokklubbar

Jag har bara läst Stormvarning och Silvervägen, men hoppas hinna läsa även Manhattan Beach, Mörkret, Vaggvisa och Till minne av en villkorslös kärlek. Mest förvånad är jag över att Alex Schulmans roman, Bränn alla mina brev, inte var med bland de nominerade. Kanske ville juryn undvika att han tar hem priset för andra gången.

År 2016 vann Martina Haag priset med sin otrohets- och skilsmässoroman Det är något som inte stämmer (Piratförlaget), och 2017 stod Alex Schulmans bok Glöm mig (Bookmark förlag) som vinnare. 2018 vann Niklas Natt och dag med sin historiska kriminalroman 1793 (Bokförlaget Forum), som dessutom vann många fler priser det året.

Till skillnad från många andra litteraturpriser är ett av kriterierna för att nomineras att boken tilltalar en bred läsekrets. Svenska folket röstar på sin favorit och på Bokmässan i höst avslöjas vinnaren.

3 reaktioner till “De nominerade till Årets Bok 2019

  1. Silvervägen var utmärkt. Det är något som inte stämmer var bedrövligt, 1793 lyckades jag bara lida mig igenom 50 sidor och Gardell klarar jag inte av. Däremot skulle jag bli glad om Christoffer Carlsson och Carin Gerhardsen skulle uppmärksammas. Har inte läst deras senaste böcker men tidigare. Gillar båda författarna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.