Fem en fredag – om sommar

Elisa utmanar varje fredag med fem ganska kluriga frågor. Den här veckan är temat: Sommar.

Vad är en riktig sommarfrukost för dig?
Jag har ätit samma sak till frukost i åratal, säkert under tio år i alla fall. Två kokta ägg och en kopp kaffe. Men nu i sommar har jag börjat variera mig. Så nu kan en frukost se ut som på brickan här. Bara ett ägg, men fortfarande kaffe. Och så kvarg med passionsfruktssmak, Paulúns granola med mango och jordgubbar från egna landet. Men ofta äter vi havregrynsgröt till frukost. Jag äter den med nästan en deciliter blåbär och äppelmos, utan mjölk.

Frukost vid lekstugan

Till Bella och Jackie gjorde jag den här frukosten häromdagen, den känns som en riktig sommarfrukost.

Och apropå att äta utomhus på sommaren… titta på den här kortfilmen med David Hellenius när han gör parodi på svenskarnas hysteri kring att till varje pris äta utomhus bara för att det officiellt är sommar.

Jag har funderat på varför många svenskar tvingar sig att äta utomhus även när det inte alls är behagligt. Trots att det är iskallt skall vissa äta utomhus under sommarmånaderna, inlindade i filtar så att man inte kan hantera besticken och maten kallnar. Eller så får man stå ut med getingar som surrar runt maten och att få hjärtat i halsgropen varje gång någon försöker vifta bort en geting. Inte alls avkopplande enligt mig. Varför inte äta i lugn och ro inomhus och gå ut efteråt?


Vad är något du gör på sommaren men aldrig annars?

Det måste vara att kunna uppskatta att det regnar. Det är väl aldrig mysigt utom just på sommaren?

Är du en fisk bland vågor eller håller dig på land?
Jag älskar att bada och simma, men jag skulle nog bo på varmare breddgrader för det känns som att hoppa i en isvak om det är kallare i vattnet än + 25 grader, vilket det ju oftast är i vårt land.

Mäster Mikaels gata i Stockholm

Fotat från Ivar Lo-parken i Stockholm

Linnés Hammarby i Uppsala

Universitetshuset i Uppsala

Tunnelbaneuppgång vid Kungsträdgården i Stockholm

Har du någon gång varit turist i din egen stad?
Ja, det har jag faktiskt. Man blir så lätt hemmablind har jag insett, så att turista sin egen stad gör att man upptäcker massor av nytt trots att man haft det helt nära hela tiden. I min reseblogg har jag samlat några inlägg från när vi turistade Linnés Hammarby i Uppsala och olika platser i Stockholm. Jag har visst glömt att lägga in bilder från när jag turistade Norrtälje och Sigtuna, som också är mina städer kan man säga, vi bor ju med ungefär lika långt till Stockholm Uppsala, Norrtälje och Sigtuna. Och en hel hög med bilder från Uppsala. Det får bli ett sommarprojekt att komplettera med dem.

Vad ser du fram emot mest med den här sommaren?
Jag har mest sett fram emot att jag skall få uppleva Gotland med Visby och Fårö senare i sommar. Men förra veckoslutet, fredag – söndag, var vi på Lollapalooza i Stockholm. Vi gav biljetter i julklapp till Bella och Jackie och köpte till oss själva för att vi ansåg att de var för unga för att vara på en musikfestival själva. Det visade sig vara helt magisk stämning med bra musik, god mat och otroligt trevliga människor, jag har skrivit om det i det här inlägget. Jag hade inte förväntat mig något för egen del, men så här med facit i hand tror jag att det blir svårt att toppa den upplevelsen i sommar. Lollapalooza blir nog höjdpunkten.

Fler har funderat kring sin sommar och länkat från Elisa, och du kan själv vara med i utmaningen.

7 reaktioner till “Fem en fredag – om sommar

 1. Jag förstår inte heller hysterin med att äta utomhus och jag har helt gett upp sådana fantasier. Vi äter ofta inne om det inte är behagligt ut när vi grillar hemma, Det såg verkligen kul ut på festivalen och så kul att det blev en så bra upplevelse för er alla! Visst kan det vara mysigt med lite regn på sommaren men med måtta.

  Gilla

 2. Hahaha! Skrattade gott åt din åsikt om att nordbor envisas med att sitta och äta ute oavsett väder. Kalendern säger liksom att det är sommar, alltså måste man huttra ute. Det är likadant med alla (mest) killar som trots att det bara är 12 grader ute går i kortbyxor. Har aldrig förstått mig på dessa (o-)vanor.
  Sedan kan jag absolut inte glädja mig över regn under sommaren. Okej, det får gärna regna under nätterna, men vädret den här veckan var ingen hit. Då föredrog jag nog fjolårets rekordsommar. Okej, jag bor ju i lägenhet utan jordgubbsland, så jag förstår ju dig och alla andra som har trädgård och allt torkade.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja du har ju rätt i det med kortbyxor, det har jag också sett och funderat över :)) Jag håller med dig, det är inte så kul när det bara fortsätter att regna. I går var det omväxlande duggregn och solsken, så av och på med jackan hela tiden när vi var ute. Jag gillade ju inte förra årets värmebölja eftersom det drabbade så många, särskilt djuren som tvingades skickas till slakt på grund av brist på hö. Men jag skulle också vilja ha litet varmare väder nu.

   Gilla

 3. Hej, va glad jag blir av att höra om en ickestökig musikfestival! Laleh har jag också tidigare haft svårt för, inte ens tyckt om hennes röst, men jag tror hon har mognat för jag tycker också bättre om henne nu. Kikade in på programmet, och hoppsan, här var det nte många namn jag kände igen. Lana del Rey och Alma, är det den finska blonda tjejen? Jag följer inte musikvärlden, inte nu då både barn och barnbarn är vuxna. Trist…
  Visst finns det mycket att se i närområdet, jag tror många fler nu börjar upptäcka att det är ganska skönt att slippa resandet för att få en upplevelse. Ha en skön sommarhelg, kanske blir det ett lätt sommarregn att njuta av? Men när skuren är över då ilar jag in, för då kommer knotten!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, antingen är det Laleh som har mognat, eller så är det du och jag :) Nu lyssnar jag mer på innehållet i texterna, och så tycker jag att hon är väldigt modig som vågar ha den flickaktiga stilen och känna sig trygg i den. Hon kändes väldigt okonstlad på scen, det gillade jag. Artisterna på festivalen var helt okända för mig också, trodde jag. Men när jag hörde dem sjunga kände jag igen låtarna från radio och ljudet som strömmar ut från mina tjejers rum när de lyssnar på musik. Tack vare dem har jag inte helt fastnat när det gäller musik, men så snart de flyttar hemifrån kommer jag antagligen att vara helt okunnig igen om vad som händer i den branschen. Jag gillade faktiskt det allra mesta på festivalen, men jag har vant in mig på den musiken eftersom jag hör den så mycket, även om jag inte lyssnar aktivt. Musikstilen som gäller nu verkar vara väldigt mycket hip hop, rocken är det visst bara äldre som lyssnar på. Japp, Alma är från Finland. Jag hörde dock inte henne. Ha en fortsatt fin helg!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.